Etusivu> Kirjastolehti > San Juan – Helsinki – Seinäjoki

San Juan – Helsinki – Seinäjoki

KIRJASTOVUOTENI alkaa Karibian salsarannoilta ja päättyy Seinäjoen Aalto-keskuksen puhtaisiin linjoihin.  IFLA San Juan 2011 konferenssissa käy selvästi ilmi, ettei maailman sananvapauspolitiikan arkipäivä ole sama kaikkialla. FAIFEn vuotuissessiossa näemme kuvia ja kuulemme ajatuksia, jotka eivät äkkiseltään vaikuta kirjastoasioilta. Sessio tihkuu demokratian ja sananvapauden nälkää. Se kertoo vastuusta ja rohkeudesta taistella niiden puolesta. Kirjastoaate sai jälleen kerran isot siivet ja hyvää henkeä alleen Matka kirjaston ytimeen on käynnissä.

SAN JUANIIN matkustaneiden suomalaisten tehtävänä oli toivottaa kollegat ympäri planeetan tervetulleiksi Helsinkiin. Maajoukkueteko Angry Birdsien ja Muumien avustuksella onnistui hyvin. IFLAHelsinki 2012 kokosi noin 4000 osallistujia. Luku on yksi konferenssihistorian suurimmista.

IFLA Helsinki 2012 jää monen suomalaisen kirjastoihmisen muistoihin. Tapahtuma tarjosi mahdollisuuden maistaa kansainvälisen ammattikonferenssin tunnelmaa kohtuullisen pienin kustannuksin. Hienoa, että tapahtuman merkitys tunnistettiin Suomen kirjastoissa ja monet saivat mahdollisuuden olla mukana vapaaehtoisena, vierailuisäntänä, osallistujana. Ihmiselle tekee hyvää olla osa jotakin suurta kokonaisuutta, nähdä isoja otsikoita ja ajatella isoja asioita.

SEINÄJOEN kirjaston uudisrakennus saatiin vuosikymmenten odotuksen jälkeen valmiiksi. Tuntuu hyvältä, että tämä sukupolvi ottaa vastuuta julkisesta rakentamisesta ja tekee jotakin, mikä on tarkoitettu kestämään. Aalto-keskukseen, vanhan kirjaston viereen on rakentunut arkkitehtuuriltaan sopivasti aaltomainen, mutta myös nykyaikaa hehkuva uusi kirjastorakennus. Kirjasto on herättänyt mielenkiintoa ja ihailua laajasti ja kaupunkilaiset ovat tyytyväisiä. Erityisesti lapset ja nuoret ovat löytäneet kirjaston.

AVAJAISJUHLASSA arkkitehti Asmo Jaaksi sanoi, että kirjastossa tärkeää ei ole enää pelkästään tiedonhaku. ”Enemmänkin kirjasto merkitsee tiedon ääressä olemista.” Hyvät kollegat, tässä on kirjaston ydin.  Pysykäämme tiedon ääressä ja saattakaamme käyttäjä sen luo. Pääsy tiedon äärelle ja tietoon on tärkeintä, mitä kirjasto voi yhteisönsä hyväksi tehdä. Pysykäämme tiedon ja asiakkaiden ääressä, kuuloetäisyydellä vähintään.