Etusivu> Kirjastolehti > Radikaali optimisti

Radikaali optimisti

Koodaajaguru Linda Liukas haluaa tytöt koodaamaan.

Sakset, paperia ja liimaa. Muuta ei tarvita, kun Linda Liukas opettaa koodauksen alkeita lapsille.

Askartelemalla oman tietokoneen lapset oppivat huomaamattaan ohjelmoinnin perusperiaatteita. Samalla tietokoneesta tulee helpommin lähestyttävä.
Liukkaan missio on synnyttää lisää koodin taitajia, jotta verkon maailma tulisi tasa-arvoisemmaksi.

29-vuotias Liukas on kosmopoliitti koodaajaguru, lastenkirjailija ja kuvittaja. ”Radikaali optimisti”, kuuluu naisen oma kuvailu.
Syksyllä ilmestyi Liukkaan kirjoittama ja kuvittama Hello Ruby -koodauskirja lapsille. Liukas haki kirjalleen joukkorahoitusta netissä ja sai kerättyä kaikkiaan 380 000 dollaria. Summa vastaa noin viidesosaa Suomen vuosittaisesta kirjallisuusviennistä.

Yhtään liioittelematta Lindassa kiteytyy se, mitä me tarkoitamme puhuessamme tulevaisuuden toivoista.  Mutta miten Linda Liukkaita syntyisi lisää? Mikä on Lindan koodi?

”Lapset kyllä ehtivät oppia”

Kun Linda oli 8-vuotias, hänen isänsä antoi tyttärelleen tietokoneensa vapaaseen käyttöön sanoen: ”temmellä vapaasti, et voi mitenkään saada sitä rikki”. Näin synnytetään teknologiaa pelkäämättömiä aikuisia.

Tätä kasvatusmetodia ei ehkä kannata suoraan kopioida.  Internetin maailma on tänä päivänä eri kuin kaksikymmentä vuotta sitten. Liukas ei antaisi 8-vuotiaan surffailla yksinään. Sen sijaan hän kannustaa tutustumaan tietotekniikkaan yhdessä lapsen kanssa.
”Tekisin yhdessä vaikkapa lehteä. Ja jos lapsi vaikka harrastaa, vaikkapa jalkapalloa, voisimme suunnitella oman logon tai nettisivun.”

 

”Tartuttaisin lukemisen ilon”

”Monesti vanhemmat kysyvät minulta, jääkö lapsi jälkeen, jos ei 3-vuotiaana osaa käyttää tablettia. Ei jää. Lapset kerkeää oppia sen moneen otteeseen. ”

Hello Rubyn formaatti on kirja siksi, että tietokone ja koodauksen perusasiat tulisivat tutuiksi leikin ja fyysisen askartelun kautta. ”Ei tarvita lisää passivoivaa ruutuaikaa”, Linda sanoo.
”Sen sijaan tartuttaisin lukemisen ilon.”

Omat lapsensa Liukas haluaisi opettaa käymään kirjastossa. ”Itse luin tosi paljon ja imin vaikutteita.” Liukkaan isoäiti oli kirjastonhoitaja Virttaan kirjastossa ja Linda itse on ollut kirjastojen suurkuluttaja – ”ennen Kindleä”.
”Vieläkin muistan Haukilahden kirjaston Pauliina-tädin satutunnit. Pauliina oli (oman äidin lisäksi) maailman ihmeellisin nainen maailmassa!”

 

Nuorten miesten maailma

Linda Liukas uskoo, että maailma olisi parempi paikka, mikäli naiset osaisivat koodata. ”Maailma on jo isolta osalta netissä ja on huono asia, että sitä maailmaa suunnittelee lähinnä pohjoisamerikkalaisten nuorten miesten joukko. Näiden parikymppisten kundien kiinnostuksen kohteina ei ole välttämättä sellaiset asiat kuin politiikka ja ympäristö. Tarvitaan lisää toisenlaisia tekijöitä. ”

Samaan aikaan kun nuoret miehet koodaavat uusia peliohjelmia rikastumisen toivossa, Liukas suunnittelee oppaita lapsille ja ikäihmisille. Häneltä on jo pyydetty kirjaa senioreille ja se on jo pohdinnan alla. 
”Mietin, että kun isoäiti tekee villasukkia, mitä jos hän perustaisi verkkokaupan? Eläkeläisillä on aikaa ja monet ovat nykyään niin hyväkuntoisia. ”

Liukas aikoo tulevaisuudessa muun muassa tehdä lisää kirjoja ja perustaa koulun Helsinkiin. ”Se olisi sellainen prototyyyppi, sinne saisi tulla hyvin erilaisia lapsia”, montessoripedagokiikasta kiinnostunut Linda Liukas kertoo.

 

Tytöt luomaan uutta ja omaa

Koodaaminen mielletään nykyään miesten alaksi, mutta aina näin ei ole ollut. Liukas muistuttaa, että maailman ensimmäiset ohjelmoijat olivat naisia. Ada Lovelace oli ensimmäinen, joka ymmärsi, että tietokone voi olla muutakin kuin laskukone. Amerikkalaiset naiset laskivat ohjusten ballistisia kaaria toisen maailmansodan aikaan.

”Miesten ammatti siitä tuli vasta 70-80-luvulla, kun yritykset alkoivat tietoisesti nostaa alan profiilia ja palkata töihin nuoria miehiä Harwardista.”

Nykyteinitytöt pääsevät tekemään vielä isoja asioita, jos lähtevät rohkeasti luomaan jotain uutta ”, Linda Liukas uskoo.

Liukas saa koodaamisen kuulostamaan helpolta. Hän vertaa sitä uuden kielen oppimiseen: ” Ranskan viikonloppukielikurssilla oppii ehkä tilaamaan croissantin, muttei opi kirjoittamaan kirjaa. Verkkosivut oppii tekemään parissa kolmessa viikonlopussa. ”

Linda Liukkaan tärpit koodauksen kokeiluun

  • Code.org. Suomenkielinen, askel askeleelta etenevä ohjelmointiseikkailu, jossa mukana esimerkiksi Frozen ja Angry Birds. 
  • Koodiaapinen.fi. Kerää yhteen suomenkielisiä opetusmateriaaleja. 
  • Koodi2016.fi osoitteesta löytyy lisää suosituksia eri-ikäisille lapsille. 
  • www.helloruby.com

 

KUKA: LINDA LIUKAS

  • Koodausaktivisti, lastenkirjailija-kuvittaja
  • Kirjoitti ja kuvitti maailman ensimmäisen koodauskirjan lapsille. Hello Ruby -kirja julkaistiin suomenkielisenä elokuussa, lokakuussa se julkaistaan Yhdysvalloissa. Kirjan oikeudet on myyty tähän mennessä myös Ruotsiin, Hollantiin, Australiaan, Koreaan ja Japaniin.
  • Haluaa edistää ohjelmointitaitojen ja tietotekniikan yleistymistä mm. kouluissa, kirjastoissa ja kehitysmaissa.
  • Perusti ystävänsä kanssa voittoa tavoittelemattoman Rails Girls -ohjelmointikoulutusverkoston, joka järjestää tytöille ja naisille ohjelmointityöpajoja. Rails Girls on levinnyt yli 200 kaupunkiin ympäri maailmaa.
  • Tunnustukset ja palkinnot:  2013 Euroopan komission arvonimi ”Suomen Digital Champion”, 2014 lastenkulttuurin valtionpalkinto ja tänä vuonna Speakersforumin vuoden puhujatulokas –palkinto sekä Viestintäalan tutkimussäätiön Think INK –kilpailun pääpalkinto.