Etusivu> Kirjastolehti > Janna laulaa tarinoita

Janna laulaa tarinoita

Janna Hurmerinta hurmasi ison yleisön uudella levyllään, joka on täynnä pieniä tarinoita. Sanat syntyvät omista tai ystävien kokemuksista.

Janna Hurmerinta hurmasi ison yleisön uudella levyllään, joka on täynnä pieniä tarinoita. Sanat syntyvät omista tai ystävien kokemuksista.

Tapaamme Jannan kanssa Helsingin sydämessä, kirjasto 10:ssä. Laulajatar on tyylikkäästi meikattu ja alkaa silmäillä ympärilleen etsien sopivia kuvauspaikkoja. Hän istahtaa tottuneesti kirjaston kiiltävän valkoisen pianon ääreen ja laittaa kädet koskettimille.

”Olisiko hyvä näin?”

Vaikka olemus on päällepäin varma, nuoren naisen silmistä näkyy herkkyyttä ja hieman ujouttakin. Eikä ihme, menestyksen tuoma julkisuus on varmasti opettanut asettamaan rajoja oman yksityisyyden suojaamiseksi.

Jannan ura pääsi vauhtiin heti esikoisalbumista Right Now. Sinkku Take your Time oli Radio Helsingin vuoden 2007 kesähitti.

Laulamiseen hän heräsi jo varhain, viisivuotiaana.

”Sain joululahjaksi Whitney Houstonin CD:n. Tajusin, miten siistiä on laulaa. En osannut tietenkään vielä englantia, joten lauloin omilla sanoilla Whitneyn kappaleita.”

Kuusivuotiaana Janna alkoi soittaa klassista pianoa. Myöhemmin hän alkoi opiskella laulua itsenäisesti. Teini-iässä klassinen piano vaihtui kevyempään pianomusiikkiin.

 

Muusikkoperheessä ei patistettu

Jannan vanhemmat ovat suomalaisen musiikin ikoneja. Maaritin Jäätelökesä, Hymypoika ja Lainaa vain -kappaleet ovat klassikoita. Isä Sami Hurmerinta taas on säveltäjä ja kitaristi, joka on soittanut useissa yhtyeissä.
Janna on siis saanut lapsuudenkodistaan hyvät eväät musiikkiin. ”Mutta vanhempani eivät mitenkään patistaneet minua musiikin pariin. Pyysin itse päästä piano- ja tanssitunneille. Enkä ottanut nuorempanakaan musiikkia koskevia neuvoja vastaan.”

Hän vietti onnellisen lapsuuden Vantaan Hiekkaharjussa. Perheellä oli siellä omakotitalo, jossa vanhemmat asuvat edelleen.

”Asuin siellä 20-vuotiaaksi asti. Meillä oli iso piha, jossa oli lapsena tilaa leikkiä ja tehdä tanssiesityksiä. Suunnittelin koreografioita ja pyysin, tai oikeastaan välillä puoliksi painostin kavereita mukaan esityksiin. Me tehtiin pääsyliputkin ja myytiin niitä naapureille. Jatkoimme näitä tanssiesityksiä vuosikausia.”

Nuoruusvuosien illat kuluivat usein sekä baletin että modernin tanssin tunneilla.

”Siksi oli helppoa mennä mukaan Tanssii tähtien kanssa -ohjelmaan tänä syksynä. En ollut aiemmin tanssinut parin kanssa kilpatanssilajeja, joten opin paljon uutta. Matti Puro oli ihana opettaja!”

 

Seison musiikkityylini takana

Janna säveltää suurimman osan kappaleistaan itse. Ensimmäisen sävellyksensä hän teki kahdeksanvuotiaana.

”Se oli blueshenkinen instrumentaalibiisi. Ensimmäisen suomenkielisen pop-kappaleeni, dramaattisen erobiisin, tein 16-vuotiaana. En tiedä mistä ammensin siihen sanat, eihän minulla ollut vielä kokemusta parisuhteesta”, hän muistelee.

Uusin albumi on Jannan ensimmäinen suomenkielinen levy. Tyyli ei poikkea aiemmista albumeista pelkästään sanoitusten kielen, vaan myös musiikkityylin osalta. Selkeästi soulahtava tyyli muuttui modernimmaksi pop-musaksi.

”Sitä voisi ehkä nimittää pop-musaksi urbaanilla touchilla. Siinä on kuitenkin edelleen elementtejä amerikkalaisen mustan musan perinteestä. Nyt olen löytänyt oman tyylini, jonka takana voin seisoa!”

 

Sanoitukset tarinoita

Jos kahta miestä yhtä paljon rakastan / Jos kahteen osaan sydämeni puolitan / Jos onni muuttaa kahteen asuntoon / Jos kaipaan aina sinne missä mä en oo / Sano mitä teen …”

Jannan kauniin kaihoisalla äänellä laulama kysymys saa romantiikkaan taipuvaisen kuulijan antamaan neuvoja: ”Kuuntele sydämesi ääntä! Intuitio kertoo sinulle kumpi on se oikea!”

Janna Hurmerinnalla itsellään on käytännöllisempi ratkaisu dilemmaan.

”Jos omalla kohdallani olisi tuollainen tilanne, niin ajattelisin varmasti, että kumpikaan ei ole oikea.  Kun noin paljon joutuu miettimään!”

Kaikki hyvin on yksi kesäkuussa julkaistun Janna-albumin kappaleista. Kappaleen musiikkivideo on paperinukkeineen ja tekstiplansseineen hauska ja omaperäinen.

”Teimme sanoittaja Saara Törmän kanssa sanat pilke silmäkulmassa, mutta kappale on herättänyt kovasti huomiota. Esimerkiksi räppäripiireissä on tehty paljon biisejä, joissa äijällä on monta naista. Halusin tuoda vähän naisnäkökulmaa aiheeseen”, Janna naurahtaa.

 

Masennus mietityttää

Levyn sanoitukset ovat syntyneet joko omista tai ystävien kokemuksista. Monet sanoitukset on ideoitu yhdessä Törmän kanssa.

”Olen saanut niistä paljon hyvää palautetta. Ne ovat konkreettisia tarinoita, joten uskon että kuuntelijat pystyvät samaistumaan niihin. Se, että voin tukea ihmisiä vaikeissa elämäntilanteissa, on hieno asia. Musiikissa on koko tunteiden kirjo. Ilon hetkellä musasta saa lisää hyvää fiilistä ja vaikeina aikoina tukea omiin murheisiinsa. Se on oma tapani käsitellä asioita.”

Sä et ole hullu -kappale syntyi, kun Jannalle läheinen ihminen sairastui masennukseen.

”Mietin paljon, mitä voisin tehdä hänen hyväkseen. Välillä tuntui, että tulen itse hulluksi. Sitten tein onneksi tämän biisin. Olen nähnyt ympärilläni paljon masennusta ja minusta siitä pitää puhua.”

 

Tikkurilan kirjasto on rakas

Janna lukee paljon, viimeksi Ulla-Lena Lundbergin Finlandia-palkitun Jään.

”Multa tuli monet itkut tuli sitä lukiessa. Siinä käytettiin hienoa kieltä koskettavasti. Toinen mikä on jäänyt mieleeni, on Juha Itkosen Anna minun rakastaa enemmän. Kirjassa kolahti erityisesti se, että päähenkilöllä on sama ammatti kuin minulla. Hän on maailmalla menestynyt laulajatar Summer Mable. Tarina kertoo rakastamisen vaikeudesta ja näkökulma on entisen poikaystävän ja äidin. ”

Kirjavalinnoissa Jannaa auttaa kirjakerho Facebookissa.

”Meitä on viisi tyttöä ja me laitetaan sinne kirjasuosituksia lyhyiden perusteluiden kera. Minulla on ollut tosi kiireinen syksy, viime viikonloppunakin oli kuusi keikkaa, joten olen lähinnä bongaillut sieltä kirjoja.”

Tikkurilan kirjasto on Jannalle rakas. Hän on käynyt siellä lapsesta asti.

”Pienenä kävimme siellä yhdessä isän ja äidin kanssa. Luin kirjoja ahmimalla, eikä kuukauden laina-aika useinkaan riittänyt lainaamani kirjakasan lukemiseen. ”

Hän ylistää Tikkurilan musiikkiosastoa maasta taivaisiin.

”Se on sairaan hyvä. Kun ei ollut vielä spotifya, lainasin sieltä paljon musaa. Ja käyn siellä edelleenkin lainaamassa nuotteja.”

 

Pitkä työ palkitsi

Normityöpäivää ei muusikon elämään mahdu.

”Kun teen biisejä levylle, elän kuin erakkona. Sitten kun levy on tullut ulos, lähden keikkailemaan. Se on supersosiaalista. Tykkään molemmista vaiheista.”

Sitten hän empii hetken ja jatkaa.

”Ehkä on parasta kuitenkin päästä keikoille ja vuorovaikutukseen ihmisten kanssa. Vaikka minua jännittääkin aina ennen keikkaa. Mutta olisin huolestuneempi, jos ei jännittäisi. Se on merkki siitä, että artisti välittää yleisöstään ja haluaa tehdä hyvän suorituksen.”

Janna on tehnyt musiikkia pitkään, mutta vasta viimeisin levy löi isosti läpi.

”Viime vuosi oli todella huikea, koska Janna-levy menestyi hyvin ja sen myötä olen saanut tehdä paljon keikkoja.  Oikeastaan olen tyytyväinen, ettei menestys tullut kakarana, vaan jouduin tekemään kunnolla töitä sen eteen. Nyt osaan todella arvostaa sitä.”

***************************************

Janna suosittelee

Sam Smith: In the lonely hour. ”Ihana tulkitsija ja hyviä biisejä.”

Sia: 1000 forms of fear. ”Loistava biisintekijä ja laulaja. Chandelier on ehkä vuoden 2014 kovimpia biisejä.”

 

KUKA: Janna Hurmerinta

 * Laulaja, säveltäjä ja sanoittaja

* 33 vuotta

* Asuu Helsingissä. Seurustelee vakituisesti.

* Valmistunut Helsingin Pop & Jazz Konservatoriosta 2004

* Albumit:

Janna, 2014. Albumi meni julkaisuviikollaan Suomen virallisen listan ykköseksi ja myi marraskuussa 2014 kultaa.

Makings of Me, 2008

Right Now, 2007

Säveltänyt muun muassa rap-artisti Asteelle hänen uuden sinkkunsa Himalaja.
Vieraillut muun muassa Palefacen ja Junon albumeilla.