Meksikossa siirtomaa-aikaiset rakennukset kätkevät kirjastoja, joiden hyllyt notkuvat sekä nykykirjallisuutta että historiallisia arvoteoksia.
Oaxaca de Juárezin kaupungin siirtomaa-aikainen keskusta on kaunis kuin koru. Huolella entisöidyt, pastellinväriset talot reunustavat mukulakivikatuja, ja aukioiden ympärillä seisoo näyttäviä katedraaleja ja palatseja.
Kaupungin yleinen lainauskirjasto Biblioteca Pública Central kohoaa paraatipaikalla Macedonio Alcalá -kävelykadun varrella. Kirjasto perustettiin vuonna 1985 kaksikerroksiseen 1700-luvun taloon, jossa on perinteiseen tapaan holvikaarikäytävien suojaama sisäpiha suihkulähteineen.
Kirjaston saleista löytyy kauno- ja tietokirjallisuutta, lastenkirjoja, aikakaus- ja sanomalehtiä ja historiallisia teoksia, joista vanhin on Nicolás Caufinon La Corte Santa vuodelta 1674. Varsinainen vetonaula on kokoelma Oaxacan osavaltioon liittyviä julkaisuja.
”Meillä on tuhansia niteitä osavaltiomme historiasta, kulttuurista, arkeologiasta ja muista paikallisista teemoista”, kirjaston Oaxaca-salin vastaava virkailija Itandehui Gutiérrez Yañiz sanoo.
Biblioteca Pública Central kuuluu valtion yleisten kirjastojen verkostoon ja Oaxacan osavaltion kirjastojen ketjuun. Työssään erinomaisesti viihtyvä Gutiérrez Yañiz kertoo, että keskustakirjastossa järjestetään myös teatteriesityksiä, runoiltoja, keskustelutilaisuuksia, kirjaesittelyjä ja harrasteryhmien tapaamisia.
Tutkijoita ja ulkomaalaisia
Oaxacan osavaltion kiehtovaan historiaan ja alkuperäiskansoihin kannattaa tutustua Santo Domingon kulttuurikeskuksessa Meksikon upeimpiin kuuluvan barokkikirkon kupeessa. Entisen luostarin tiloissa on osavaltion kulttuureja esittelevä museo ja Biblioteca Fray Francisco de Burgoan kirjasto.
Universidad Autónoma Benito Juárez de Oaxaca -yliopistolle kuuluva kirjasto sisältää pääosin uskonnollista kirjallisuutta akateemisiin käyttötarkoituksiin. Sen arvokkaimpiin teoksiin kuuluvat kymmenkunta inkunaabelia kirjapainotaidon alkuajoilta, ensimmäiset meksikolaiset painotyöt, Bartolomé de las Casasin latinankielinen käsikirjoitus ja Juan Versorin Aristoteleen filosofiaa käsittelevä teos vuodelta 1484.
Oaxaca de Juárezin kaupunki on myös ulkomaalaisten suosiossa – monet eurooppalaiset ja yhdysvaltalaiset viettävät siellä osan vuodesta tai asuvat kaupungissa pysyvästi. Erityisesti heitä ajatellen on perustettu Oaxaca Lending Library -kirjasto, jonka yli 20 000 niteestä valtaosa on englanninkielisiä. Myös englannin- ja espanjankielisten aikakauslehtien valikoima on laaja, samoin kuin DVD-elokuvien.
Lehtiä ja kirjoja voi lueskella paikan päällä, vaikkapa samalla kun piipahtaa viihtyisässä Patio Cafessa. Kirjaston jäseneksi liittyneet voivat lainata kirjoja kolmeksi viikoksi kerrallaan. Oaxaca Lending Library panostaa myös kulttuurien vuorovaikutukseen järjestämällä ohjattua toimintaa niin lapsille kuin aikuisille.
Historian siipien havinaa
Amerikoiden vanhin yleinen kirjasto Biblioteca Palafoxiana on pueblalaisten ylpeydenaihe. Komea siirtomaa-aikainen rakennus sijaitsee kivenheiton päässä virkeän yliopistokaupungin keskusaukiosta. Entinen piispan palatsi kätkee myös kulttuuritalo Casa de la Culturan, jossa pidetään konsertteja ja taidetapahtumia.
Espanjalainen piispa Juan de Palafox y Mendoza perusti kirjaston vuonna 1646 ja lahjoitti sinne noin viiden tuhannen kirjan yksityiskokoelmansa. Myöhemmin kokoelmaa kartuttivat useat merkkihenkilöt. Kirjojen ystävän aarreaitta sisältääkin nykyään yli 40 000 ainutlaatuista teosta.
Pitkää ja kapeaa kirjastosalia reunustavat kolmikerroksiset hyllyt, jotka notkuvat kirjoja vuosilta 1473-1821. Kupolimainen sisäkatto kaareutuu salin ylle valkoisena. Setri- ja mäntypuiset kirjahyllyt taas hohtavat tummina luonnonvalossa, jota tulvii sisään korkealta ikkunoista.
Salin historiaa henkivässä tunnelmassa voi tehdä aikamatkan menneisyyteen. Kirjaston kruununjalokiviä ovat teologiset ja filosofiset teokset, pyhät kirjoitukset, opukset matematiikasta, fysiikasta ja maantieteestä sekä yhdeksän inkunaabelia.
Pueblan Biblioteca Palafoxiana on kaikille avoin pientä pääsymaksua vastaan, mutta kirjoja pääsevät lukemaan lähinnä tutkijat tarkan lupamenettelyn läpäistyään. Joitakin teoksia on asetettu vitriineihin koko kansan ihailtaviksi. Kirjasto historiallisine kokoelmineen on nimetty Unescon Maailman muisti -rekisteriin.
Kirjasto kirkon kätköissä
Idyllisen Pátzcuaron pikkukaupungin yleinen kirjasto Biblioteca Pública Federal Gertrudis Bocanegra sijaitsee vuonna 1576 perustetun kirkon uumenissa. Kirjasto ja viereinen Teatro Emperador Caltzontzin teatteri ovat osa augustinolaista luostarirakennusta.
Kirkon luolamaiseen saliin avattiin kirjasto vuonna 1938. Salin etuosaa hallitsevat työpöydät, joiden ääressä koululaiset tekevät iltapäivisin tehtäviään. Kirjaston takaosassa on muutama hyllyllinen yleishyödyllisiä kirjoja. Koristeelliset seinälamput valaisevat tilan kodikkaasti.
Sekä kirjasto että viereinen aukio saivat nimensä paikalliselta sankarittarelta: Gertrude Bocanegra antoi henkensä 1800-luvun itsenäisyystaisteluissa ja jäi lähtemättömästi meksikolaisten sydämiin.
Pátzcuaron kirjaston päätyseinää komistaa suuri maalaus, joka kuvaa Michoacánin osavaltion historiaa. Taidemaalari ja arkkitehti Juan O’Gormanin suurenmoinen työ valmistui vuonna 1942. Seinämaalaus kertoo elävästi purépecha-alkuperäisasukkaiden elämästä, espanjalaisten konkistadorien saapumisesta ja Meksikon itsenäistymisestä.