Etusivu> Kirjastolehti > Terveiset Singaporesta!

Terveiset Singaporesta!

OLEN mukana ensimmäistä kautta IFLA:n yleisten kirjastojen jaostossa, jossa on osanottajia ympäri maailmaa. Ongelmat yleisten kirjastojen puolella ovat melko lailla samoja joka paikassa.

VUOSITTAINEN World Library and Information Congress pidettiin tänä vuonna Singaporessa. Yleensä IFLA:n konferenssien ohjelma on hyvin laaja, ja on paljon päällekkäisiä luentoja. Tietoa tuli todella paljon, ja niihin kiinnostavimpiin pitää palata uudelleen.

SE jäi erityisesti mieleen, että vaikka monet asiat ja ongelmat ovat samoja niin meillä kuin muuallakin, on myös eroavaisuuksia maiden, ja etenkin maanosien välillä. Afrikassa tai Venäjällä suurin haaste kirjastotoiminnalle voi olla sähkövirran puute. Monissa Afrikan valtioissa kirjastot ovat ottamassa roolia yhteiskunnallisen turvallisuuden takaamisessa. Naisten ja lasten asema, lukutaito ja sen edistäminen, erilaiset terveysprojektit sekä pienyrittäjien neuvonta ja alkuun auttaminen ovat kirjastojen tehtäviä. Kirjasto toimii yhteiskunnan rakentamisessa mukana aivan eri tavalla kuin meillä, jossa pohja valtiolle on luotu jo aikoja sitten.

YKSI, mihin pitää palata, on Tanskan uusi kirjasto-ohjelma, jossa on rakennettu uusi malli ja uudet tehtävät kirjastoille. Pääteemoina kirjastojen suunnittelussa ovat kokemukset, osallistaminen, voimaannuttaminen ja innovaatiot. Näiden teemojen tulisi toimia myös virtuaalisissa ympäristöissä. Kirjastotiloissa tulisi olla oppimistila, inspiraatiotila, kohtaamistila ja esiintymistila. Ilman muuta asia, jota tullaan meilläkin hyödyntämään. Lisätietoa: http://modelprogrammer.kulturstyrelsen.dk/

OLEN mukana ensimmäistä kautta IFLA:n yleisten kirjastojen jaostossa. Osanottajia tässä jaostossa on ympäri maailmaa, puheenjohtajamme on Australiasta. Ongelmat yleisten kirjastojen puolella ovat melko lailla samoja joka paikassa: henkilökunta ikääntyy, miten pysyä mukana uusissa haasteissa, vapaaehtoisten käyttö, e-kirja-asiat jne. Satelliittikonferenssi on tarkoitus järjestää vuonna 2014 Birminghamissa, johon valmistui juuri uusi upea pääkirjasto. Yleisten kirjastojen ajankohtaisia teemoja tullaan käsittelemään satelliitissa.

IFLA:N eettiset säännöt ja trendiraportti olivat esittelyssä ja myös workshoppien aiheena. Näistä saadaan jokapäiväiseen työskentelyyn hyviä aineksia ja ne kannattaa ottaa käsittelyyn jokaisessa kirjastossa. Sekä eettiset säännöt että trendiraportti tullaan kääntämään suomeksi.

SINIKKA Sipilä astui uuteen tehtäväänsä IFLA:n puheenjohtajaksi kongressin aikana. Päätösjuhlassa hän piti vaikuttavan, ja varsinkin suomalaisia koskettavan puheen. Sinikan teemana hänen kautenaan 2013–2015 on ”Strong libraries, strong societies”. Hän puhui muun muassa siitä, miten Suomen kirjastolaitos on ollut mukana rakentamassa vahvaa yhteiskuntaa maahamme. Tieto Suomesta ja Suomen vahvasta kirjastolaitoksesta leviää hienolla tavalla Sinikan puheenjohtajuuden aikana.

Seuraava IFLA:n konferenssi pidetään Ranskan Lyonissa ensi vuoden elokuussa.