Etusivu> Kirjastolehti > Unohdettu helmi: Viron kirjallisuuden moderni klassikko

Unohdettu helmi: Viron kirjallisuuden moderni klassikko

Jaan Kross odottaa uudelleen löytämistään.

Aikoinaan suosittu Jaan Kross on jäänyt hieman unohduksiin vuosikymmen kirjailijan kuoleman jälkeen. 

Espoon Tapiolan kirjastossa työskentelevän erikoiskirjastovirkailijan Maija Ajon mukaan Kross koetaan suotta vaikeaksi kirjailijaksi. Hän ei kuitenkaan lähtisi ehdottamaan Krossia vain vähän lukeville asiakkaille. 

“Vaatii vähän enemmän työtä päästä sisälle Krossin kirjojen maailmaan. Jos sen vaivan näkee, saa palkintona lukunautinnon.” 

Krossin romaania Keisarin hullu ei ole tällä hetkellä paikalla Espoon Tapiolassa, mutta Kirjasto Omenan tietojen mukaan se on ollut viimeksi lainassa keväällä 2016. 

Ajo suosittaa Keisarin hullua historiasta ja Virosta kiinnostuneille lukijoille. 

Jaan Kross: Keisarin hullu 

Jaan Kross: Keisarin hullu (1991)

Suom. Juhani Salokannel

Lainoja yhteensä 18

Lainassa viimeksi 11.5.2016 

Jaan Krossin päiväkirjaromaani Keisarin hullu on virolaisen kirjallisuuden moderni klassikko, jonka verevä ajankuva herättää henkiin Baltian historiaa. Aikanaan tiukan neuvostosensuurin läpäisseelle teokselle myönnettiin Amnesty Internationalin kirjallisuuspalkinto vuonna 1990. Romaani kuvaa liiviläisen aatelismiehen Timotheus von Bockin vaiheita 1800-luvun Baltiassa ja Venäjällä. Von Bock on Keisari Aleksanteri I:n uskottu upseeri, kunnes tulee leimatuksi mielenvikaiseksi arvosteltuaan tsaarin hallintoa. Vankilavuosien jälkeen hän palaa kotiseudulleen. Kross kerrostaa Viron historiasta monivaiheisen tarinan, jolla on vertailukohtansa myös julkaisuajankohdan Neuvosto-Viron yhteiskunnallisiin olosuhteisiin.