Etusivu> Kirjastolehti > Kapula kiertoon: Kysyntää tablettiopastuksille

Kapula kiertoon: Kysyntää tablettiopastuksille

Marko Akkanen Lahdesta vastaa Perttu Rasin heittämään kapulaan.

Marko Akkanen Lahdesta vastaa Perttu Rasin heittämään kapulaan.

Onko asiakaskoulutuksissa riittänyt innokkaita kävijöitä? Erottuuko jokin aihe muista kysynnässä?
Kävijöitä on riittänyt ihan mukavasti. Kurssien osallistujamäärät vaihtelevat muutamasta opastettavasta täyteen kurssiin. Tietokoneen peruskäytön opastukset ovat säilyttäneet suosionsa, mutta suurin kysyntä tällä hetkellä on tablettiopastuksille.

Meillä on tarjolla kursseja iPad- ja Android-tableteille ja kysyntä tuntuu myötäilevän yleistä markkinatilannetta. Aluksi suosituimpia olivat iPad-opastukset, mutta nyt Android-kurssien osallistujamäärät ovat ajaneet ohi.

Lisäksi selvästi erottuu myös tarve henkilökohtaiselle opastukselle. Mediaohjaajamme päivystävät kahdesti viikossa uudistuneessa monitoimitilassa, jossa ongelmiin haetaan ratkaisuja yhdessä asiakkaan kanssa.

Mitä on työn alla juuri nyt?
Pääkirjaston musiikkiosasto päivittyi loppuvuodesta valmistuneessa remontissa media- ja musiikkipalveluiksi (ks. juttu sivulta XX!). Yhtenä uutena palveluna on asiakaskäyttöön hankittu 3D-tulostin, joka on herättänyt runsaasti kiinnostusta. Osa 3D-asiakkaista on perehtynyt aiheeseen huolella, joten välillä olemme laiteopastusten yhteydessä olleet enemmän oppijan kuin opastajan roolissa.

Juuri nyt on työn alla seuraavan remonttikohteen suunnittelu. Uudistamme lehtisalin ja yhtenä tavoitteena on tuoda e-lehdet paremmin näkyville. Itse siirryin vuoden vaihteessa TVT-koordinaattorin tehtäviin, joten haasteita riittää koko Lahden kirjaston tietoteknisen infran kanssa.

 

Lahdessa mediaohjaajien työnkuvaan kuuluu myös kirjastovirkailijan työtä. Miten se on toiminut käytännössä? Riittääkö aika kaikkeen?
Pikagallupin ja omien kokemusteni perusteella mediaohjaajien arkea kuvaa osuvimmin termi ”multitasking”. Työtehtävät ovat hyvin vaihtelevia ja jokaisella mediaohjaajalla niihin kuuluu oman erikoisosaamisen lisäksi myös kirjastovirkailijan tehtäviä.
Jokapäiväisessä arjessa vastavuoroisuus toimii molempiin suuntiin ja yhtä lailla meillä myös kirjastovirkailijat tekevät mediaohjaajien tehtäviä. Ihan kaikkeen ei taida kenenkään aika riittää ja käytännössä erityyppisten tehtävien organisointi vaatii paljon suunnittelua ja priorisointia.

 

Viskaan kapulan Kouvolaan kiertävälle kirjastovirkailijalle Kini Laineelle:

1)    Millaista on kiertävän kirjastovirkailijan arki?

2)    Joku saattaa kokea työskentelyn vaihtuvissa työpisteissä turvattomaksi tai pelottavaksi. Onko se sitä? Mikä on työssä parasta ja mikä pahinta?

3)    Mitä muuta tehtäviisi kuuluu? Miten yksittäiset kirjastot voisivat helpottaa työtäsi?