Etusivu> Kirjastolehti > Kirjavinkkari: Lukemisesta on hyötyä

Kirjavinkkari: Lukemisesta on hyötyä

Lukeminen ehkäisee syrjäytymistä ja muistisairauksia. Tylsän kirjan lukeminen auttaa nukahtamaan ilman pillereitä ja jännittävä opus pitää hereillä, jos on pakko valvoa.

Kaunokirjallisuuden lukemisesta on tutkitusti paljon hyötyä. Lukeminen rentouttaa raskaan päivän jälkeen. Lukeminen lohduttaa. Lukeminen ehkäisee syrjäytymistä ja muistisairauksia. Tylsän kirjan lukeminen auttaa nukahtamaan ilman pillereitä ja jännittävä opus pitää hereillä, jos on pakko valvoa.  

Lukeminen lisää myötätuntoa ja ymmärrystä muista ihmisistä ja kulttuureista. Lukeminen auttaa näkemään, ettei minun totuuteni ole välttämättä ainoa oikea totuus. Lukemalla saa myös pidemmän elämän.

Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa. Hae lähimmästä kirjastostasi esimerkiksi joku näistä kolmesta kirjasta.

Jennifer Clement: Rakkaudesta aseisiin (Like 2018, suom. Terhi Kuusisto)

Teini-ikäinen Pearl on asunut vauvasta asti henkilöautossa rähjäisellä floridalaisella vaunualueella keskellä ei-mitään. Äiti karkasi 17-vuotiaana synnyttääkseen Pearlin ja muutaman kuukauden mittaiseksi aiottu karkumatka venyi vuosiksi. Kun äiti rakastuu tulenpalavasti Eliin, on Pearlin keksittävä itselleen jotain muuta. Autoon ei mahdu kolmea.

Pearlin äänellä kerrottu tarina on raju. Aseet näyttelevät isoa osaa. Niitä myydään ja ostetaan, niillä pelotellaan ja suojellaan, ne ovat vaarallisia ja niitä on kaikkialla. Jennifer Clement antaa kirjassaan äänen niille syrjäseutujen asukkaille, joilta ei yleensä kysytä mitään. Vilpitön ja armoton tarina jää pyörimään mieleen pitkäksi aikaa.

 

Elisabeth Strout: Nimeni on Lucy Barton (2018, Tammi, suom. Kristiina Rikman)

Lucy Barton viruu yksin sairaalassa Manhattanilla. Umpilisäkkeen poistosta alkaneet oudot oireet pitävät hänet sängyn pohjalla monta viikkoa. Perhe ei voi vierailla kovin usein, mutta äiti tulee käymään. Lucy on iloinen ja ihmeissään, sillä hän ei ole nähnyt äitiään vuosikausiin. Nyt heillä olisi vihdoin mahdollisuus puhua asiat halki.

Keskustelujen kautta Lucyn elämäntarina avautuu lukijalle vaivihkaisesti ja sopivan kutkuttavasti. Rutiköyhässä perheessä kasvanut Lucy on joutunut kokemaan kovia ja menneisyydessä on paljon sellaista, mitä äiti ei pysty vieläkään kohtaamaan. Riittääkö vierailu parantamaan haavat? Koskettava ja monitulkintainen teos. Nappivalinta lukupiireihin.

Aris Fioretos: Nelly B:n sydän (Teos 2018, suom. Outi Menna)

Eletään vuotta 1924. Nelly Becker-Boulardilla on heikko sydän ja lääkärin määräyksestä hän joutuu jättämään lentämisen, suuren intohimonsa. Joskus vastoinkäymiset tuovat mukanaan jotain parempaa- Nelly tapaa sattumalta nuoren Irman, joka muuttaa hänen elämänsä suunnan ja täyttää pian myös hänen pamppailevan sydämensä.

Nelly syöksyy päättömästi uuteen rakkauteen. Hän laittaa kaiken yhden kortin varaan ja ottaa elämisen vimmassaan järjettömiä riskejä. Lopputuloksen arvaa jo ennen kuin pääsee loppuun. Silti kirjailija tuntuu sanovan painokkaasti: On elettävä sellainen elämä, jonka tuntee omakseen, sillä kaikkein kauhistuttavinta on elämätön elämä.