Etusivu> Kirjastolehti > Kuntien säästöt kurjistavat kirjastoja

Kuntien säästöt kurjistavat kirjastoja

Pudasjärvellä, Akaassa ja Kauhavalla säästöt ovat aiheuttaneet merkittäviä heikennyksiä kirjastojen palveluun.

Pudasjärven kirjaston palveluvastaava Tarja Hytönen vastaa puhelimeen vielä maanantaina. Keskiviikkona hänet on jo lomautettu. Kaupungilta ovat rahat lopussa, mikä johtuu muun muassa sote-alueen menoista ja korkotason noususta. Yhtenä apuna ongelmaan kaupungin kaikki työntekijät lomautetaan seitsemäksi vuorokaudeksi. Lomautus koskee myös kirjaston kuutta muuta työntekijää.

“Henkilöstön lomautusten ajoittaminen on ollut hurja palapeli,” Hytönen kertoo. Palapelin kokoaminen on kuitenkin kannattanut, sillä nyt kirjasto pystytään pitämään auki, vaikka supistetut kesäaukioloajat otetaan käyttöön jo toukokuussa. Kirjastoautovirkailija oli lomautettuna jo talvilomaviikon, jolloin kirjastoauto ei kulkenut lainkaan. Hytösen mielestä kirjaston auki pitäminen on kuitenkin ehdottoman tärkeää Pudasjärven kaltaisessa kaupungissa.

“Täällä ei kirjastoa lukuun ottamatta ole juuri vapaa-ajanviettopaikkoja,” Hytönen muistuttaa.

Myös hankinnoista on ollut pakko säästää, sillä lehtien tilaamiseen varattua määräraha oli kolmanneksen pienempi tälle vuodelle.

“Lopetimme sellaisten lehtien tilaukset, joita on mahdollista lukea diginä,” Hytönen kertoo. “Aivan kaikissa lehdissä tätä mahdollisuutta ei tietenkään ole.”

 

Vaatimuksia itsepalvelusta

 

“Akaassa eletään luovassa epävarmuudessa,” kirjastotoimenjohtaja Sari Seitajärvi kertoo. Epävarmuus johtuu siitä, henkilöstö sai kuulla ensimmäistä kertaa kirjastoa koskevista suunnitelmista lukiessaan kaupunginhallituksen pöytäkirjaa. Siinä todettiin, että taloussuunnitelman mukaan Toijalan pääkirjastosta tehtäisiin itsepalvelupiste. Pari päivää myöhemmin kunnanvaltuusto hyväksyi suunnitelman.

Säästösuunnitelmaan kuuluisi, että kirjaston henkilöstöä vähennetään kaksi henkilötyövuotta. Akaassa tämä tarkoittaisi lähes kolmasosaa seitsemän hengen työyhteisöstä. Henkilöstömäärä on 16 500 asukkaan kaupungissa jo nytkin verrattain suppea. Kaupungissa on kaksi kirjastoa, pääkirjasto Toijalassa ja Vilkku Viialassa.

Osittain talousongelmat johtuvat siitä, että Akaaseen pitäisi lähiaikoina rakentaa kaksi uutta koulua. Kun kirjastotoimenjohtaja Sari Seitajärvi saapui paikkakunnalle työhaastatteluun kesällä 2023, oli ilmapiiri toiveikkaampi. Silloin suunniteltiin, että Toijalan pääkirjasto muuttaisi 1980-luvulla rakennetuista tiloista Veturikortteliin, johon olisi tullut uudet kirjasto- ja kulttuuritilat. Nyt näyttää siltä, että uutta kirjastoa saadaan odottaa, kunnes koulut ovat valmiina.

“Minut valittiin tänne kehittäjäksi, mutta pelkään että minusta tuleekin lopettaja,” Seitajärvi huokaa.

 

Kaupunki ei arvosta

Myös Kauhavalla kaupungin säästöpaineet ovat vaikuttaneet kirjaston toimintaan. Vuonna 2009 Kauhava, Ylihärmä, Alahärmä ja Kortesjärvi yhdistyivät nykyiseksi Kauhavan kaupungiksi. Nyt jokaiseen entiseen kuntakeskukseen on rakennettu uusi koulu, mikä on luonut säästöpaineita kaupunkiin.

Viisi vuotta sitten kirjastoa pyöritettiin vielä 11,5 henkilön voimin. Vuosina 2020–2021 yksi henkilö lähti muualle töihin, ja hänen tehtävänsä lakkautettiin. Sen lisäksi kolme irtisanottiin kaupungin yt-neuvottelujen päätteeksi.

Kirjastopäällikkö Pirjo-Riitta Viitajylhä on toiminut oman työnsä ohessa myös elämänlaatupalvelualueen esimiehenä. Pesti päättyy toukokuussa. Virkavapaalla oleva varsinainen elämänlaatupalvelun esimies ja musiikkiopiston rehtori on irtisanoutunut, eikä työhön ole nimetty jatkajaa. Helmikuussa Kauhavan kirjastoautonkuljettaja vaihtoi työpaikkansa asuinkuntaansa, ja siitä lähtien Viitajylhä on odottanut kirjastoautovirkailijan täyttölupaa.

”Koulut ja päiväkodit ovat pahoillaan, koska eivät pääse käymään autolla ja lainaamaan. Kirjastoauto on kuitenkin odotettu kävijä, monelle viikon kohokohta,” Viitajylhä sanoo. ”Jotkut opettajat ovat tehneet opetussuunnitelmansa auton käyntien mukaan, ja ovat nyt joutuneet muuttamaan suunnitelmiaan.”

Viitajylhällä on tunne, että kaupungin johdossa ei arvosteta ammattimaisten kirjastolaisten tekemää työtä. Henkilöstö ei tälläkään hetkellä repeä kaikkeen. Aikaa ei ole esimerkiksi aineistoon tutustumiseen eikä lukutaitotyöhön.

“Satutunteja on pääkirjastolla jouduttu harventamaan ja nyt niitä pidetään vain kerran kuussa,” Viitajylhä kertaa. “Osasta koulujen pyytämistä kirjavinkkauksista olemme joutuneet kieltäytymään, koska henkilökunnalla ei ole aikaa valmistautua vinkkauksiin.”

Kauhavalla säästöt eivät ole kohdistuneet pelkästään henkilöstöön. Vuonna 2023 aineistomääräraha oli liki 100 000 euroa, mutta tälle vuodelle budjetti pieneni 70 000 euroon. Pudotus oli melkein kolmanneksen. Kaikkien kirjastojen hankintoja ja tuplakappaleita on vähennetty.

Kauhavalaisten reaktioita vielä odotellaan, mutta Akaassa asiakkaat ovat olleet aktiivisia. Säästötoimenpiteitä vastustava adressi keräsi muutamassa päivässä yli tuhat nimeä. Pääkirjaston muuttaminen pelkästään omatoimikirjastoksi ei siis missään nimessä ole käyttäjien toive. Kun asiasta on kysytty päättäjiltä, kukaan ei oikein tunnusta seisovansa ehdotuksen takana. Täksi vuodeksi kirjastolla on hyvä budjetti, mutta kysymysmerkiksi jää, tuleeko loppuvuodesta leikkauksia.

Myös Pudasjärvellä asiakkaat nousseet puolustamaan kirjastoaan. Paikallisessa lehdessä ilmestyi pitkä kirjoitus, jossa kehotettiin pitämään näpit irti kirjaston aineistomäärärahoista.