Etusivu> Kirjastolehti > Katja Jalkanen ja Hanna Pudas: Rivien välissä -kirjablogikirja

Katja Jalkanen ja Hanna Pudas: Rivien välissä -kirjablogikirja

Voiko nopeasti muuttuvista kirjallisuusaiheisista nettisisällöistä kirjoittaa paperille painetun kirjan, jolla on aidosti uutta sanottavaa ja joka ei vanhene samantien ilmestymisensä jälkeen? Lumiomena-blogin Katja Jalkasen ja Kirjainten virrassa -blogin Hanna Pudaksen teos kertoo ajankohtaista tietoa kirjablogien maailmasta.

Voiko nopeasti muuttuvista kirjallisuusaiheisista nettisisällöistä kirjoittaa paperille painetun kirjan, jolla on aidosti uutta sanottavaa ja joka ei vanhene samantien ilmestymisensä jälkeen?

Lumiomena-blogin Katja Jalkasen ja Kirjainten virrassa -blogin Hanna Pudaksen teos kertoo ajankohtaista tietoa kirjablogien maailmasta. Tartuin kirjaan hiukan skeptisenä: onko tässä taas yksi markkinoille tuotettu nopeasti vanheneva kirja, jonka perimmäisenä tarkoituksena on kerätä muutama ropo ja sen jälkeen unohtua – tai vaatia päivitettyjä painoksia vuoden parin välein?

 Yllätyin kirjablogikirjasta positiivisesti. Kirja ei vanhene hetkessä tai jää pelkäksi nykyblogien listaukseksi.  Sen sisältö on taiten mietitty ja valottaa blogi-ilmiötä kiinnostavalla tavalla. Teoksessa päästään oikeasti pintaa syvemmälle, vaikka teksti kulkee kepeästi ja on nopealukuista.

 Hanna Pudas ja Katja Jalkanen taustoittivat ilmiötä tekemällä kyselyn blogaajille, blogia pitäville kirjailijoille ja haastattelemalla kustantamojen henkilökuntaa. Kaikki haastateltavat pitivät blogien kirja-arvioita tärkeinä lukijoille, kirjailijoille ja kustantajille. Teos pohtii kiinnostavalla tavalla blogien merkitystä ja suhdetta kirjallisuuden muihin toimijoihin. Kirjallinen kenttä on muutoksessa: esimerkiksi päivälehdissä kirjallisuuskritiikkien määrä on pienentynyt, jolloin blogien merkitys uudemman kirjallisuuden esiin nostajana on entistä tärkeämpää. Kriitikoita blogaajat eivät silti ole: he tarttuvat vain sellaisiin kirjoihin, jotka itse haluavat lukea. Kirjallisuusblogien lukijat ja kirjoittajat ovat kaikki samalla asialla. Kirjallisuus ja lukeminen ovat yhdistävät tekijät, olivat ihmisten taustat muuten millaiset hyvänsä.

 Teoksessa käydään läpi kirjablogien syntyä ja historiaa. Vanhimmat blogit ovat Suomessakin yli 10 vuotta vanhoja. Useat niistä olivat alkujaan säännöllisesti päivittyviä kirjallisuusaiheisia kotisivuja. Kirjallisuusblogien määrä on kasvanut vauhdikkaasti 2010-luvun kuluessa, eikä niiden tarkkaa määrää tiedä kukaan.

 Osa blogeista käsittelee pelkästään kirjoja, mutta joissakin kirjoitetaan laajasti kaikesta aiheeseen liittyvästä, kuten tekijänoikeusasioista sekä erilaisista kirjaformaateista ja lukulaitteista. Blogaajat järjestävät ja osallistuvat monenlaisiin tempauksiin. Vain mielikuvitus on rajana sille, mitä kaikkea kirjablogissa voi käsitellä.

Kirjan jokaisen luvun lopussa on linkkejä lukijalle, joka haluaa syventää aiheen käsiteltyä. Hyviä blogeja etsivälle teos antaa vaihtoehtoja siihen, mistä löytää tällä hetkellä parhaat portaalit kattavaan valikoimaan blogeja.

 Suomessa kirjablogit voivat hyvin: nettiliittymiä on paljon ja suomalaiset lukevat edelleen innokkaasti. Kotimaisuus on lukijoille tärkeää: blogeja luetaan omalla kielellä, vain harva seuraa ulkomaisia kirjablogeja. Oman maan kirjallisuus ja käännöskirjallisuus ovat pääosassa.

Kirja sopii mainiosti tuleville blogaajille, jotka haaveilevat omasta sivustosta ja vielä miettivät millaisen blogistaan tekisivät. Osan kirjan teemoista käsittelee yleisellä tasolla kaikkeen blogaamiseen liittyviä ilmiöitä, myös esimerkiksi kustantajien ilmaisia kirjalahjoituksia pohditaan. Jotkut esitellyistä blogeista päivittyvät tiuhaan, osa elää säästöliekillä.  Mitä useammin blogi päivittyy, sitä yhteisöllisemmäksi se muuttuu. Lukijat sitoutuvat tiheään julkaisutahtiin ja kommentoivat aktiivisesti itselleen tärkeitä blogeja. On kiinnostavaa pohtia sitä, mikä liittyy blogien aiheisiin ja sisältöihin, mikä blogaamiseen itseensä.