Etusivu> Kirjastolehti > ”Self-help on ainoa, joka ei innosta”

”Self-help on ainoa, joka ei innosta”

Helsinkiläistoimittaja Katja Ståhl ihastui Veikko Huovisen tuotantoon ja nuorena, mutta lukee yhtä sujuvasti esimerkiksi Hanya Yanagiharan romaaneja ja Hevosurheilu-lehteä.

Kun Jyrki-nuortenohjelma alkoi MTV3-kanavalla vuonna 1995, Katja Ståhl juonsi sen ensimmäisen jakson. Nykyisin hänet nähdään Ylellä vetämässä suosittua Elämäni biisi -ohjelmaa. Siitä pyörähti elokuun lopussa käyntiin jo neljäs kausi.

Mainittujen ohjelmien välillä Ståhl on ehtinyt toimia muun muassa Suosikin päätoimittajana, Uutisvuoto-ohjelman kapteenina ja Radio Nostalgian juontajana. Hänet tunnetaan myös hevosharrastuksestaan sekä siihen liittyvistä Kavioliitossa-blogista ja -podcastista.

Ståhlin hevosharrastus on perua jo lapsuudesta 1970-luvulta.

”Hevoshulluuden kasvaessa myös lukuinto jännästi kasvoi. Kyllä, kaikki Merja Jalot on luettu moneen kertaan. Sitten tuli kova Paasilinna-vaihe. Myös Veikko Huovinen kuului lukioaikaisen Katjan suosikkeihin.”

Millainen on kirjallisuussuhteeni

”Luen ihan hirveästi, jos näin voi asian ilmaista. Luen kaikkea mahdollista tietokirjallisuudesta elämäkertoihin ja fiktioon. Self-help on ainoa, joka ei erityisemmin innosta.”

Rakkain kirjani

”Veikko Huovisen Rasvamaksa.”

Missä muodossa nautin kirjallisuuteni

”Luen sekä kirja-kirjoja että kuuntelen äänikirjoja. Äänikirjoja kuuntelen autoillessa, pyöräillessä ja kotona puuhastellessa sekä ristikkoa tehdessä. Kirjaa luen sängyssä ennen nukkumaanmenoa. Juuri tällä hetkellä yöpöydällä on Haruki Murakamia ja äänikirjana Bookbeatissa Patricia Lockwoodia. Luen myös Hevosurheilu– ja Apu-lehteä. Ja Hesaria.”

Miten paljon kirjoja omistan

”Järkyttäviä määriä. Liikaa.”

Suosikkilajityyppini

”Tykkään hyvistä elämäkerroista, mutta niitä ei ole kasoiksi asti. Esimerkiksi Andre Agassin elämäkerta oli huippu, kuin myös Outi Heiskasen.”

Suosikkikirjailijani

”Niitä on monta: Jonathan Franzen, Hanya Yanagihara, Joonatan Tola, Liane Moriarty, Jo Nesbø…”

Kirjapettymykseni

”Suurimmat pettymykseni ovat liittyneet suomennokseen, mikä on ihan kauheaa. En muista, minkä kirjojen. En useinkaan villiinny samoista kirjoista kuin muut. Esimerkiksi Delia Owensin Suon villi laulu ei meinaa aueta millään, mutta annan sille vielä mahdollisuuden.”

Kirja jota nolostelen

”Ei sellaisia ole. Rakastan vankila- ja rikostarinoita. Sellaisia kökköjäkin, Alibi-kamaa.”

Kirja jonka haluaisin lukea

Elina Backmanin seuraava dekkari.”

Kirja joka on muuttanut ajatteluani

”Esimerkiksi Björn Natthiko Lindebladin kirja oli aivan ihana.”