Etusivu> Kirjastolehti > Kirjasto säikäytti Tanskan kirjakauppiaat

Kirjasto säikäytti Tanskan kirjakauppiaat

Tanskan kirjastot aloittivat marraskuussa tanskankielisten e-kirjojen tarjonnan nimellä eReolen eli eHylly. Kokeilu jatkuu vuoden 2012 loppuun. Ehylly sisältää Lainaa-painikkeen lisäksi myös Osta-painikkeen, jonka myyntituloista puolet menee kustantamoille, puolet kirjan myyneelle kirjastolle.

Kirjakauppiaat ovat vaatineet Valtionhallintovirastoa tutkimaan, onko ostopainike laillinen.

Projektin johtajan, århusilaisen Bo Fristedin mukaan ostotoiminto on suunnattu niille lainaajille, jotka ”törmäävät” kuntien itsenäisesti päättämään lainausmäärän ylärajaan. Kööpenhaminan pääkirjasto esimerkiksi soveltaa sääntöä “5 kirjaa/lainaaja/kk”.

”Lainauskattoon törmääviä tuskin on montaa, mutta ostopainike antaa meille arvokasta tietoa lukijoiden toiveista ja myynnin ja lainausten suhteesta”, Fristed sanoo.

Hän muistuttaa, että äänikirjojen myynti kääntyi Tanskassa kasvuun sen jälkeen, kun kirjastot ryhtyivät lainaamaan niitä verkossa.

Vaihtoehdot vähissä

Vain prosentti Tanskassa myydyistä kirjoista on sähköisiä, kun niiden markkinaosuus USA:ssa on jo 15–20 %. Vain murto-osa kirjastojen materiaalibudjetista käytetään digitaalisiin aineistoihin, mutta niiden osuus on kasvamassa.

Varsinainen haaste on Fristedin mielestä se, että painettujen kirjojen kysyntä ei laske, joten e-kirjakulunki on katettava muualta. E-kirjat voivat tulla kirjastoille kalliiksi.

”Kirjastoilla ei ole vaihtoehtoja. Jos emme lainaa e-kirjoja, menetämme ankkuripaikkamme kirjallisuuden levityksessä, ja se tulee tapahtumaan todella nopeasti.”

Ostopainiketta ei ole vielä aktivoitu, ja Fristedin mielestä kirjastoilla on nyt kolme mahdollisuutta: Aktivoida ja odottaa viraston päätöstä, aktivoida mutta siirtää koko tuotto kustantamoille, tai jättää aktivoimatta.

”Valitsemme varmaan vaihtoehtojen yksi ja kaksi välillä.”

NÄIN SE TOIMII:

Kirjastot:

Kirjastot saavat e-kirjat kustantamoilta. Kun kirja lainataan, saa sen tuottanut kustantamo korvauksena 2,5 € (18,5 kruunua). Yli vuoden vanhoista kirjoista korvaus on 2 €, ja paljon lainattujen kohdalla tulee määräalennuksia. Tanskan Kirjastojen ja Median hallinto on tukenut kirjastoja miljoonalla kruunulla (150 000 €). Tukirahalla maksetaan puolet kirjastojen maksuista kustantamoille.

Lainaajat:

–    Kirjastokorttinsa numerolla rekisteröitynyt lainaaja saa kirjaan käyttö-oikeuden. Kun lainausaika on mennyt umpeen, ei tiedostoon enää pääse käsiksi – hyvästi viivästymismaksut!

–    Lainaajan on hankittava ilmainen, ADR-kopiontisuojauksen sisältävä ohjelmisto Adobe Digital Editions, ja perustettava itselleen Adobe ID.

–    Jos käyttäjällä on mobiililaite, on hänen asennettava myös joko Aldiko tai Bluefire Reader ja kytkeä ne Adobe ID-tunnukseen.

  • Käyttäjiä oli ensimmäisen kuukauden aikana noin 10 000 ja lainauksia yli 19 000. Kolmannes niistä tehtiin mobiililaitteista.
  •  Järjestelmään ovat liittyneet maan kaikkien 98 kunnan kirjastot, ja tarjolla on hiukan yli 1800 tanskankielistä sähkökirjaa yli 50 kustantamolta.
  • Projektin blogi (tanskaksi): http://projekteboeger.dk