Etusivu> Kirjastolehti > Vinkkari: Kirjoja lukemattomille pojille

Vinkkari: Kirjoja lukemattomille pojille

Kirjoja lukemattomille pojille

Lasten ja nuorten lukeminen on vähentynyt ja erityisen harva teinipoika ilmoittaa harrastuksekseen lukemisen.

Lukemisen hyödyt ovat kuitenkin kiistattomat ja siksi pojatkin pitäisi saada lukemaan enemmän. Innostus kirjoihin olisi tartutettava jo hyvissä ajoin ennen teini-ikää, ennen kuin ne nössöimpinä pidetyt harrastukset sysätään syrjään. Jos lukemisen kipinä saadaan syttymään alakouluikäisenä, voi murrosiän pahimpien myrskyjen jälkeen taas palata kirjojen pariin.

Nämä kolme poikakirjaa sopivat koukutusmateriaaliksi alakouluikäisille pojille – ja miksei tytöillekin.

 

Erich Kästner: Pojat salapoliiseina (WSOY 1929)

Berliinin liepeillä äitinsä kanssa asuva Emil lähetetään isoäidin luokse kaupunkiin. Matka saa heti alkuun ikävän käänteen, kun Emilin matkarahat katoavat mystisesti ja Emilillä on vahva epäilys syyllisestä. Apujoukokseen hän saa Berliinin kaduilla notkuvan poikajoukon ja verkko epäillyn ympärillä kiristyy…

Erich Kästnerin lastenjännäri kuuluu Saksan suosituimpiin lasten klassikoihin. Vaikka teos on julkaistu jo vuonna 1929, ei tarina ole menettänyt tehoaan. Periksi antamattomuus, oikeudenmukaisuus ja toisten pyyteetön auttaminen ovat iättömiä teemoja. Onneksi tämä poikakirjallisuuden klassikko löytyy vielä monesta kirjastosta ja on verratonta luettavaa alakoulun alimmille luokille.

 

Ferenc Molnár: Koulupoikia (Otava 1913)

Unkarissa Molnárin Koulupoikia ahmitaan kuin Eemeliä Ruotsissa. Teoksen tietävät siellä ihan kaikki. Suomalaisten onneksi kirjasta saatiin uusi raikas käännös vuonna 2012, jonka myötä tämä hieno helmi saa toivottavasti paljon uusia lukijoita.

Tarinan keskiössä on kaksi keskenään kisailevaa poikajengiä 1800-luvun lopun Budapestissä. Pojat kuluttavat aikaansa grundilla, tyhjällä tontilla, jonne he rakentavat linnoituksia ja jota leikeissään puolustavat toisilta. Alun viaton leikki grundin kuninkuudesta kääntyy kuitenkin totiseksi sodankäynniksi, josta moni maksaa kovan hinnan. Kirjan loppuosaa varten suosittelen varaamaan viereen nenäliinapaketin.

 

Timo Parvela ja Bjørn Sortland: Kepler62: kirja yksi: kutsu (WSOY 2015)

Arin on saatava käsiinsä Kepler62: maailman vaikeimmaksi kutsuttu tietokonepeli, josta kaikki puhuvat. Kerrotaan, ettei juuri kukaan ole vielä läpäissyt kaikkia tasoja, eikä peli ylipäätään ole mikään tavallinen tietokonepeli – siihen on piilotettu jotain hämärää. Arin velipuoli saa pelin kuin ihmeen kaupalla käsiinsä ja pojat imeytyvät siihen yhä syvemmälle ja syvemmälle. Onko peli lopulta enää pelkkää peliä vai ovatko pojat joutuneet tahtomattaan osaksi jotain suurempaa – ja vaarallisempaa?

Megasuosittu Timo Parvela tekee norjalaisen kirjailijakollegansa kanssa uljaan aluevaltauksen aloittamalla jännittävän tieteiskirjasarjan alakouluikäisille pojille. Reilu satasivuinen ja runsaasti kuvitettu kirja koukuttaa mukaansa tottumattomammatkin lukijat. Ensimmäinen osa jää niin jännittävään kohtaan, että syyskuussa julkaistu toinen osa, Lähtölaskenta, on saatava pian käsiin.

Lisää lukuneuvoja löydät osoitteesta http://lukuneuvoja.blogspot.fi