Etusivu> Kirjastolehti > Kirjasto pyörillä

Kirjasto pyörillä

Tampereella toivotaan, että kirjastoautojen yläkouluvierailut innostaisivat myös nuoria lukemaan.

Kello on vasta seitsemän aamulla, kun kirjastovirkailija Keijo Nurmi kipuaa kirjastoauto Kosmoksen rattiin Tampereen Multisillassa sijaitsevalla autotallilla.

Vaikka aamu on aikainen, ei se Nurmea haittaa. Hän on ajanut kirjastoautoa jo 24 vuotta ja on unelma-ammatissaan. Hän pitää liikkeellä olemisesta, autolla ajamisesta ja ihmisten kanssa työskentelystä.

”Parhaimpina päivinä on niin kivaa, että tuntuu, ettei olisi töissä lainkaan”, hän sanoo.

Työntäyteiset aamutunnit

Kosmos kaartaa pääkirjasto Metsolla sijaitsevalle kirjastoauton varastolle. Kirjastoauto Kustaa on jo saapunut paikalle hetkeä aikaisemmin.

Kirjastoautoissa työskennellään työpareina kahdessa vuorossa. Kirjastoautojen saapuessa aamulla varastolle virkailijat ovat valmiina pakkaamaan autot. Dekkarit ja aikuisten kauno- ja tietokirjallisuutta sisältävät liikuteltavat kirjakärryt siirretään autoista pääkirjastoon odottamaan iltapäivän ajoa. Tilalle laitetaan päiväkotilaisten ja alakoululaisten suosikkiaineistoja.

Asiakkaiden varaamat kirjat tuodaan autoon. Muihin kirjastoihin menevät varaukset siirretään puolestaan kirjastoautoista kirjaston lähettämöön, josta ne kuljetetaan oikeisiin noutopaikkoihin.

Puoli yhdeksän aikaan molemmat kirjastoautot lähtevät matkaan kohti kouluja ja päiväkoteja.

Kasseittain kirjoja

Jokaisella aamupäivän pysäkillä auto tulee täyteen lapsia, jotka pienten pyörremyrskyjen lailla palauttavat hetkessä aikaisemmat lainansa ja ottavat mukaan kasan uusia kirjoja.

Koululaisluokat tulevat peräkkäin, eikä valitsemiseen aina jää paljon aikaa, sillä seuraava ryhmä on jo tulossa sisään. Tyhjentyneet hyllyt täytetään lasten palauttamilla kirjoilla. Päiväkotien ohjaajat käyvät lainaamassa muutaman Ikea-kassillisen kuvakirjoja. Kolmen vilkkaan aamupäivän tunnin aikana lainataan ja palautetaan satoja kirjoja.

Kirjastoautot palvelevat kaikkiaan noin kolmeakymmentä alakoulua ja neljäkymmentä päiväkotia. Päiväkoteihin, joihin ei aikataulu- tai reittisyistä päästä käymään, toimitetaan kirjalaatikoita.

Tampereen kirjastossa on suunnitteilla pilotti, jossa kirjastoauto käy myös yläkouluilla. Kokeilun tavoitteena on madaltaa yläkoululaisten kirjastonkäytön kynnystä.

Iltavuoro lähiöihin

Kello 12.30 Kosmos kaartaa takaisin pääkirjastolle. On lounastauon aika. Tauon aikana siistijät siivoavat autot ennen kuin iltavuorolaiset pakkaavat ne uudelleen iltareittejä varten. Nyt mukaan otetaan dekkareita ja aikuisten kauno- ja tietokirjallisuutta. Myös lastenaineistoa täydennetään, sillä iltareiteillä käy paljon perheitä.

Iltavuorolaiset lähtevät reiteille puoli kahden aikaan. Iltapäivän ja illan aikana kirjastoautot käyvät päivästä riippuen noin kymmenellä kirjastoautopysäkillä eri puolilla Tamperetta.

Asuinalueilla kirjastoauton kuljettajat joutuvat vääntämään rattia oikein kunnolla kääntyessään ja peruutellessaan ahtailla teillä. Etenkin tietyöt sekä talvella teiden vierustojen lumivallit ja pimeys ovat joskus haasteellisia. Perille kuitenkin päästään.

Usein pysäkeiltä nousee autoon vakiasiakkaita. ”Ihan kun näkisi tuttuja. Kirjastoauto on pieni tila, joten siellä ihmiset helposti avautuvat. Se on kuin kirjastoperhe”, Keijo Nurmi sanoo.

Viimeisen kirjastoautopysäkin jälkeen kirjastoauto viedään tallille kello 20. Kirjastoauton päivä on pulkassa. Seuraavana päivänä sama uudestaan.