Suurin osa kirjastoista on ottanut käyttöönsä tänä keväänä Suomessa lanseeratun ruotsalaisen Cineast-suoratoistopalvelun.
Kirjastojen lakisääteinen velvollisuus on tarjota monipuolisesti sisältöjä. Aiemmin kirjastojen suoratoistopalveluiden tarjonta on ollut joiltain osin niukkaa.
Nyt valtaosaan kirjastoja on tullut uusi Cineast -palvelu, joka tarjoaa sisältöjä yli parintuhannen nimikkeen verran.
Palvelun taustalla on ruotsalainen yritys nimeltä FörlagEtt. Muita vastaavia palveluita ovat esimerkiksi Viddla ja Kirjastokino.
Syksyyn mennessä Cineast on ollut käytössä valtaosassa Suomea paitsi useimmissa Uudenmaan kunnissa.
Vertailua Netflixiin
Cineastin palvelupäällikkö Sami Puustinen kertoo, että Cineast on verrattavissa Netflixiin ja vastaaviin isoihin suoratoistopalveluihin. Hänen mukaansa Cineast ei silti ole näiden palvelujen kilpailija.
“Meidän tehtävämme on toimia käyttäjälle ilmaisena kulttuurikanavana siten, että kuntien rahat riittävät. Me emme myöskään tuota Netflixin tapaan omia sisältöjä.”
Maailmalla toimivia vastaavanlaisia palveluita ovat esimerkiksi Yhdysvalloissa toimivat Hoopla ja Kanopy.
Palvelut eroavat kuitenkin toisistaan sisällön ja korvauskäytäntöjen osalta. Hooplassa ja Kanopyssa yhden elokuvan korvaus on ollut kirjastoille noin 2–5 dollaria per laina. Kanopy on tarjonnut myös yhtä lainahintaa kaikista nimikkeistään.
Cineastin palvelussa kirjasto maksaa aina 1,5 euroa per laina.
Uutuuksia viikoittain
Cineastin kokoelma elää muiden suoratoistopalveluiden tapaan. Uusia nimikkeitä lisätään joka viikko ja samalla elokuvia poistuu. Elokuvalisenssien pituus vaihtelee karkeasti vuoden ja viiden vuoden välillä.
Se, mikä erottaa Cineastin muista kaupallisista palveluista, on Puustisen mukaan sen ilmaisuus.
Palvelun ilmaisuuden mahdollistaa se, että nimikkeiden lainamäärää per asiakas rajoitetaan kuntakohtaisesta budjetista riippuen. Joissain kunnissa kirjastokortin hankkinut saa katsoa palvelusta esimerkiksi kuusi elokuvaa kuukaudessa.
Rajaus mahdollistaa sen, että kunnilla on ylipäänsä mahdollisuus maksaa palvelusta.
“Muutenhan tämänlainen palvelu ei olisi mahdollista, eikä palvelu olisi tasapuolinen kaikille kirjaston käyttäjille”, Sami Puustinen pohtii.
Kassamagneetit puuttuvat
Isojen studioiden blockbuster -elokuvia ei luultavasti Cineastissa nähdä. Barbiet, oppenheimerit ja muut ovat kirjastoissa jatkossakin lainattavissa ainoastaan fyysisinä tallenteina.
Puustinen uskoo, että studiot pitävät omista isoista nimikkeistään kiinni houkutellakseen kuluttajia omiin suoratoistopalveluihinsa.
Cineastin painopiste on Puustisen mukaan laatuelokuvissa. Palveluun lisätään ja nostetaan festivaalihittejä ja kriitikoiden kehumia elokuvia lajityyppielokuvaa unohtamatta.
Pikaisen selauksen perusteella Cineastista löytyy sellaisia festivaalilla palkittuja elokuvia, kuten Apichatpong Weerasethakulin Cannes-palkittu taide-elokuva Memoria, jota ei ole suomiteksteillä varustettuna tallenteena saatavissa lainkaan.
Palvelulle kiitosta
Cineast-palveluun ollaan Oulun, Jyväskylän, Tampereen ja Kuopion kirjastoissa pääsääntöisesti tyytyväisiä. Asiakkaiden kiinnostuksen kerrotaan olevan tasaisesti kasvussa ja kokoelman laajuutta kiitellään.
Cineast mielletään kirjastoissa silti täydentäväksi palveluksi, joka laajentaa ja täydentää fyysisten tallenteiden kokoelmaa.
“Suoratoistopalvelut eivät voi olla vaihtoehto niin pitkään, kun emme voi itse vaikuttaa suoratoistopalveluiden valikoimaan. Formaattina suoratoistopalvelu ei välttämättä ole sellainen, joka toimii kaikille”, Sonja Hakkarainen Tampereen kaupunginkirjastolta pohtii.