Etusivu> Kirjastolehti > Kolumni: Demokratian puolustuksen etulinjassa

Kolumni: Demokratian puolustuksen etulinjassa

Viime vuoden alusta eduskunnassa on toiminut arkisto-, kirjasto ja tietopalveluita tuottava tietotukiyksikkö.

Uuden yksikön strategiassa visioidaan julkisten tietotukipalveluiden, kuten Eduskunnan kirjaston tulevaisuutta avoimen demokratian puolustajana.

Julkisten tietotukipalveluiden keskeinen tehtävä on puolustaa avointa demokratiaa. Tasavertaisuutta, ihmisoikeuksia, sananvapautta, tieteellistä tietoa ja osapuilleen kaikkia demokratiamme peruspilareita haastetaan monin tavoin. Sitä suuremmalla tarmolla onkin syytä keksiä keinoja lisätä kansalaisten tietoutta ja valmiuksia vaikuttaa yhteiskunnassa.

 

Hiljattain käynnistyneen eduskunnan demokratiakasvatushankkeen tavoitteena on saada lapset, nuoret ja yhteiskunnallisen vaikuttamisen katveessa olevat kansalaiset kiinnostumaan eduskunnasta ja yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta entistä enemmän.

Eduskunnan kirjastolla on pitkät perinteet demokratiakasvatuksen saralla. Kirjastomme tehtävänä on aina ollut antaa tietoa eduskunnasta ja yhteiskunnasta, auttaa heitä tiedonhankinnassa ja ylläpitää laadukasta tietovarantoa – toisin sanoen luoda eräänlaista ekosysteemiä kansalaisten vaikuttamismahdollisuuksille. Tässä työssä koko suomalainen kirjastoverkko on suorastaan demokratian peruspilari.

 

Miten Eduskunnan kirjasto voisi tukea demokratiakasvatuksen tavoitteita tässä hetkessä?

Miten hienoa olisi, jos voisimme yhdessä esimerkiksi nuorten kanssa pohtia erilaisia vaikuttamisen tapoja, hakea tietoa argumentoinnin tueksi ja samalla tuoda eduskuntaa lähemmäs nuoria. Miten hienoa olisi, jos nuoret kokisivat aidosti voivansa vaikuttaa osana demokratiaa. Mitä enemmän koemme olevamme samassa veneessä, sitä enemmän meillä on puolustajia.

Lupaamme tietotukistrategiassa puolustaa demokratiaa monella rintamalla. Verkkoon tuottamamme tieto on yhä merkityksellisempää. Tarjoamme kansalaisten ja median lisäksi aitoa ja laatusertifioitua tietoa nyt myös tekoälylle.

Oikeiden ihmisten tiedontarpeisiin vastaamme uudessa Kysy eduskunnasta -palvelussa, josta kansalainen saa ajankohtaista ja oikeellista tietoa eduskunnasta suoraan kirjaston asiantuntijoilta.

Suomen parlamentin kirjastoon pääsee edelleen kuka tahansa etsimään tietoa eduskunnasta, yhteiskunnasta ja lainsäädännöstä. Kaikkia demokratiamme avoimia ovia on syytä puolustaa herkeämättä.