Kirjailija Laura Lindstedtin elämä muuttui, kun hän luki Nathalie Sarrauten Kultaiset hedelmät.
Kirjailija Laura Lindstedtin elämä muuttui, kun hän luki Nathalie Sarrauten Kultaiset hedelmät.
”Meillä on ollut aina kirjoja. Itse aloin hankkia niitä lukioiässä. Kaikki eivät mahdu enää hyllyihin, vaan niitä on erilaisissa kasoissa pitkin asuntoa, yhteensä noin 3000. Nykyään pyrin rajoittamaan niiden hankkimista. Kannan niitä kassikaupalla divariin. Silti kirjat tuntuvat lisääntyvän salaa ja joskus on vain pakko hankkia joku teos. Ostan kirjat mieluusti käytettyinä,
esimerkiksi antikvaari.fi-sivuston kautta.”
Rakkain kirjani
”En suostu valitsemaan vain yhtä. Rakastan kielellisiä maailmoja, joita ovat luoneet esimerkiksi José Saramago, Herta Müller, Thomas Bernhard, Samuel Beckett, Marguerite Duras, Nathalie Sarraute, Monika Fagerholm, Marcel Proust, Marja-Liisa Vartio… Tätä listaa voisi jatkaa melkein loputtomiin.”
Mieluisin lahjaksi saamani kirja
”Sain 18-vuotislahjaksi ystävältäni Marja Kyllöseltä Tommy Tabermanin romaanin Suudelma. Itse kirja ei ole minulle tärkeä. Sen merkitys on sen sijaan hyvin henkilökohtaisessa onnittelukirjoituksessa ja piirustuksessa, jotka Marja taiteili sisäkanteen ja esilehdelle. Myös Marjan omat romaanit, Lyijyuuma ja Rikot, ovat rakkaita lahjoja. Niiden erityinen kieli vie minut jonnekin hyvin kauas: hauraaseen, läpättävään ja liekehtivään nuoruuteen.”
Kirja, johon liittyy tarina
”Kaikkiin hyviin kirjoihin liittyy tarinoita, kokonaisvaltaisia nautintoja. Lapsuuden Tarzanit ja mummun kaneliässät. Teini-ikä, Camus’n Sivullinen ja porkkanat. Varhainen aikuisuus, Italo Calvino, huimaus metafiktion äärellä. Vuosi 1998, yökerho Lost & Found ja valomerkki. Silloinen opettajani, nykyinen aviopuolisoni, huikkaa minulle juuri, kun olen astumassa baarin ovesta ulos: ‘Lue Nathalie Sarrauten Kultaiset hedelmät.’ Minä luin ja siitä seurasi yhtä ja toista.”
Häpeällisin kirjani
”Häpeän kirjoja, joita en ole ehtinyt lukea. Niitä on monta!”
Kirja, jonka luin viimeksi
”Ystäväni Silja Järventaustan neljännen runokokoelman Kaupungin lippuluukulla. ”