Richard Be´liveau & Denis Gingras, suomentanut Kirsi Kinnunen: Terveyskeittokirja, Otava (2010), 272 s.
Usein terveysruokakirjat ovat puisevia: kuvat ovat huonolaatuisia tai niitä ei ole, ja reseptien raaka-aineena on lähinnä vettä ja kasviksia.
Terveyskeittokirja on piristävä poikkeus. Kirja on jaettu kolmeen osaan, joista ensimmäisessä kerrotaan selkokielisesti syövän syntymekanismista. Toisessa osassa perehdytään ruoan terveysvaikutuksiin ja esitellään raaka-aineita, jotka auttavat taistelussa syöpää vastaan. Perusajatuksena on, että vaikka geeniperimällä on merkitystä, myös elintavat vaikuttavat. Syöpää voi torjua aktiivisesti elintavoillaan, ja tämä kirja antaa siihen hyviä eväitä.
Syöpää torjuvia raaka-aineita ovat mm. merilevät, sienet, jotkut yrtit ja mausteet, kaalit, soija, marjat, tomaatit, vihreä tee ja tumma suklaa.
Kolmannessa osassa päästään resepteihin, joita on monipuolisesti aamupalasta jälkiruokaan, kasvis- kala- ja liharuokia. Ohjeet ovat yksinkertaisia ja suurin osa raaka-aineista löytyy helposti lähikaupasta. Kirja on alun perin ranskalainen, joten joitain poikkeuksia on, esimerkiksi osterivinokkaita ei löydy ihan joka kaupasta, mutta ne voi korvata jollain kotimaisella sienellä.
Hakemisto on jaoteltu ruokahakemistoon ja asiasanahakemistoon, raaka-ainehakemistoa ei ole. Miinusta tulee siitä, että kaikista resepteistä ei ole kuvaa.
Testasin Teriyakilohen ja Uuniparsat. Molemmat oli todella helppo tehdä: raaka-aineet (joita oli vain pari per resepti) pantiin pussiin marinoitumaan ja lopuksi uuniin grillivastuksen alle.
Ruokailijoina oli Ronja 6-v, mummo ja minä. Kommentit:
Ronja: ”En tykkää. Tämä on jotenkin erilaista kuin ennen.”
Mummo: ”Onpa hyvää, tämä parsahan on näin parempaa kuin keitettynä!”
Oma arvio: ”Loheen olisi kuulunut panna soijan lisäksi makeaa riisiviiniä. Sävelsin tilalle balsamiviinietikkaa, johon lisäsin sokeria. Tykkään kyllä, mutta varmaan olisi ollut viinin kanssa maukkaampaa. Kaipasi hieman merisuolaa lisäksi. Parsat olivat täydelliset!”