Etusivu> Kirjastolehti > Sukellus satuun

Sukellus satuun

Astrid Lindgrenin lapsuuden kylässä Vimmerbyssä on ehkä maailman ihanin huvipuisto.

Astrid Lindgrenin lapsuuden kylässä Vimmerbyssä on ehkä maailman ihanin huvipuisto. Siellä aikuinen ja lapsi pääsevät sukeltamaan keskelle Lindgrenin satuja.

 

 

Kalju-Pietu kuolee ja hänen sielunsa juoksee riemuiten Matiaksen metsään. Ryövärit ja Ronja itkevät lohduttomasti, kuten myös minä. Sen sijaan vieressä istuva Ronja-tyttäreni vilkuilee ympärilleen, pitäisikö hänen hävetä noloa äitiä. Ei tarvitse: kallioilla ja katsomossa istuu paljon muitakin liikuttuneita. Muun muassa nuoripari, ehkä 16-vuotiaita, jotka molemmat kyynelehtivät!

Olemme Smoolannin Vimmerbyssä Astrid Lindgrenin satumaailmassa. Kolme sukupolvea intohimoisia Lindgrenin satujen fania, kaikki yhtä innoissamme. Ennen itkettävää loppuhuipennusta olemme äitini ja tyttäreni kanssa viettäneet aikaa Huvikummussa Pepin, Tommin ja Annikan kanssa. Nauraneet pöhköille poliiseille, jotka päätyivät katolle yrittäessään viedä Peppiä lastenkotiin.  Nähneet sirkuksen katsomossa, kun Peppi voitti maailman vahvimman miehen.

Todistaneet Ronja Ryövärintyttären syntymän, hyppimisen yli Helvetinkolun, Birkin ja Ronjan hiihtoretken, jossa Ronjalle meinasi käydä huonosti. Olemme nähneet hupaisat kakkiaiset, repivät männiäiset ja kirkuvat ajattarat.
Kävelleet Kirsikkalaaksossa, seisseet kivisillalla, josta Korppu löysi veljensä tullessaan Nangijalaan. Ja tutkailleet Ruusulaaksossa Matiaksen taloa, jossa Joonatan oli piilossa Tengilin miehiä.

 

Totta kai olemme tavanneet myös Katto Kassisen ja Eemelin ja kierrelleet Kissankulmat ja Melukylät ja kyyristelleet Tiny Tiny Townin miniatyyritaloissa.

KIELIMUURIA EI OLE

Täällä kirjaimellisesti sadut heräävät henkiin. 10 hehtaarin alueella voi kulkea sadusta satuun ja päästä keskelle kirjojen tapahtumia. Ei voi kun todeta jälleen kerran, että kyllä ruotsalaiset osaavat. Miljööt ovat tismalleen kuin kirjoissa pienintä yksityiskohtaa myöten ja näyttelijät – joiden lukumäärässä ei ole säästelty – ovat aivan huippuja. Tanssi- ja lauluesitykset ovat kuin huippumusikaalista ikään ja esitykset viihdyttävät kaikenikäisiä Lindgrenin satujen faneja. Kielimuuria ei ole, koska vuorosanat osataan jo kirjoista.

 

Satu elää ihan koko ajan eikä tiettyinä kellon aikoina. Maailmojen välissä on rauhoittavia, vehreitä alueita, joissa on hevosia, lehmiä ja lampaita. Jos iskee nälkä, ei tarvitse tyytyvä makkaraperunoihin vaan voi syödä laadukasta ja todella maukasta lähiruokaa kohtuuhintaan. Pieneen nälkään alueella on satumaailmaan sopivia pannukakku-vohveli- ja karkkikojuja.
Turistikaupatkin asettuvat kauniisti satumaailman pittoreskiin idylliin. Kaikkialla on myös todella siistiä, täällä ei päästetä paikkoja repsottamaan!

 

LASTEN EHDOILLA

Vierailijat tuntuvat sisäistäneen Astrid Lindgrenin – joka eläessään kävi täällä usein – toiveen: ”Antakaa lasten päättää”. Aikuiset seuraavat kerrankin kiltisti lapsia, minne ikinä nämä haluavatkaan seuraavaksi mennä. Palkinnoksi he saavat kokea puiston lasten silmin.

Kun aurinko on laskeutumassa ja puisto sulkeutumassa, ei tahtoisi lähteä pois vieläkään. Tänne on ehdottomasti päästävä uudestaan. Ensi kesänä alueelle valmistuu Veljeni Leijonanmielen laajennus ja se on nähtävä. Nenäliinat on pakattava silloin mukaan.

 

MITEN SINNE PÄÄSEE?

Autolla: autolautta joko Turusta tai Helsingistä Tukholmaan. Tukholmasta Vimmerbyyn ajaa noin neljä tuntia. Reitti on melkoisen suora ja perille löytää helposti.

Junalla: Junamatka Tukholmasta Vimmerbyyn kestää 3,5 tuntia. Astrid Lindgrenin maailma sijaitsee ihan Vimmerbyn keskustan tuntumassa. Juna-asemalta on 24 minuuttia kävelymatka Astrid Lindgrenin maailmaan.  Juna-aikataulut löytyvät osoitteesta http://www.sj.se.

 

VINKIT:

SESONKI on 12.6. – 30.8. Jos haluaa välttää ruuhkat ja kovat helteet, kannattaa mennä sesongin alku- tai loppupuolella.

RUOKA on alueella hyvää ja edullista, mutta omien eväiden syömiseenkin on runsaasti idyllisiä paikkoja, joista on helppo seurata mitä ympärillä tapahtuu.

MAJOITTUA voi Vimmerbyn hotelleissa tai leirintäalueella, joka sijaitsee 250 metriä Astrid Lindgrenin maailman sisääntuloportista. Sieltä voi myös vuokrata mökin.

KANNATTAA varata puistolle aikaa vähintään kokonainen päivä, mieluiten kaksi tai enemmän.

JOS käyt reissulla myös NÄSissä, mitä suosittelen, varaa etukäteen opastus Astrid Lindgrenin kotitaloon! Kierros kestää n. 45 minuuttia. Suositusikä on vähintään 8. Lisää tietoa tästä.

KANNATTAA ladata Astrid Lindgrenin maailman sovellus puhelimeen, niin olet selvillä mitä milloinkin tapahtuu ja missä. Kaikkea infoa ei ole paperisessa oppaassa! Ilman appia olisimme missanneet monet väliohjelmat.

PAKKAA mukaan hyvät kengät joilla jaksaa kävellä ja hellehattu. Satumaailmassahan paistaa lähes aina aurinko!

Lisää tietoa: http://www.alv.se/en

http://www.visitsweden.com/Astrid-Lindgrenin-Maailma