Etusivu> Kirjastolehti > Mitä sanomme uudelle hallitukselle

Mitä sanomme uudelle hallitukselle

Viime keväänä kiertelin eduskuntavaalien alla vaalitoreilla ja yllätyin iloisesti. En törmännyt yhteenkään ehdokkaaseen, joka olisi sanonut: "Kirjasto, pyh, sen nyt voisi vaikka lakkauttaa."

Sen sijaan kaikki poliitikot rakastivat kirjastoa ja kaikki muistuttivat siitä, että kirjastolla oli tärkeä rooli oman sivistyksen rakentamisessa. Tämä oli mukava kuulla, mutta myös varsin odotettua.

Toinen yllätys tapahtui, kun kysyin, paljonko kirjaston osuus on kaupungin menoista. Tämä oli mielestäni vaikea tietokilpailukysymys, johon en odottanut oikeaa vastausta. Lähes kaikki ehdokkaat arvasivat tai tiesivät oikeansuuntaisen vastauksen. Arvaukset olivat puolen ja kolmen prosentin välillä, kun oikea vastaus on keskimäärin yksi prosentti.

Olen tämän pienen kyselykierroksen jälkeen vakuuttunut siitä, että a) Suomen uudessa hallituksessa on kirjastomyönteistä porukkaa ja b) poliitikot kyllä ymmärtävät sen, että kirjasto on poikkeuksellisen edullinen palvelu siihen nähden, miten paljon hyvää sillä saadaan aikaan.

Vaikka poliitikot rakastavat kirjastoa, hei eivät tunnu ymmärtävän sitä, että kirjastot tarvitsevat rahaa. Viime Kirjastolehdessä haastattelimme kaikki puolueiden puheenjohtajat, ja yksikään ei luvannut lisää rahaa kirjastoille. Yksikään ei tuntunut ajattelevan, että isommalla rahasummalla saataisiin kirjastosta vielä enemmän hyötyä.

Tämä kertoo siitä, että poliitikot kuin suomalaiset yleensäkin ovat tottuneet siihen, että kirjasto on halpa palvelu. Kirjasto on itsestäänselvyys.

Siksi tarvitsemme Oodin kaltaisia Vau-kirjastoja, jotka saavat ajattelua muuttumaan. Kun kirjastoon laitetaan kerrankin oikein kunnon summa rahaa, siitä tulee jotain paljon suurempaa. Oodin kohdalla siitä on jo nyt tullut kansainvälinen turistikohde ja kävijöitäkin on riittänyt. Miljoona kävijää meni rikki paljon odotettua aiemmin, jo maaliskuussa.

Poliitikot tarvitsevat viestiä siitä, että kirjasto voi olla vielä enemmän kuin mitä se jo on – jos siihen laitetaan rahaa.Kirjastoseuran hyvin konkreettinen viesti seuraavalle eduskunnalle on, että tarvitaan rahaa, jotta voidaan perustaa koko kansan valtakunnallinen e-kirjasto. Se on varmin, helpoin ja tasa-arvoisin keino kehittää suomalaisten lukutaitoa.