Etusivu> Kirjastolehti > Heikki Ahopelto, Jaani Vaahtera: Lähellä maata

Heikki Ahopelto, Jaani Vaahtera: Lähellä maata

Heikki Ahopelto, Jaani Vaahtera: Lähellä maata, Paasilinna 2011, 164 sivua.

Lähellä maata on kirja kaikille, niille jotka ovat kiinnostuneet lähiruuasta, kasvattamisesta ja ruuan laitosta. Teos ohjaa lukijansa näkemään kuinka pienellä vaivalla ruokapöytään voi saada syömistä, joiden pääraaka-aineet löytyvät omasta pihasta tai lähimaastosta.

Kirjan sisällysluettelossa olisi toivomisen varaa, sillä se ohjaa kyllä lukijaa, mikäli kyse on lukuhalusta, mutta reseptit täytyy etsiä selailemalla. Kirjan silmäily sinällään on nautinto, upeat kuvat saavat mielen metsään ja niityille ja kuvat ruoka-annoksista nostavat veden kielelle, siksi onkin hieman erikoista, että kirjan kanteen on valittu houkuttelematon kuva.

Testattavaksi valikoitui Mansikka-raparperikiisseli, koska pakkasessa sattui olemaan vielä viime kesäisiä raparpereja ja ohjeen viereisellä sivulla oleva kuva näytti todella herkulliselta. Tuoreita mansikoita myytiin lähikaupan edessä, mutta alkukeväästä täytyi vielä tyytyä espanjalasiin marjoihin, jotka eivät aivan täytä lähiruuan kriteerejä. Kesällä mansikatkin onneksi voi hankkia lähempää kasvattetuina. Muut aineet löytyivät helposti lähikaupasta.

Resepti oli aika helppo, ainoastaan suurustaminen tuotti hieman päänvaivaa, sillä perunajauhoa käytettiin runsaasti. Mikäli vaniljatangon käyttäminen ei ole tuttua, tuo sekin oman lisähaasteensa. Valmis kiisseli oli todella makeaa, vaikka käytin sokeria minimimäärän. Lisäksi suurustetta oli niin paljon, että jäähtyessään kiisseli muuttui miltei hyytelöksi. Suurin yllätys kuitenkin ole se, ettei kyseessä ollut lainkaan kuvan osoittama annos. Puuron kanssa nauttittuna mansikka-raparperikiisseli kuitenkin toimi suhteellisen hyvin.

Makeanhimosta kärsivä lapsi söi valmista tuotosta ihan mielellään, vaikka ensin hieman arastelikin maistamista.

+Kauniit kuvat

+Hyviä ohjeita lähiruokaan

-Sisällysluettelo

-Harhaan johtavat kuvat