Etusivu> Kirjastolehti > Sodankylän filmiaarteet – Unohdetut helmet

Sodankylän filmiaarteet – Unohdetut helmet

Tutkimme filmifestivaalien vanavedessä Sodankylän Sompion seutukirjaston elokuvahyllyt. Saaliiksi jäi katinkullan lisäksi myös klassikkoaineista säteileviä elokuvahelmiä.

Sodankylän elokuvajuhlat herättävät vuosittain kesäkuussa pohjoissuomalaisen paikkakunnan elokuvatarjonnan kukoistukseensa. Sompion seutukirjaston Sodankylän toimipisteessä on huomioitu myös kirjastossa piipahtavat festarikävijät.

Vs. kirjastotoimenjohtaja Riitta Siirtola kertoo, että kirjojen poistomyynti on ajoitettu elokuvajuhlia silmällä pitäen ja festivaalien ollessa käynnissä kirjastossa on asetettu esille elokuviin liittyvää aineistoa. 

”Vaikka en itse olekaan innokkaimpia elokuvajuhlien asiakkaita, minulle ovat jääneet mieleen viime vuosilta etenkin säestetyt mykkäfilmit”, Siirtola sanoo.

Vs. kirjastotoimenjohtaja esittelee myös uutuuttaan kiiltelevää kirjastoautoa, joka kantaa ylpeänä elokuvajuhlien festivaalimainosta. Yhteistyö kirjaston ja elokuvajuhlien välillä on molemminpuolista.

Huolimatta festivaalikaupungin maineestaan, Sodankylässä kirjaston asiakkaat eivät lainaa pelkkiä klassikkoelokuvia: Siirtolan mukaan etenkin kotimainen elokuva, karaokevideot ja harraste-DVD:t kiertävät ahkerasti.

LYHYTELOKUVA

Heavy Metal

Ensi-ilta vuonna 2007

Ohjaus Zaida Bergroth

FS Film 2010

Kesto 30 min

Lainassa viimeksi 4/13  

Lainoja yhteensä 9

Tampereen elokuvajuhlilla vuonna 2007 palkittu Heavy metal on lupaava avaus ohjaaja Zaida Bergrothilta, joka on noussut viime vuosina laajemman yleisön tietoisuuteen palkituilla kokoillanelokuvillaan Skavabölen pojat (2009) ja Hyvä poika (2011). Puolituntinen fiktioelokuva Heavy metal sukeltaa raikkaalla otteella nuoruuden kasvukipuihin ja pikkupaikkakunnan sielunelämään. Sysmä vuonna 1989 ei ole helpoin kasvuympäristö Hevarille, kylän ainoalle pitkätukkapojalle. Hevimusiikkia kuunteleva jurottava Hevari suuntaa viikonloppuiltana kenen tahansa 15-vuotiaan tavoin diskoon. Kiinnostus tyttöihin on herännyt, mutta hylkiönä itseään pitävä kylän kummajainen joutuu luovimaan ulkoisen kovismaineen ja sisäisen haavoittuvaisuuden välillä.

 

LAPSET JA NUORET

Isä ja valmentaja

Alkuteos Af banen

Ensi-ilta 2005

Ohjaus Martin Hagbjer

Scanbox Entertainment Finland 2006

Kesto 1 h 20 min

Lainassa viimeksi 4/13  

Lainoja yhteensä 33

Tanskalaisessa lapsille ja nuorille suunnatussa iloisessa komediassa entinen Tanskan liigan jalkapalloilija kompuroi etsien paikkaansa ammattiuran jälkeen. Torben maleksii päivät työttömänä ja hyörii innokkaasti junnujoukkueessa pelaavan 13-vuotiaan David-poikansa harrastuksen ympärillä. Isän ja pojan suhde on kuitenkin karikkoinen: David asuu vanhempiensa erottua äitinsä ja isäpuolensa luona. Sattuman kautta Torben päätyy valmentamaan poikansa junnujoukkuetta, mutta menestys ei synny itsestään. Kompuroivan alun jälkeen valmentajaisä löytää valmentamisen ilon ja kaikkien yllätykseksi tie menestykseen avautuu. Elokuva jättää hyvän mielen, mutta ei säväytä lähtemättömästi.

 

NÄYTELMÄÄN POHJAUTUVA

Kuka pelkää Virginia Woolfia?

Alkuteos Who`s afraid of Virginia Woolf?

Ensi-ilta 1966

Ohjaus Mike Nichols

Warner Bros. Entertainment Finland 2007

Kesto 2 h 5 min

Lainassa viimeksi 12/12

Lainoja yhteensä 20

Who`s afraid of Virginia Woolf? (1966) on Edward Albeen samannimisen näytelmän (1962) pohjalta filmattu draamakomedia, jonka päärooleissa loistavat Elizabeth Taylor ja Richard Burton keski-ikäisenä akateemisena pariskuntana – Marthana ja Georgena. He kutsuvat luokseen viettämään iltaa nuoren pariskunnan, joka imaistaan mukaan psykologiseen peliin. Marthan ja Georgen välisessä vinoutuneessa välienselvittelyssä hämäys sekoittuu huumoriin ja tosi kuvitteluun. Jännite syntyy Taylorin ja Burtonin vahvasta näyttelijäntyöstä, jota ei lannista edes elokuvan liika näytelmällisyys. Yhden huuruisen yön aikana amerikkalaisen ydinperheen kulissit revitään alas tässä uupuneen vapautuneisuuden jälkeensä jättävässä selkkauksessa.

 

DRAAMA

Syyssonaatti

Alkuteos Höstsonaten

Ensi-ilta 1978

Ohjaus Ingmar Bergman

FS Film 2005

Kesto 1 h 29 min

Lainassa viimeksi 3/14

Lainoja yhteensä 11

 

Syyssonaatti on mestariohjaaja Ingmar Bergmanin riipaiseva kamarielokuva pianistiäidin (Ingrid Bergman) ja tämän aikuisen tyttären (Liv Ullmann) välisestä suhteesta. Puolisonsa kuoltua Euroopan konserttisaleja kiertänyt diiva vastaa myöntävästi tyttärensä kutsuun vierailla syrjäisessä pappilassa, jossa Eva-tytär asuu aviomiehensä kanssa hoitaen vaikeasti sairasta Helena-sisartaan. Äiti ja tytär suhtautuvat toisiinsa aluksi kohteliaan muodollisesti huolimatta elämänpiiriensä jyrkästä erilaisuudesta. Vähitellen kitkerät muistot nousevat kuitenkin pintaan ja kyyneliltä ei säästytä. Eteen piirtyy kuva taitelijaäidin poissaolojen ja minäkeskeinen persoonan ehdoilla rakennetusta perhe-elämästä sekä menneisyyden katkeroittamista sisimmässään särkyneistä yksilöistä.