Etusivu> Kirjastolehti > Rahakätköjä ja metreittäin jännitystä

Rahakätköjä ja metreittäin jännitystä

Rikoskirjallisuudelle on tilaa lähes kaikissa kirjastoissa.

Kirjastot ovat rikosten tyyssijoja – mutta vain, jos kirjojen sivut lasketaan mukaan. Jännitys- ja rikoskirjallisuus ovat kirjastojen suosituimpia kategorioita.

”Kallion kirjastossa jännitys-genren lainaluvut ovat noin kaksinkertaiset verrattuna genrettömiin romaaneihin. Genreistä ainoastaan viihde, eli romantiikka, chick lit ynnä muu, pääsee lähellekään jännityksen lukemia”, helsinkiläisen Kallion kirjaston kirjastonhoitaja Tuukka Salonen sanoo.

Tänä kesänä pääkaupunkiseudun Helmet-kirjastojen kysytyimpiin teoksiin ovat Helmetin halutuimmat -listan mukaan kuuluneet muun muassa Eppu Nuotion uuden dekkarisarjan avaus Leinikkimekko sekä Sara Osmanin Kaikki mitä sanomatta jäi ”Mutta se taitaa olla jonkinmoinen lajihybridi, eikä varsinainen dekkari”, Salonen täydentää.

Suomessa on yksi kokonaan rikoksille omistautunut kirjasto. Se sijaitsee Vantaalla rikosseuraamusalan koulutuskeskuksen yhteydessä. Oikeusministeriön alaisen Kriminologisen kirjaston kokoelmiin kuuluu 20 000 nidettä ja noin sata eri lehtinimikettä.

Kaikille avoimen kirjaston asiakaskunta on kirjastosihteeri Minna Nurmisen mukaan monipuolista. Ison osan asiakaskunnasta muodostavat kuitenkin rikosseuraamusalan opiskelijat ja koulutuskeskuksen ja koko Rikosseuraamuslaitoksen henkilökunta.

Kirjaston erikoisaloja ovatkin kriminologia ja kriminaalipolitiikka. Nurminen kertoo, että kokoelmiin kuuluu myös muun muassa psykologiaa, oikeustiedettä, sosiologiaa ja historiaa.

Kallion kirjastossa rikoksille on oma tilansa. Rakennuksen pohjakerroksessa sijaitsee Dekkarikirjasto, jonka perustana on Suomen dekkariseuran lahjoitus vuodelta 1996 ja jonka aineistoa voi lukea kirjaston tiloissa. Noin 3 000 niteen kokoelma on omistettu erityisesti suomenkieliselle ja suomennetulle jännityskirjallisuudelle.

Vaikka Kallion kirjaston Tuukka Salosen työ liippaa rikollisuutta yleensä vain kirjallisuuden kautta, hän muistaa uraltaan myös yhden poikkeuksen.

”Kerran iltavuorossa löysin yhden hyllyssä olleen kirjan välistä hillittömän määrän rahaa, paksun nipun sadan euron seteleitä, jotka toimitettiin sitten poliisille. En tiedä, mistä oli kyse, mutta jotain hämärää tällaiseen rahakätköön lienee liittynyt.”, Salonen kertoo.