Etusivu> Kirjastolehti > Nelijalkaisia asiakkaita

Nelijalkaisia asiakkaita

Lemmikit ovat tervetulleita jo useisiin kirjastoihin. Esimerkiksi Helsingissä ja Oulussa kirjastoihin pääsevät useimmat eläinystävät, mutta lemmikkivapaita kirjastojakin löytyy.

Kallion kirjaston ovesta livahtaa sisään vaaleanpörröinen karvakuono. Tiibetinterrieri Gala on tottunut kirjastokävijä. Omistaja Hanna kertoo vierailevansa lemmikkinsä kanssa usein kirjastossa.

”Kyllä täällä tykätään. Aina joku tulee rapsuttamaan, joko työntekijä tai toinen asiakas.”

Anu Kytölä käy puolestaan Boogie-koiransa kanssa kirjastossa vähintään kerran kuussa. Se on tärkeä juttu: ulkoilulenkillä on joku päämäärä.

”Ulos ei uskalla enää jättää koiraa. Voi tulla vieraita koiria ärhentelemään tai sitten joku vie koiran.”

Kytölän mukaan Kalliossa ei ole montaa paikkaa, joihin koirat olisivat tervetulleita.

”Kirjasto ja Musti ja Mirri -kauppa taitavat olla ne ainoat”, hän sanoo.

Positiivista palautetta

Koirat ovat tervetulleita kolmikerroksisen Kallion kirjaston ensimmäiseen kerrokseen, jossa sijaitsevat palautus- ja lainausautomaatit sekä varaushyllyt. Palvelupäällikkö Taina Pirhosen mukaan asiakkailta on tullut lähinnä positiivista palautetta. Monet lemmikkinsä kanssa asioivat piipahtavat kirjastossa nopeasti hakemassa esimerkiksi varauksensa ulkoilulenkin lomassa. Koira-asiakkaat ottavat muut asiakkaat huomioon tyylikkäästi ja ilahduttavat hännänheilutuksellaan niin tuttuja kuin tuntemattomia.

”Onpa kirjastossa nähty kissojakin ja jopa näätäeläin fretti. Lisäksi lintuvieraita lentelee silloin tällöin kirjaston ylimpään kerrokseen”, Pirhonen kertoo.

Valituksia ei tule kuin pari kertaa vuodessa ja ne liittyvät allergioihin.

Koiria on voinut tuoda noin puoleen Helsingin kirjastoista jo useiden vuosien ajan. Päätöksen siitä tekee kunkin kirjaston johtaja.

”Olemme pyrkineet kuitenkin tasapuolisuuteen siten, että eri puolilla kaupunkia on sekä kirjastoja joihin ei saa viedä koiraa, että kirjastoja joissa niiden läsnäolo sallitaan”, kertoo kirjastopalvelujen johtaja Katri Vänttinen.

Lauttasaaren kirjasto on Helsingin eteläisen alueen ainoa kirjasto, johon lemmikit eivät saa tulla. Asiakkaat ovat tietoisia siitä, joten koiria ei juuri jouduta käännyttämään ovelta.

”Jonkin verran asiasta tulee lemmikkien omistajilta palautetta, jossa he toivovat, että luopuisimme tästä käytännöstä”, sanoo kirjastonjohtaja Päivi Laaksonen.

Jos lauttasaarelainen haluaa piipahtaa lemmikkinsä ulkoilulenkin aikana kirjastossa, on lähin koirakirjasto reilun kahden kilometrin päässä Jätkäsaaressa. Kalliolaisille taas lähimmät koirattomat kirjastot ovat parin kilometrin päässä sijaitsevat keskustakirjasto Oodi tai Pasilan kirjasto.

Tilalla on väliä

Myös Oulussa koirat ovat tervetulleita lähes puoleen kirjastoista. Lemmikkivapaat kirjastot kaupunki on valinnut sekä allergiaystävällisyyttä että tiloja ajatellen.

”Osa kirjastoista sijaitsee monitoimitaloissa, ja niissä toimimme talon sääntöjen mukaisesti. Esimerkiksi Kastellin ja Ritaharjun kirjastot sijaitsevat koulun sisällä, joten niihin ei voi tuoda lemmikkejä”, kertoo kirjastopalvelupäällikkö Heidi Karhu.

Hiukkavaaran kirjasto sijaitsee monitoimitalossa, jossa on koulu, päiväkoti ja nuorisotila. Koiria ei sinne ole edes yritetty tuoda. Palveluesimies Mikko Paajala epäilee useimpien asiakkaiden olettavan, että lemmikit ovat kirjastoissa kielletty.

”Työskentelin aikaisemmin Karjasillan lähikirjastossa, johon sai tuoda lemmikkejä. Siellä asiakkaat olivat positiivisesti yllättyneitä tästä linjasta. Eivätkä siellä muut asiakkaat valittaneet. Joissakin kirjastoissa on kuitenkin valitettu allergioiden perusteella esimerkiksi lasten lukulemmikeistä. Mutta aika vähän niistäkin.”

Tuiran kirjastoon ovat koirat olleet tervetulleita noin kymmenen vuoden ajan. Syy oli sama kuin muuallakin. Asiakkaat eivät uskaltaneet enää jättää koiriaan ulos. Kirjastonjohtaja Marjatta Korkalan mukaan kielteistä palautetta ei ole tullut.

”Koira-asiakkaat vain pistäytyvät kirjastossa hakemassa varauksia tai palauttamassa aineistoa. Hyvin harvoin he jäävät pidemmäksi aikaa kirjastoon.”

Lapsille lukukoirat

Molemmissa kaupungeissa on toki poikkeuksia lemmikkisäännöissä. Opas- ja avustajakoirat ovat tervetulleita kaikkiin kirjastoihin. Myös lasten lukukoirat ja lukulemmikit vierailevat joissakin koirilta kielletyiltä kirjastoissa, etenkin jos talosta löytyy allergiavapaa tila.

Helsingin kirjastopalvelujen johtajan Katri Vänttisen mukaan lukukoiratoiminta suunnitellaan Helsingissä kirjaston ja lukukoiraksi koulutetun koiranomistajan kesken. Suunnitteluun liittyy sopivan tilan nimeäminen lukukoiran vastaanottoja varten.

”Lukukoiratoiminnan käynnistämisestä tehdään päätös kyseisen kirjaston toimipisteessä, ja siitä kerrotaan myös asiakkaille. Tällöin kirjastosta tulee lukukoirakirjasto, jonne lukukoira omistajineen on tervetullut sovitun aikataulun mukaan. Asiakkaat voivat varata koiran tapaamiseen ajan.”

Osoitteesta www.helmet.fi/kirjastot löytyvät Helsingin ja koko pääkaupunkiseudun kirjastojen palvelut. Pudotusvalikosta voi valita tarpeen mukaan joko koirat sallittu tai koirat kielletty -kohdan.

Oulun kirjastojen omilla kotisivuilla on maininta, saako kirjastoon tuoda lemmikkieläimiä https://www.ouka.fi/oulu/kirjasto/kirjastot.