Etusivu> Kirjastolehti > Suklaata puuroon ja bisseen

Suklaata puuroon ja bisseen

Matleena Lahti: Raakasuklaata & superruokaa

Oletin saavani käsiini kirjan täynnä mitä erilaisempia raakasuklaaversioita ja tottakai niitä monia onkin. Yllätyin kuitenkin reseptien moninaisuudesta. Raakakaakaota on käytetty myös puuroon, erilaisiin juomiin, leivonnaisiin ja muihin herkkuihin sekä pääruokiin. Rohkeita reseptejä!
Moni kuulostaa mahtavalta herkulta, mutta osa ohjeista saattaa tarjota tottumattomalle makuhaasteen. Mukavaa on, että reseptien yhteydessä annetaan myös muunteluvinkkejä. Lisäksi teos sisältää kaakaotietoa, suklaan raaka-aineiden ja superuokien esittelyä.

Teos on nykyruokakirjojen tapaan aivan upeaa katseltavaa. Kuvissa suklaan maagisen ylellinen olemus on tavoitettu ja välitetty onnistuneesti lukijalle. Silti rentous sekä raaka-aineiden käsittelyn, kokkauksen ja syömisen ilo pursuilee kirjasta. Kasvitieteellisellä puutarhalla otetut kuvat tuovat viidakon rehevän tunnelman talvenkin keskelle. Omiin silmiini kirjan kuvitus on  täydellisen onnistunut.

Ohjeissa käytetyt ainekset eivät todellakaan kuulu perusmarketin valikoimaan. Joitakin joutuu etsiskelemään nettikaupoista tai muuten erittäin hyvin varustelluista erikoiskaupoista. Osa raaka-aineista oli outoja jopa tälle ruoka- ja raakasuklaaharrastajalle. Ohjeiden toteuttaminen ei kuitenkaan vaikuta vaikealta. Reseptit ovat tarpeeksi yksinkertaisia, mutta tarjoavat kiinnostavaa kokeiltavaa myös hieman edistyneemmälle harrastajalle.

Kirjan reseptejä ei ole mitenkään jaoteltu ja lukijasta ne näyttävätkin olevan sattumanvaraisessa järjestyksessä. Takaa löytyy kuitenkin aakkosellinen hakemisto.

Päädyin testaamaan kesäbissen ohjeen, kuvassa esiintyvän kesämiehen houkuttelemana. Olutlasin pohjalle sekoitettiin ensin limetin mehua, raakakaakaojauhetta, kookossokeria, hiven suolaa ja mustapippuria. Päälle kaadettiin olut. Kuohuminen oli ilmeisesti mausteista johtuen runsasta, vaahto isokuplaista ja kestävää. Lopputulos oli vähän tavallista villimpi olut, mutta olisin kaivannut runsaampaa kaakaon makua.

Herkkuhimo iski vielä ihaillessani kirjan mahdottoman houkuttelevia kuvia. Onneksi siihen löytyi pikainen ratkaisu! Tein raakakaakaojuoman, joka tarjoillaan lämpimänä, ei kuumana, jotta raakakaakaon hyviä ominaisuuksia ei menetetä. Vinkkien mukaan viritin juomani vaniljalla ja kanelilla sekä surautin tasaiseksi sauvasekoittimella. Tuloksena oli täydellisen nautittava mukillinen kaakaota.

Plussat:

+ visuaalisesti upea teos

+ rohkeita, mielenkiintoisia ohjeita

Miinukset: Raaka-aineiden hankinta voi olla hankalaa

Kirjoittaja pitää Veikeä verso -ruokablogia, joka on keskittynyt kasvi- ja vegaaniherkuihin.