Etusivu> Suomen kirjastoseura> Apurahat

Apurahat

Apurahat

Helle Kannila -rahasto
Rahaston tarkoituksena on tukea kirjastoalan kehitystä ja alaan liittyvää tutkimusta. Tarkoituksensa toteuttamiseksi rahasto jakaa apurahoja seuran jäsenille kotimaassa ja ulkomailla tehtäviä kirjastoalan opintomatkoja varten.
Lisäksi rahastosta jaetaan harkinnan mukaan muita apurahoja ja/ tai palkintoja kirjastoalan edistämiseksi ja alaan liittyvän tutkimuksen tukemiseksi.

Apurahahaku on nyt käynnissä, lue lisää täältä.

Suomen kirjastosäätiö
Säätiö perustettiin tukemaan kirjastoalan tutkimusta ja kehitystä vuonna 1995.
Säätiö tukee:
kirjastoja hyödyttäviä kampanjoita
alan koulutusta sekä tutkimusten, selvitysten ja kokeilujen tekemistä
kirjastoalan kansainvälistä toimintaa
muuta tarkoitustaan edistäää toimintaa

Säätiön asioita hoitaa ja sitä edustaa Suomen kirjastoseuran hallituksen valitsema kuusijäseninen hallitus apunaan asiamies. Jäsenten kaudet ovat kolmivuotisia ja niitä saa olla korkeintaan kaksi peräkkäin. Säätiön asiamiehenä toimii Anneli Ketonen. Tiedustelut: asiamies Anneli Ketonen, puh. 040 520 6156.

Lisätietoja säätiöstä Kirjastot.fin sivuilta.

Karl-Erik Henrikssonin rahaston apurahat
Suomen kirjastoseura ja Suomen tieteellinen kirjastoseura perustivat Karl-Erik Henrikssonin rahaston vuonna 1969 kunnioittaakseen Karl-Erik Henrikssonin muistoa. Rahastosta jaetaan joka toinen vuosi apurahoja joko kirjastotieteen tutkimukseen tai ulkomaiseen kirjasto-opintomatkaan.

Rahastosta jaettiin apurahoja vuonna 2019. Katso tarkemmin STKS:n sivuilta.
Karl-Erik Henrikssonin rahaston yhteyshenkilö on rahastonhoitaja Anne Sämpi.
anne.sampi(at)gmail.com.

Karl-Erik Henrikssonin rahaston adresseja ja A5-kokoisia kierrevihkoja
saa tilata Suomen kirjastoseurasta (p. 044-522 2941 tai sähköpostilla ). Adressin hinta
on 10 euroa ja kierrevihkon hinta 5 euroa. Rahat maksetaan suoraan Karl-Erik Henrikssonin rahaston pankkitilille Nordea FI76 2185 2001 0216 57.

Palkinnot ja ansiomerkit

Palkinnot
Jaamme kaksi uudistunutta palkintoa joka toinen vuosi Kirjastopäivien yhteydessä.

Vuoden kirjastoammattilainen
Vuoden kirjastoammattilainen -palkinnon tarkoitus on tehdä yleisten kirjastojen ammattilaisten arvokas työ entistä näkyvämmäksi. Samalla tuemme kirjastolaisten ammatillista identiteettiä ja ammattiylpeyttä kannustavien palautteiden avulla. Tavoite on ensisijaisesti tuoda esiin henkilöitä ja osaamista kirjastoissa.

Kirjaston kehittäjä
Kirjaston kehittäjä -palkinto tuo huomion alan uusille innovaatioille. Palkinto voidaan myöntää joko yksittäiselle henkilölle tai työryhmälle, joka on onnistuneesti yhdessä vienyt kirjastopalveluja eteenpäin. Palkinto voidaan myöntää kirjastossa työskentelevälle tai alan muulle toimijalle, joka on merkittävästi edistänyt alan kehitystä.

Ensimmäiset uudistuneet palkinnot jaetaan seuraavien Kirjastopäivien yhteydessä Hämeenlinnassa kesäkussa 2022 ja ehdotuksia palkittavista haetaan kevään 2022 aikana.

Ansiomerkit
Kirjastoseuran ansiomerkkejä myönnetään tunnustuksena ansiokkaasta kirjastotyöstä tai toiminnasta kirjastoalan luottamuselimissä tai erityisen ansiokkaasta teosta kirjaston puolesta.
Ansiomerkin myöntämisestä päättää Suomen kirjastoseuran hallitus. Kultainen ansiomerkki voidaan myöntää vähintään viidentoista ja hopeinen vähintään viiden vuoden toiminnasta. Hopeinen ansiomerkki voidaan myöntää myös erityisen ansiokkaasta teosta kirjaston puolesta. 100-vuotisjuhlavuoden ansiomerkki myönnetään Kirjastoseuran jäsenille tunnustuksena aktiivisesta ja innovatiivisesta kirjastotyöstä.
Kirjastoseuran ansiomerkin on suunnitellut taiteilija Ralf Oivo ja ansiomerkkikunniakirjan taiteilija Maire Peiponen.
Ansiomerkkisäännöt
§ 1 Tunnustuksena ansiokkaasta kirjastotyöstä tai toiminnasta kirjastoalan luottamuselimissä tai erityisen ansiokkaasta teosta kirjaston puolesta Suomen kirjastoseura myöntää ansiomerkkejä.
§ 2 Kultainen ansiomerkki voidaan myöntää vähintään viidentoista (15) ja hopeinen vähintään viiden (5) vuoden toiminnasta. Hopeinen ansiomerkki voidaan myöntää myös erityisen ansiokkaasta teosta kirjaston puolesta.
§ 3 Ansiomerkkien myöntämisestä päättää Suomen kirjastoseuran hallitus kirjaston toiminnasta vastaavan lautakunnan tai vastaavan elimen tai kirjaston tekemän esityksen perusteella. Perusteluissa on mainittava asianomaista koskevat henkilötiedot ja tiedot siitä missä kirjastoalan viroissa tai luottamustoimissa asianomainen toimii tai on toiminut sekä tiedot asianomaisen mahdollisesta muusta kirjastolaitosta edistävästä toiminnasta tai kuvaus ansiokkaasta teosta. Suomen kirjastoseuran hallitus voi myöntää ansiomerkkejä omasta aloitteesta.
§ 4 Ansiomerkin maksaa esityksen tekijä. Kultaisen ansiomerkin hinta on 100,00 euroa, hopeisen 65,00 euroa.
§ 5 Ansiomerkki on tarkoitettu kannettavaksi joko alueellisissa, valtakunnallisissa tai kansainvälisissä kirjastotilaisuuksissa tai kunnallisissa juhlissa.

Kirjastoseuran juhlavuoden ansiomerkki
Kirjastoseuran juhlavuoden ansiomerkkiä voi hakea aktiiviselle ja innovatiiviselle kirjastoammattilaiselle.
Tunnustus on hopeinen etsattu emalipinssi, jossa etupuolella on Kirjastoseuran logo ja takana teksti Suomen kirjastoseura. Merkin hinta on 30 euroa. Ansiomerkkiä teetettiin Kirjastoseuran 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi 100 kappaletta.

Osoita esityksesi ansiomerkin saajasta Suomen kirjastoseuran hallitukselle Kirjastoseuran toimistoon (Runeberginkatu 15 A 6, 00100 Helsinki 10), sähköpostilla info(at)fla.fi