Etusivu> Kirjastolehti > Poistokirjoilla hyväntekeväisyyttä Tanskassa

Poistokirjoilla hyväntekeväisyyttä Tanskassa

Herningin kirjastossa paikallinen järjestö myi kirjaston poistokirjoja. Rahoilla ostettiin syntymäpäiväkakkuja köyhien perheiden lapsille.

Tanskan Jyllanissa sijaitsevan Herningin kirjaston kantava ajatus on YK:n kestävän kehityksen 17 tavoitetta. Ne ovat kirjastossa esillä symbolein, värein ja tekstein. Tavoitteet sisältyvät kirjaston kaikkeen toimintaan.

Kirjastossa pedagogina työskentelevä Pia Damsgaard alkoi miettiä, voisiko poistokirjamyynnistä kertyvillä rahoilla tehdä jotain konkreettista, tavoitteisiin liittyvää hyvää. Häntä turhautti, että rahat katosivat kaupungin pohjattomaan kassaan.

Ensin Damsgaard kysyi kirjaston johtajalta, Pernille Schaltzilta, voisiko myynnin tulot lahjoittaa hyväntekeväisyyteen. Se ei kuitenkaan ole Tanskassa sallittua.

Damsgaard pohti, voisiko jokin järjestö sitten järjestää myynnin, saada rahat ja lahjoittaa ne eteenpäin.

Asiaa selviteltiin, eikä sille ei ollut estettä. Järjestöjen tuli olla paikallisia ja voittoa tavoittelemattomia.

Damsgaard valitsi kestävän kehityksen tavoitteista ensimmäisen, joka on köyhyyden vähentäminen.

Hän näppäili puhelimeen Mother Care Oranizationin Herningin osaston numeron. He lupasivat ilman muuta lähteä mukaan.

Tuloilla kakkua

Kaikki yksityiskohdat kirjattiin sopimukseen. Järjestö hoitaa myynnin kirjaston tiloissa. Rahaa ei liikutella kirjaston ja järjestön välillä. Myynnin tuotto käytetään kokonaan hyvään tarkoitukseen.

Yksi poistokirja maksaa viisi Tanskan kruunua, noin 70 senttiä. Kymmenellä kruunulla saa kolme lehteä. Yhdistys nettosi noin 10 000 Tanskan kruunua eli noin 1345 euroa.

Rahasummalla hankittiin syntymäpäiväkakkuja köyhien perheiden lapsille. Järjestö tuntee kentän ja tietää, keitä auttaa.

”Kakkuja kutsutaan nimellä rolling cakes, koska ne toimitetaan kotiovelle”, Damsgaard kertoo. Yksi kakku maksaa 120 Tanskan kruunua, eli noin 16 euroa.

Lisää järjestöjä

Kun järjestö halusi tehdä saman uudelleen, Pia Damsgaard sanoikin ei. Kaikki voivat tulla vain kerran, koska tavoitteita ja järjestöjä riittää.

Seuraavalla kerralla kirjamyynnin hoiti syöpäyhdistys. Tuotolla he järjestävät sururyhmiä lapsille, jotka ovat sairastaneet syövän tai joiden elämää syöpä on koskettanut. Sopimukseen kirjoitettiin auki, että rahat käytetään näihin tapaamisiin.

Nyt kesäkuussa poistokirjamyynnin hoitaa Danish Nature Fundin Herningin osasto ja ollaan kestävän kehityksen teemoissa 13 ja 17. Ne ovat ilmastotekoja sekä yhteistyö ja kumppanuus.

Damsgaardia on pyydetty kertomaan konseptista moniin jyllantilaisiin kirjastoihin, joihin käytäntö on levinnyt.

Onko kirjasto saanut arvostelua toiminnasta?

”Aluksi meiltä kysyttiin, miksi käytämme vapaaehtoisia tekemään töitä, jotka kuuluisivat meille. Selitimme asiakkaille, että tämä on kumppanuutta ja kaikille osapuolille win-win -tilanne”, Pia Damsgaard kertoo.

Sen jälkeen monet ovat ostaneet vielä pari kirjaa lisää ”kun raha kerran menee hyvään tarkoitukseen”.

YK:n kestävän kehityksen tavoitteet löydät tältä: https://www.ykliitto.fi/yk-teemat/kestavan-kehityksen-tavoitteet