Etusivu> Kirjastolehti > “Loistavia kirjailijoita on liian paljon”

“Loistavia kirjailijoita on liian paljon”

Näyttelijä Saara Kotkaniemi oli lapsena varsinainen lukutoukka, mutta lapsiperhearjessa kirjojen pariin pysähtyminen on hankalampaa.

Helsinkiläisnäyttelijä Saara Kotkaniemi tunnetaan parhaiten tv-sarjasta Pohjoisen tähti (2023–) ja elokuvasta Villi leikki (2023), joissa hän näyttelee pääosia. Näyttelijätyönsä ohessa hän on laatinut Ohjeistus intiimikohtausten tekemiseen kameratyöskentelyssä -oppaan sekä laajan selvitystyön aiheesta.

Kirjoittaminen kuuluu Kotkaniemen työhön muutenkin.

”Tehdessäni ennakkotyötä uutta tuotantoa varten kirjoitan paljon roolihenkilöstä, hänen taustastaan ja suhteista muihin ihmisiin. Kerään yhteen käsikirjoituksen tiedot ja keksin itse lisää. Se on hyvä tapa tutustua rooliin.”

Tulevaisuudensuunnitelmiin kuuluu myös varsinainen käsikirjoittaminen.

 

Ovatko kirjat vaikuttaneet ammatinvalintaani?

”Eivät suoranaisesti, mutta uskon, että aktiivinen lukeminen on kehittänyt mielikuvitustani ja kykyäni asettua roolihenkilöiden saappaisiin.”

 

Suosikkikirjani työhöni liittyen?

”Ensimmäisenä tulee mieleen Kati Outisen hieno muistelmateos Niin lähelle kuin muistan. Usein näyttelijäelämäkerroissa keskitytään uran huippuhetkien listaamiseen, mutta Katin muistelmissa on annettu paljon tilaa myös vaikeille hetkille. Outinen kirjoittaa hienosti esimerkiksi epävarmuudesta, joka ammattiimme vahvasti liittyy.”

 

Miten paljon luen?

”Iltaisin olen usein niin väsynyt, että jaksan lukea vain vähän aikaa ennen kuin uni vie. Esikoisen syntymän jälkeen lukeminen jäi todella vähille muutamaksi vuodeksi, ja se harmitti jälkikäteen, joten kuopusta odottaessani päätin, etten luovu lukemisesta.”

 

Miten järjestän kirjani?

”Aakkosjärjestykseen ja genren mukaan. Tulisin hulluksi, jos kirjat olisivat värijärjestyksessä. Lisäksi aakkostaminen on lempipuuhiani.”

 

Suosikkikirjailijani?

”Loistavia kirjailijoita on liian paljon. Suosikkejani ovat esimerkiksi Virginia Woolf, Rachel Cusk, Märta Tikkanen, Harry Salmenniemi ja Saara Turunen. Luen paraikaa Turusen uusinta kirjaa Hyeenan päivät enkä haluaisi iltaisin millään ruveta nukkumaan, kun kirja on niin mainio.”

 

Kirja, jonka luen uudelleen ja uudelleen?

”Koko elämä ei tule riittämään siihen, että saisin luettua kaikki haluamani kirjat – varsinkin kun koko ajan ilmestyy lisää. Luen siis harvoin samoja kirjoja uudestaan. Lastenkirjojen kanssa on tietenkin toisin. Tällä hetkellä luetuin kirja on Mervi Lindmanin Peppe potalla, jonka yksivuotias kuopukseni haluaa lukea vähintään kerran päivässä.”

 

Kirja, jonka aion lukea seuraavaksi?

”Ystäväni Noora Dadun omakohtaisen esseeteoksen Roolitus. Teos käsittelee näyttelijän roolittamista ja representaatiota ja Nooran omia kokemuksia aiheesta. Noora on älykäs, tarkkasilmäinen ja loputtoman hauska tyyppi, joten kirja on varmasti myös sen mukainen.”