Etusivu> Ajankohtaista > Kirjastokonferenssi Dubaissa on pettymys

Kirjastokonferenssi Dubaissa on pettymys

Toiminnanjohtajana koen, että järjestönä meidän ei tule osallistua WLIC 2024 -konferenssiin Dubaissa eikä sen järjestelyihin, kirjoittaa Juha Manninen.

Me Suomen kirjastoseurassa olemme pettyneitä siitä, että vuoden 2024 kansainvälinen kirjastokonferenssi järjestetään Dubaissa https://www.ifla.org/news/dubai-2024/. 

Dubai sijaitsee Yhdistyneissä Arabiemiirikunnissa, valtiossa, jossa poljetaan ihmisoikeuksia. Näin toteaa muun muassa Human Rights Watch: https://www.hrw.org/world-report/2022/country-chapters/united-arab-emirates. 

Arabiemiraateissa sukupuolten tasa-arvo ei toteudu, vaan valtio harjoittaa rakenteellista väkivaltaa naisia kohtaan. Homoseksuaalisuus on maassa rikos ja sananvapautta on rajoitettu. 

Suomen kirjastoseuran toiminnan tavoitteena on edistää yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa. Toiminnanjohtajana koen, että järjestönä meidän ei tule osallistua WLIC 2024 -konferenssiin Dubaissa eikä sen järjestelyihin. 

Kannatamme konferenssin järjestävän IFLA:n arvoja, joissa todetaan, että järjestön tulee olla läsnä kaikkialla maailmassa, ja että IFLA vaikuttaa yhdenvertaisuuden puolesta sisältä päin. Emme kuitenkaan voi olla varmoja siitä, että konferenssin ohjelmassa käsiteltäisiin riittävästi niitä yhdenvertaisuusasioita, jotka järjestävässä maassa ovat vaarassa.  

Niin Suomen kirjastoseuran jäsenten kuin kaikkien muidenkin tulee voida tuntea olonsa turvalliseksi osallistuessaan alan tapahtumiin. Konferenssin järjestäminen Dubaissa jättää osan jäsenistöstä ja alan ammattilaisista vaille mahdollisuutta osallistua. 

Haluamme ilmaista tukemme kaikille niille kollegoillemme Arabiemiraateissa ja muualla, jotka kotimaassaan kokevat uhkaa vähemmistöön kuulumisen, sukupuolen, seksuaalisen suuntautumisen tai poliittisten mielipiteiden vuoksi.