Etusivu> Kirjastolehti > Seilaavat kirjastot

Seilaavat kirjastot

Kun kirjasto on merellä, ei laina-aikojen kanssa nuukailla.

Merimieskirjasto on kuljettanut kirjoja ympäri maailmaa vuodesta 1928 lähtien. Alussa aluksilla ei ollut kirjahyllyjä vaan lukemisto saapui perille puisissa laivakirjastokaapeissa. Kaapit saatettiin kuljettaa laivoihin salaa, koska uusi lukuharrastus koettiin vallankumouksellisena.

Ainutlaatuisissa ympäristöissä matkaavien kirjojen paluusta ei ole aina takeita. Kirjalasteja on painunut laivojen mukana meren pohjaankin. Nykyisin Katajanokalla sijaitsevasta Merimieskirjastosta kirja- ja filmipaketit löytävät tiensä 134 alukselle.

Laivojen yhteyshenkilöt lähettävät säännöllisesti kirjastotoiveita ja tietoja laivojen liikkeistä. Kirjastopaketit löytävät määränpäähänsä asiamiesten, meklareiden ja vaihtomiehistöjen avulla satamien ja lentokenttien kautta. 


“Asiointi tapahtuu pitkälti sähköpostin välityksellä. Kirjastovaihtoja voi tehdä Merimiespalvelun ja merimieskirkon toimipisteissä. On mukavaa, kun alusten henkilökuntaa käy päivävapaallaan lainaamassa täällä paikan päällä”, kirjastosihteeri Milja Nitovuori kertoo.

 

Erikoisia tilanteita

Milja Nitovuori on omistautunut työlleen 24 vuoden ajan. Hän on kohdannut ainutlaatuisia hetkiä toimittaessaan kirjastopaketteja aluksiin.

“Välillä on hirvittänyt kavuta kapeita lankkuja pitkin kirjalaukut kainalossa. Korkeita paikkoja ei ole myöskään ollut varaa kammota.”

Reippaalla otteella kirjastosihteeri kerää kirjastopaketteja aluksiin. “Joskus teosten valinta on haasteellista kielten vuoksi. Kansikuvat auttavat venäjänkielisten kirjojen valinnassa. Kohtalokas kuva kallionkielekkeeltä tai suuteleva pariskunta antaa hyvin viitteen kirjan lajityypistä.”

Hyväntuulinen kirjastosihteeri laatii kirja-arvosteluja vinkiksi uusista teoksista merenkulkijoille.
”Moni pyytää välittämään hyviä kirjoja. Makuja on niin monenlaisia, että otan mielelläni vastaan toivomuslistoja. Äänikirjoja ei juurikaan lainata, koska jäiden kolina ja taustamelu häiritsevät kuuntelemista.” 

Mitä merellä luetaan?

Ulla Vuola, yhteyshenkilö matkustajalaivalla
”Viihderomaaneja, dekkareita ja merenkulusta kertovia kirjoja. Uutuudet katoavat hyllystä nopeasti. Iltalukemiseksi varsinkin naiset nappaavat mielellään viihdyttävää kirjallisuutta.”

Mikko Ervast, töissä jäänmurtaja Sisulla: ”Eniten kuluu dekkareita. Keittokirjat ovat harrastekirjojen ohella suosittuja. Laivalla olo on yksinkertaista ja päivässä on selvä rytmi. Merellä ollaan kolme viikkoa. Vuorokaudesta puolet tehdään töitä ja puolet vietetään vapaalla, joten luettua tulee runsaasti.”
”Omiin suosikkeihini kuuluvat Henning Mankellin kirjat. Klassikoista Sinuhe on hyvä, mutta vaikea. Ensimmäiseen sataan sivuun meni kolme kuukautta. Nyt olen lukenut teoksen useasti.”