Etusivu> Kirjastolehti > Uudet kirjastotilat

Uudet kirjastotilat


Palokan kirjasto pääsi ahtaista väistötiloista uusiin, avariin tiloihin.

Palokka: tilaa peleille ja hiljaisuudelle

Palokan uusi aluekirjasto Jyväskylässä avattiin elokuussa.

 

Kirjastonhoitaja Tuula Keula, mitä mieltä olet uudesta kirjastosta?

Tietysti sitä mieltä että tämä on todella upea!

Mikä on mielestäsi uuden kirjaston paras puoli ja mikä heikoin?

Parasta on itse tila ja se, että sitä on riittävästi niin asiakkaille, henkilökunnalle, aineistolle kuin tapahtumillekin. Palokan aluekirjasto toimi muutaman vuoden ahtaissa väistötiloissa, joten osaamme arvostaa väljyyttä ympärillämme.

Heikompana kohtana pidän asiakaspalvelutiskiä, johon kaipaisin enemmän hyllytilaa sekä työpöydille laskutilaa.

Millainen se on työtilana?

Kirjastosali on valoisa ja viihtyisä. Tilat ovat avarat, mutta kuitenkin vielä hallittavan kokoiset. Osa hyllyistämme on siirrettäviä, joten tilaa on helppo muunnella esimerkiksi tapahtumia varten.

Mitkä ratkaisut ovat osoittautuneet erityisen toimiviksi?

Kokoelman esillepanon kannalta kippihyllyt ovat hyvä ratkaisu. Eri toiminnoille omistetut tilat on myös otettu hyvin vastaan. Nettitila Rento ja pelihuone Huvi ovat erityisesti nuorempien käyttäjien suosiossa ja hiljaiseen työskentelyyn ja kokouskäyttöön tarkoitettu Hilja on myös ollut mukavasti käytössä.

Olisiko jotain parannettavaa?

Välillä kaipaisin ikkunoihin verhoja, sillä valoisuudella on myös huonot puolensa. Lasten lainausautomaatti on sijoitettu lähelle isoja ikkunoita ja kun aurinko paistaa, se häiritsee automaatin näytön näkyvyyttä. Kirjastosalin esiintymistilan tekniikka kärsii myös valoisuudesta, sillä videotykillä valkokankaalle heijastettu kuva ei näy kovin hyvin.

Millaista palautetta olette saaneet?

Todella paljon positiivista palautetta. Tilojen avaruutta ja valoisuutta ihmetellään edelleenkin lähes päivittäin. Aineiston esillepano on myös saanut kiitosta. Toki olemme saaneet kritiikkiäkin ja muutaman puutteen jo korjanneetkin asiakaspalautteen perusteella.


Seinäjoen kirjasto sai Apilasta lisätilat.

Seinäjoelle inspiroiva uudistila

Seinäjoen pääkirjastoon avattiin elokuussa uudisrakennus Apila.

Kirjastotoimen johtaja Mervi Heikkilä, mitä mieltä olet uudesta kirjastosta?

Apila on raikas, kaunis, toimiva ja inspiroiva tila.

Millainen se on työtilana?

Pääsääntöisesti oikein toimiva. Työtilat ovat selkeät ja hyvät ja kirjaston prosesseja on mietitty niiden sijoittelussa.

Mikä on mielestäsi uuden kirjaston paras puoli ja mikä taas heikoin?

Parasta -kohtaan vastasin jo ensimmäisessä kysymyksessä. Ainut iso heikkous taitaa meillä liittyä henkilökunnan niukkuuteen. Henkilöstöä pitäisi näin vilkkaasti toimivassa ja isossa kirjastossa olla enemmän.

Mitkä ratkaisut ovat osoittautuneet erityisen toimiviksi?

Uutisalueen, aulan ja Jaaksi-salin saa pidettyä auki, vaikka muu kirjasto on kiinni. Varausten itsepalvelunouto toimii hyvin. Asiakkaat ovat oppineet luontevasti käyttämään avovarastoja. Hankinnan, luetteloinnin ja muovituksen työhuoneet ovat oikeassa paikassa. Jaaksi-sali toimii hyvin monenlaisessa käytössä. Näitä on vaikka kuinka paljon.

Onko jotain parannettavaa?

Aina on parannettavaa. Esimerkiksi pieniä ergonomiaparannuksia on mietitty ja osaa ollaan jo toteuttamassa. Mitään isoa asiaa en kuitenkaan tekisi toisin, mikäli suunnittelu alkaisi uudelleen.

Millaista palautetta olette saaneet?

Pääasiassa kehuja. ”Tämä on Eurooppa keskellä Seinäjokea” –tyyliin. Ja totta kai myös jonkun verran kritiikkiä. Mutta käyttöluvut osoittavat, että asiakkaat ovat ottaneet tilan omakseen sekä perinteisessä lainaus-mielessä että uudenlaisin kirjastonkäyttötavoin. Meillä kokoontuu omaehtoisia harrastusporukoita, pidetään palavereja, tehdään etätöitä ja vietetään aikaa. Ja tietenkin tutustutaan kirjaston aineistoihin, näyttelyihin ja osallistutaan erilaisiin sivistäviin tapahtumiin.

Toholampi: nuorille omat tilat

Toholammin kirjastoon tehtiin mittava peruskorjaus. Avajaisia vietettiin toukokuussa.

Kirjastovirkailija Hannele Keski-Rahkonen, mitä mieltä olet uudesta kirjastosta?

Se on kaunis, valoisa ja avara. Erityisen hyvää on se, että saatiin jäädä tähän vanhalle paikalle, johon olisi ollut myös muita tulijoita hyvän sijainnin vuoksi.

Mikä on parasta uusissa tiloissa ja mikä huonointa?

Parasta on valoisuus, avaruus ja tilan tuntu, joka on saavutettu madaltamalla hyllyjä ja vähentämällä niitä. Vaalea väritys lisää valoisuutta. Heikoin puoli johtuu taas juuri tästä: hyllytilaa on reilusti vähemmän kuin aiemmin, joten kokoelmaa on jouduttu pienentämään huomattavasti.

Nyt meillä on nyt mahdollisuus tarjota uusia palveluita perinteisten lainauspalvelujen lisäksi. Kirjastoon hankittiin tabletteja, pelikoneita ja lainattavia urheiluvälineitä.

Nuorille saatiin alakertaan omat tilat, joissa pelata ja oleilla omassa rauhassaan. Alakerran monitoimitilassa voi myös järjestää monenlaisia tilaisuuksia, uutena esim. elokuvaesitykset yleisölle.

Millainen kirjasto on työtilana?

Huomattavasti parempi aiempaan verrattuna. Nyt toimii myös ilmanvaihto, joka ennen remonttia aiheutti uupumusta iltapäivisin, koska ilma oli niin huono. Vedon tunne vanhoista ovista ja ikkunoista on nyt poissa.

Mitkä ratkaisut ovat osoittautuneet erityisen toimiviksi?

Yhtenäisestä tilasta johtuen kaikki aineisto on helposti saatavilla ja selkeät opasteet ja merkinnät hyllynpäissä auttavat asiakasta. Samoin jaottelu eri aihealueisiin helpottanee aineiston löytämistä.

Olisiko jotain parannettavaa?

Akustiikka on huono, tilassa kaikuu ja ehkä lehtilukusalille olisi voitu löytää rauhallisempi sijainti. Lasten- ja nuortenosaston tilat pienet, josta johtuen aineistoa ei saatu kokonaisuutena hyvin esille.

Tietyt aineistomuodot olisivat kaivanneet enemmän esittelytilaa. Lisäksi varastotilat ovat pienet.

Millaista palautetta olette saaneet?

Pääosin palaute on ollut positiivista. Eniten kiitosta on tullut valoisuudesta ja avaruuden tunnusta. Jotkut ovat harmitelleet kokoelman pienentymistä. Meillähän on kuitenkin Anders-kimpassa yhteinen varausjono ja se vaatii vielä vähän “sisäänajoa”, että ihmiset tottuvat ajatukseen yhteisestä kokoelmasta.

Alkuajan moitteita aiheuttanut rauhattomuus ja meteli saatiin vähennettyä, kun nuorison pelikoneet siirrettiin alakerran tiloihin.

(Vastaamassa oli kolme työntekijää Toholammilta)

Nämäkin valmistuivat viime vuonna:

Kaukovainion kirjasto, Oulu

  

Helsingin yliopiston kirjasto Kaisa-Talossa

Limingan kirjasto


Limingan kirjasto avattiin heinäkuussa 2012 kunnan keskustaan.

 

Saunalahti, Espoo


Espoon Saunalahden lapsi- ja nuorisopainotteinen lähikirjasto avattiin 14.8.2012
koulun yhteyteen.

Savonlinnan pääkirjasto


Savonlinnan pääkirjasto avataan syyskuussa 2013.