Etusivu> Kirjastolehti > Unohdettu helmi: Minimalistista kukkaisloistoa

Unohdettu helmi: Minimalistista kukkaisloistoa

Leena Krohnin Auringon lapsia on kokoaan suurempi tarina, joka sopii erityisesti kasvikunnan ystäville.

Alle sadan sivun mittainen teos kertoo Orvokki-nimisestä haaveilevasta tytöstä, josta tulee kukkakaupan lähetti. 

Elinvoimaisesta sisällöstään huolimatta Auringon lapsia on käynyt Heinolan kirjastossa lainassa keskimäärin vain kerran tai pari vuodessa. 

Vaaleine selkämyksineen ja hillittyine tekstin väreineen teos on saattanut jäädä lastenosaston muun melskeen keskellä helposti huomaamatta. Heinolan kirjaston informaatikko Mirja Sipilä arvioi, että pienikokoinen kirja ei varsinaisesti huuda, että lainaa minut. 

“Genreihin tai sarjoihin sisältymätön, ohut kirja kirjailijalta, jolta ei muita lastenkirjoja kirjastossa ole, voi helposti jäädä pimentoon. Se ei ehkä ole saanut mediahuomiota. Siitä ei ole tehty elokuvaa tai televisio-ohjelmaa,” Sipilä sanoo.  

Inari Kronin viehkeät kuvitukset täydentävät kirjan ekofilosofisia juonteita ja rehevän surrealistisia sävyjä entisaikojen kukkaisnostalgialla. 

Sipilä näkee kuvituksessa muistumia entisajan kasvioista. Kuvitukset jättävät mielikuvitukselle hyvin tilaa, koska ne vain esittelevät toiminnan ja henkilöiden sijaan tarinoissa esiintyvät kasvit. Kukkanostalgia voi kuitenkin myös karkottaa potentiaalisia lukijoita. 

“Kirjan kansi ja koko tuovat aikuisen mieleen nostalgisia ajatuksia muisto- ja värssykirjoista, kiiltokuvista, keijuistakin. Lasten mielenkiinto saattaa kuitenkin jäädä heräämättä ja kansi tuskin kannustaa poikia tarttumaan kirjaan.” 

Informaatikko arvioi, että aikuistenosastolla Auringon lapsia olisi voinut lähteä muita Krohnin teoksia lainaavien matkaan. Sisältönsä puolesta hän pitäisi kirjan kuitenkin lastenosastolla. 

Sipilän mielestä viikonpäiville rytmitetty rauhallinen ja satumainen tarina voisi sopia hyvin ääneen luettavaksi vaikkapa koko perheen iltahetkiin  Kirja ansaitsi tulla myös vinkatuksi ahkerammin. 

“Voisimme hyvinkin valita tämän esimerkiksi päiväkotien ääneen luettavien kirjojen pakettiin tai nostaa luontoon, kevääseen tai kasveihin liittyviin kirjanäyttelyihin.” 

Leena Krohn: Auringon lapsia (2011)

Lainoja yht. 10

Lainattu 4/2018