Etusivu> Kirjastolehti > Kirjastonhoitajan salainen arkisto

Kirjastonhoitajan salainen arkisto

Edinburghilainen kirjastonhoitaja, Mavis Doig uhmasi vuosikausia pomoaan, salassa. Nyt hänen touhunsa on tuotu päivänvaloon.

Se alkoi varkain, salassa, pomon määräyksestä huolimatta. Ensin lainakirjan välistä löytyi kellastunut hääkuva, sitten rakkauskirje, kuivakukka ja linnunsulka. Edinburghilainen kirjastonhoitaja Mavis Doig ei hennonnut heittää niitä pois vaan sujautti ne laukkuunsa ja vei kotiinsa. Hiljalleen kirjanmerkkikokoelma karttui, ja Mavis arkistoi löytönsä ammattinsa edellyttämällä säntillisyydellä.

Edinburghin kaupunginkirjaston kirjastonhoitajia kehotetaan heittämään roskiin lainakirjojen väliin unohtuneet kirjanmerkit, mutta Mavis ei halunnut tehdä niin. Hän näki niissä henkilökohtaisten tarinoiden ituja. Millainen ihminen käyttää kirjanmerkkinään pekoniviipaletta tai korvavaikun kuorruttamaa vanupuikkoa? Kysymyksiä herättivät myös kuiva sipulinkuori, lapsen sukka, käyttämätön kondomi, pillerilevy sekä Pete Tong -nimisen artistin C-kasetti.

Tavanomaisempia löytöjä olivat postikortit, matka- ja konserttiliput, tiliotteet, karkkipaperit, piirrokset, runokatkelmat ja monenkirjavat raapustukset. Toisinaan sivujen välistä löytyi seteleitä. Oli myös oikeita kirjanmerkkejä: pahvisia, muovisia, nahkaisia, magneetteja.

Mavis kuvitteli mielessään pelastamiensa esineiden entiset omistajat, heidän kotinsa, tilanteet, joissa kirjanmerkki oli joutunut sivujen väliin. Hän ajatteli, miten monenlaiset ihmiset rakastivat kirjastoja ja lainakirjoja, miten monenlaisissa paikoissa ja tilanteissa niitä luettiin. Jos kirjat tai kirjanmerkit osaisivat puhua, mitä kaikkea ne voisivatkaan kertoa.

Vuosia myöhemmin Mavis kertoi arkistostaan pomolleen, joka ei suivaantunut vaan innostui ja halusi sisällyttää Mavisin kokoelman osaksi Edinburghin kaupunginkirjaston 125-vuotisjuhlanäyttelyä. Ehkä joku näyttelyvieras tunnistaisi itselleen kuuluneen esineen, pyytäisi sen takaisin ja Mavis saisi nähdä vilauksen ihmisestä kirjanmerkin takana.

Edinburghin kaupunginkirjasto täyttää tänä vuonna 125 vuotta. Lisää aiheesta: https://talesofonecity.wordpress.com