Etusivu> Kirjastolehti > Unohdettu helmi: Runokarusellin pyörteissä

Unohdettu helmi: Runokarusellin pyörteissä

Tittamari Marttisen ja Rosa Liksomin lorukirja Tivoli Tähtisade leikkii riimillä ja viivalla.

Tivoli Tähtisateen runoissa ja piirroksissa seikkailevat niin puhuvat eläimet, sirkusesiintyjät, tavikset kuin kosmopoliitit maailmanmatkaajatkin. 

Alavuden pääkirjastossa Tivoli Tähtisade on lainattu 17 kertaa. Viimeisestä lainasta on ehtinyt vierähtää jo ainakin puoli vuosikymmentä. Kirjastonjohtajan Ulla Rainerannan mukaan teos on kuitenkin liikkunut kohtuullisesti suhteessa muihin lasten runokirjoihin, joiden kysyntä ei ole kovin vilkasta. 

Kirja huokuu sanaleikkejä, huumoria ja mielikuvitusta. Runot kertovat esimerkiksi pusukalojen pusuhipasta, lipuntarkastajia kummitusjunassa pelkäävistä lapsista ja kännykkään mykkänä juoruilevasta latte-äidistä. Teoksen kieli on ilmeikästä nykysuomea kukkeimmillaan. 

Liksomin tunnistettava piirrosjälki herättää runojen hahmot henkiin. Kirjan kuvitus ja teksti on painettu vaalenpunaisella ja vihreällä. Värimaailma on raikas, mutta aavistuksen hailakka, eikä erityisemmin erotu muiden lastenkirjojen joukosta. 

Raineranta suosittelee kirjaa sisältönsä puolesta kaikenikäisille. Lajityypilleen ominaisesti etusijalla ovat alakoululaiset. ”Kirjan riimit ovat tarttuvia ja aihepiiri hauska”, Raineranta sanoo. 

Teos on mitä ilmeisin kunnianosoitus Kirsi Kunnaksen runoille, ja käy lisäksi vuoropuhelua myös muiden lastenkirjallisuuden klassikoiden kanssa. Ironinen runo ”Jörö-Juulia” päivittää Jörö-Jukan sukupuolirooleja 2000-luvulle. 

Tittamari Marttinen ja Rosa Liksom:

Tivoli Tähtisade

Tittamari Marttinen ja Rosa Liksom: Tivoli Tähtisade

Tammi 2004

Lainoja Alavuden pääkirjastossa: 17

Lainattu viimeksi: ennen vuotta 2015