Etusivu> Kirjastolehti > Seniorinörtit

Seniorinörtit

Vapaaehtoiset jakavat atk-taitojaan ikätovereilleen Kortepohjan kirjastossa.

Jyväskylän Kortepohjan lähikirjastossa kokoontuu kerran viikossa senioreiden Atk-kerho. Toiminta perustuu vapaaehtoisuuteen, ja kerhoon ovat tervetulleita kaikki yli 65-vuotiaat ikäihmiset, joilla on kiinnostusta tietotekniikkaan. ”Kortepohjan nörtteihin”, kuten kerholaiset itseään kutsuvat, ei vaadita ennakko-osaamista.

”Me yleensä vinkkaamme iäkkäämmille ihmisille tästä kerhosta, jos he tulevat kysymään meiltä apua. Siinä mielessä kerho helpottaa työtämme”, kertoo Kortepohjan kirjastonjohtaja Mielikki Matilainen.

Ryhmässä on tällä hetkellä mukana yhtä lailla niitä, jotka työelämässään ovat käyttäneet tietokoneita, kuin myös niitä, jotka eivät ole koskaan olleet tekemisissä tietotekniikan kanssa. Kokeneempien kanssa opeteltavaa riittää siinä, miten koneen ylläpidosta huolehditaan itse, kun apuna ei ole työpaikan teknistä tukea. Aloittelijoiden kanssa taas lähdetään liikkeelle käyttöjärjestelmien käytöstä ja sen jälkeen tutustutaan esimerkiksi nettipankissa asioimiseen.

 

”Siirrän dementiaa”

Kortepohjan ATK-ryhmän tutor Eila Kotanen on eläkkeellä oleva entinen Valmetin sihteeri, joka sai jo työssään paljon tietoteknistä koulutusta.

 ”Tietotekniikan hallitseminen vaatii jatkuvaa opiskelua. Tietokoneita vaikeampaa on opettaa älypuhelinten ja tablettien käyttöä, koska jokaisella ryhmäläisellä voi olla käsissään erilainen laite. Uusien asioiden oppiminen on kuitenkin vaativuudestaan huolimatta yksi hauskimpia puolia tässä hommassa. Ja ehkä siirrän näin dementiaakin vähän eteenpäin”, Eila naurahtaa.

Vanhin Kotasen ohjaama eläkeläinen on ollut nyt jo edesmennyt 96-vuotias herra, joka halusi oppia tekstinkäsittelyohjelman käytön kirjoittaakseen runoja. Tällä hetkellä Kortepohjan nörttien vanhin on yli 80-vuotias.

”Meille ikäihmisille on hyväksi päästä kotoa liikkeelle. Se on tässä tärkeintä, ja tietokoneet ovat siinä sivussa mukavaa puuhastelua. Me emme ota asioita niin vakavasti, huumori on aina mukana.”

Kotanen on vetänyt ATK-ryhmiä vuodesta 2004 alkaen. Viime kerralla Kotasen ryhmässä opeteltiin sähköpostiin tulleiden kuvien siirtämistä omalle koneelle. Ryhmäläiset voivat päästä kuvien kautta esimerkiksi lähemmäksi lastensa ja heidän perheidensä arkea.

Ryhmän pariin Kotasen saa kerta toisensa jälkeen mukavat ihmiset ja sosiaalisuus. Jos aikaa vain riittäisi, Kotanen voisi olla kirjastossa vaikkapa lasten tietotekniikan apurina.

”Suosittelen että joku seniori, jolla on aikaa, lähtisi tekemään tietotekniikkajuttuja lastenkin kanssa. Se on tärkeä ryhmä.”

 

  • – Kortepohjan ATK-seniorit on toiminut vuodesta 1992 alkaen. Kirjaston tiloihin kerho siirtyi vuonna 2007.
  •  – Vuonna 2013 Jyväskylässä tehtiin senioreiden kanssa tietoteknistä vapaaehtoistyötä yhteensä 2000 tunnin verran. Tutoreita kouluttaa Jyväskylän kesäyliopisto.
  •  – Tällä hetkellä pelkästään Jyväskylän alueella toimii 29 koulutettua vapaaehtoista ATK-tuutoria. Mutta lisää tutoreita tarvitaan aina.