Etusivu> Kirjastolehti > Tatu Lehtovaara: Kesän grilliherkut

Tatu Lehtovaara: Kesän grilliherkut

Tatu Lehtovaara: Kesän grilliherkut, Otava 2012, 160 sivua.

Kesän grilliherkut on värikäs teos, joka tarjoaa grillattavaksi muutakin kuin makkaraa ja grillitassuja. Grilliruuan ystävien lisäksi se sopii erinomaisesti myös nikkaroijille. Erilaisten grillien käyttöohjeiden ja ruokareseptien lisäksi kirja opastaa myös oman grillin rakentamiseen niin tiilestä kuin tynnyristäkin.

Teoksen sisällysluettelo on harvinaisen hyvä ja looginen, se erittelee grillauksen eri vaiheet ja osoittaa suoraan, mistä minkäkinlaista ohjetta kannattaa etsiä, lisäpisteitä ropisee kirjan lopussa olevasta reseptiluettelosta, jossa kaikki ohjeet löytyvät aakkosjärjestyksessä.

Lisää kiitosta satelee myös kuvituksesta, värikäs kansi pistää tarttumaan kirjaan ja sama värien kirjo jatkuu myös sisäsivuilla, välillä tosin hieman ylenpalttisella taiteellisuudella leikitellen.

Testattavaa reseptiä en kuitenkaan valinnut kuvan perusteella. Grillattuun punajuureen minut sai tarttumaan, niinkin proosallinen syy kuin se, että punajuuret ovat suurinta herkkuani.

Kaikki ruokaan kuuluvat tarvikkeet löytyivät helposti lähikaupasta.

Resepti itsessään ei ole erityisen vaativa, mutta ruuan laitosta syntyi aivan käsittämätön määrä tiskiä, lisäksi täytyy kyseenalaistaa onko kyse grilliruuasta, jos varsin suuri osa valmisteluista tehdään keittiössä, etenkin punajuurten etukäteen kypsentäminen uunissa nyppi, toisaalta vaiheen olisi voinut kiertää hankkimalla esikeitettyjä juureksia. Ainakin pallogrillin kanssa työskennellessä punajuurten paistaminen laittoi kokin harrastamaan savusukellusta, syytä saattoi kyllä olla matalapaineessa ja tuulisessa päivässäkin.

Rucola teki ruuan ulkonäölle ihmeitä, mutta sen kitkeryys ei oikein sopinut muutoin pehmeän makuiseen ateriaan. Punajuuren, vuohenjuuston, pähkinöiden ja hunajan sekoitus oli maistuvaa, jopa siinä määrin, että se kelpasi punajuurta karttavienkin suihin.

+Hyvät sisällysluettelot

+Värikäs kuvitus houkuttaa

+Monipuoliset ohjeet

-Monet ohjeista vaativat paljon esivalmisteluja keittiössä