Etusivu> Ajankohtaista > Puheenjohtajan kesätervehdys

Puheenjohtajan kesätervehdys

Kesäkuu ehti vaihtua jo heinäkuuksi ja me kaikki kirjastoseuralaisetkin lomailemme pääsääntöisesti. Kevät on ollut monella tapaa pitkä. Ensin tiivistä vaikuttamista eduskuntavaaleihin hienon Kirjasto kannattaa –kampanjan myötä ja sitten ennätyspitkien hallitusneuvotteluiden seuraamista ja kirjauksiin vaikuttamista.

Kirjastoseurassa voimme olla tyytyväisiä hallitusohjelman kirjauksiin siitä, että kirjastojen saavutettavuutta halutaan tukea. Olemmekin jo aloittaneet vaikuttamisen sen puolesta, että kirjaus muuttuu teoiksi. Hyvä ja konkreettinen keino tähän on kirjastoautojen hankintatuki.

Olen itse erityisen iloinen siitä, että lasten ja nuorten lukutaidon vahvistaminen näkyy ohjelmassa vahvasti. Lukutaitostrategian jatkamisessa ja Lukuliikkeen laajentamisessa kirjastoilla on aivan keskeinen rooli. Harmillista taas on se, että kirjojen arvonlisäveroa nostetaan. Kuten tiedämme, suomalaisten lukutaito on kriisissä, suurin osa kokee lukevansa liian vähän, eikä lukemisen ongelmia todellakaan ratkaista tekemällä kirjoista kalliimpia.

Uusi hallitus merkitsi myös itselleni uusia tuulia työrintamalla, sillä valtioneuvosto nimitti minut sosiaaliturvaministerin poliittiseksi valtiosihteeriksi. Tehtävä on vaativa ja salkku raskas. Valtiosihteeri toimii ministerin apuna poliittiseen ohjaukseen ja asioiden valmisteluun liittyvissä tehtävissä. Paljon uutta.

Oma kauteni Kirjastoseuran puheenjohtajana päättyy vuodenvaihteessa. Puheenjohtaja valitaan syksyn vuosikokouksessa poikkeuksellisesti vain yhden vuoden kaudeksi, jotta puheenjohtajavalinta saadaan rytmitetyksi takaisin Kirjastopäivien yhteyteen. Olen käytettävissä tehtävään edelleen – tuntuu, että kahden vuoden kausi jäisi turhan lyhyeksi pitkäjänteisen vaikuttamisen kannalta.

Meitä kirjastojen puolustajia tarvitaan tänään enemmän kuin koskaan. Kirjastoseuran alkuvuodesta teettämän tutkimuksen mukaan peräti neljä viidestä suomalaisesta on sitä mieltä, että kirjasto auttaa löytämään tutkittua ja luotettavaa tietoa.

Yhteiskunnan kohdatessa äkillisiä haasteita ilma on helposti sakeana dis- ja misinformaatiosta. Kirjastojen tuleekin sinnikkäästi nostaa esiin tutkittua tietoa. Tähän työhön tarvitsemme mukaan ihan kaikki.

 

Toivotan kaikille lukurikasta kesää – ja haastan valitsemaan kirjaston hyllystä jotain aivan uutta ja yllättävää.

 

Tekstin on kirjoittanut Suomen kirjastoseuran puheenjohtaja Laura Rissanen.

Jos haluat tukea Kirjastoseuran työtä yleisten kirjastojen edunajajana ja voit käyttää siihen aikaasi, hae nyt mukaan Kirjastoseuran hallitukseen! Pääset luomaan uudenlaista, innostavaa toimintaa kirjastojen ja kirjastonkäyttäjien hyväksi yhdessä kirjastoaktiivien kanssa. Lue lisää ja lähetä ehdokastietosi 11.8.2023 mennessä tästä linkistä!