Etusivu> Kirjastolehti > Pääkirjoitus: Vihdoinkin Kirjastopäiville

Pääkirjoitus: Vihdoinkin Kirjastopäiville

Kirjastopäivissä parasta on se, että siellä pääsee kokemaan, mikä kirjastoissa juuri nyt innostaa.

Vuosi 2020 oli Kirjastoseuran toimistolla ankeaa aikaa. Lohtua toi ajatus seuraavasta vuodesta, siitä, että pandemia olisi ohi ja ihmiset pääsisivät taas tapaamaan toisiaan kesän Kirjastopäivillä.

Pettymys oli suuri. Jo samana talvena näytti selvältä, että Kirjastopäivät piti siirtää eteenpäin vuodella. Oletus meni oikeaan, sillä vuonna 2021 tätä kirjastoalan suurinta koulutustapahtumaa ei olisi voinut turvallisesti järjestää.

Päivien peruuntuminen oli poikkeuksellinen tapaus, sillä niin on tapahtunut viimeksi sotien aikana. Siitä lähtien Kirjastopäiviä on järjestetty joka toinen vuosi ennen kuin pandemia katkaisi perinteen.

Nyt, vuotta myöhemmin, tunnelma on odottava ja iloinen, vihdoinkin!

Kirjastopäivät olisi toki voinut järjestää myös virtuaalisesti, mutta sitä vaihtoehtoa ei tarvinnut pitkään miettiä. Pandemia ja sen myötä tullut digiajan etätyö opettivat, että virtuaalisessa kokoontumisessa on rajansa. Useamman Teams-kokouksen jälkeen iskee väsymys, joka ei helpolla lähde.

Koronan pakottamana tapahtumia peruttiin ja siirrettiin verkkoon. Osa niistä jää sinne varmasti pysyvästi. Virtuaalisista tapahtumista on parhaimmillaan paljon etua. Tärkeää kuitenkin on, että ne eivät kokonaan korvaa oikean elämän tapaamisia.

Kirjastolehden tekeminen oli kahden ensimmäisen pandemiavuoden aikana vaikeaa. Paljon energiaa kului sen miettimiseen, miten paljon palstatilaa kannattaa antaa korona-asioille, ja miten paljon pitäisi muistuttaa siitä, että kirjastomaailmassa tapahtui samaan aikaan paljon muutakin.

Kunnolla alkuun pääsi muun muassa kaikkien yhteinen e-kirjasto, johon perehdytään tarkemmin myös Kirjastopäivien ohjelmassa.

Kirjastopäivissä parasta on se, että siellä pääsee kokemaan, mikä kirjastoissa juuri nyt innostaa. Tapahtuman juontaa Henriika Tulivirta, joka on lukemaan innostamisen esikuva jokaiselle kirjastoalalla työskentelevälle.

Vaikka virtuaaliset kokoontumiset saavat minulta kritiikkiä, digitalisaatio innostaa minua silti paljon. Uskon, että se mullistaa kaiken, myös kirjaston. Kirjastopäivillä pääsen puhumaan digitalisaatiosta yhdessä kirjastoalan asiantuntijoiden kanssa. Jos olet paikan päällä, tule katsomaan ja kuuntelemaan.