Etusivu> Kirjastolehti > Vaihtoehtoista joulumusiikkia

Vaihtoehtoista joulumusiikkia

Tori Amos: Midwinter Graces (2009). Tori Amoksen eteerinen ja tuotettu fantastinen pop soljuu korvissa. Levyllä artisti coveroi jouluaiheista kansanmusiikkia. Vaikuttavimmat biisit voisivat olla miltä tahansa laulajan levyltä. Etenkin Star of Wonder ja Snow Angel etenevät tyylipuhtaasti.

 

Matti & Teppo: Joulu on rakkautta (1989). Tämä pläjäys on kannen neuletakkeineen sympaattista kasariretroa – siis täydellisen IN. Voiko jouluisampaa ollakaan kuin veljekset laulamassa Vexi Salmen tekstittämää kappaletta Klingelingeling!

 

Beach Boys: The Beach Boys’ Christmas Album (1964). Vokaaliharmonioistaan tunnetun Beach Boysin joululevy on osastoa el classico. Levyllä on B. Wilsonin säveltämiä kappaleita ja muita viihteellisiä ikivalkoisia, kuten Frosty the Snowman ja I’ll Be Home for Christmas. The Man with All the Toys toimii kulutuskriittisenä tänäkin päivänä.

 

An Alternative Christmas (kokoelma) (2014). Tuplalevyllä joululauluja versioivat mm. Sufjan Stevens, Belle & Sebastian, Drive-By Truckers ja Low. Sufjan Stevensin Songs for Christmas on laadukas paketti omillaankin ja Weezerin Christmas with Weezer -ep takuuvarmaa settiä. Tällä kokoelmalevyllä pääsee moodiin.

 

Juice Leskinen Slam: Kuusessa ollaan (1980). Jo Mauri Kunnaksen värikylläinen kansitaide luo levystä huikean. Bändi kaahaa levyllä uusien ja vanhojen joululaulujen kanssa. Sika on levyn tunnetuin veto, vaikka esimerkiksi blues shuffle -komppiin säädetty En etsi valtaa loistoa kuulostaa paremmalta.

 

Pedro’s Heavy Gentlemen: Pedro’s Christmas (1983). Mauri Kunnaksen kuvittamalla levyllä nimekkään bändin solisteina laulavat mm. Harri Marstio, Kim Pembroke ja Pepe Willberg. Nauhaton basso ja Willbergin tenori Varpunen jouluaamuna -kappaleessa lämmittävät oudosti. Hanuri hankeen!

 

A Motown Christmas (kokoelma) (1973). Kattausta joulupöydässä! Jackson 5, Stevie Wonder, The Temptations, Diana Ross ja Smokey Robinson alkuperäisten laulujen kimpussa. Täydellistä ja makoisaa motown-soundia, kuin käsintehtyä hunajasinappia luomukinkulla. Joulu yksin autiolla saarella? Tämä levy mukaan.

 

Kari Peitsamo: Peace, love & understanding (1997). Peitsamon jouluspesiaali on syntikoineen hämmentävä, mutta biisit kenties puhdasta neroutta. Isi vastaan pukki kertoo nyrjähtäneen tarinan lapsen odotusten ja illusioiden romahtamisesta. Pysäyttävää.

 

Nick Lowe: Quality Street (2013). Brittiläinen New wave -herra Nick Lowe suhtautui varauksella joululevyn tekemiseen, mutta levy on erinomainen sekoitus modernia ja perinnettä. Rise up Shepherd yhdistelee old time- ja rockabilly -vaikutteita tyylikkäästi ja Silent Night -sovitus on onnistuneen omaperäinen.

 

John Zorn: A Dreamers Christmas (2011). Multi-instrumentalisti ja avantgardenmiehen albumi on johdonmukainen jazzlevy, sisältäen perinteisiä joululauluja vahvasti sovitettuina. Kolmella adjektiivilla kuvattuna: syvällinen, värikäs ja sydämellinen. Magical Sleigh Riden kitara-hammond -sooloimprovisaatiojakso on herkullinen.