Etusivu> Kirjastolehti > Musiikkiosaston muodonmuutos

Musiikkiosaston muodonmuutos

Lahden pääkirjaston vanha musiikkiosasto ja lehtisali yhdistettiin remontissa media- ja musiikkipalveluiksi.

Lahden pääkirjaston vanha musiikkiosasto ja lehtisali yhdistettiin remontissa media- ja musiikkipalveluiksi.

”Remontin lähtötila oli 90-luvun tyyli. Palveluita oli sijoitettu käyttöönoton myötä hajanaisesti eivätkä tilat enää palvelleet käyttäjien tarpeita. Edes pistorasioita ei ollut tarpeeksi”, uutta MeMu (media- ja musiikkipalvelu) kokonaisuutta johtava informaatikko Salla Palmi-Felin kertoo.
 
Kokoelma käytiin perinpohjaisesti läpi ja vähemmän käytettyä aineistoa sijoitettiin avokokoelman sijasta varastoon. ”Kokoelman oli joka tapauksessa säilyttävä laajana niin kauan kuin musiikin varastokirjastoa ei ole. Lahti on aktiivinen musiikkikaupunki ja aineiston kysyntä monipuolista.”

Asiakkaat ovat ottaneet uudet tilat innolla käyttöön ja etenkin studio on ollut kysytty palvelu nuorten miesten suunnalta.
”Ensimmäisellä käyttökerralla annamme opastuksen ja sen jälkeen useimmat selviävät jo itsekin”, Salla sanoo.
Suositut pianohuoneet säilyivät ja asiakkaiden käyttöön hankittiin lainattava kitara. Myös uusia laitteita hankittiin, kuten 3D-tulostin ja 5.1 äänentoistojärjestelmä uuteen TV-huoneeseen. Seinälle asennettiin infonäytöt.

Parasta uudistuksessa uusien laitteiden lisäksi on tilojen joustavuus: ”Hyllyt ovat nyt siirrettävät, jotta voimme järjestää erilaisia tapahtumia ja keikkoja.”

Vanha ATK-luokka remontoitiin monitoimitilaksi. Tilat olivat kovalla käytöllä jo entuudestaan, sillä siellä järjestetään suosittuja asiakaskursseja. ”Erilaisten internet- ja tablettikurssien lisäksi tarjoamme pari kertaa viikossa ohjattua harjoittelua ilman ajanvarausta.”

Sallalla on selkeä kuva johtamastaan palvelukokonaisuudesta: ”Musiikin merkitys ihmisille ei ole vähenemässä ja kirjastoilla on tässä oma tärkeä roolinsa. Palvelujen lisääntyessä ja tilan käydessä vähiin oli kuitenkin järkevää yhdistää eri toimintoja saman osaston alle. Tähänastisen kokemuksen perusteella yhdistelmä toimii.”

Lisää uudistuksia on luvassa: ”Seuraavaksi uudistuu lehtisali. Sinne on suunnitteilla toinen monitoimitila, lisää lukupaikkoja ja e-aineistot entistä paremmin näkyviin ja käyttöön. Myös hiljaisen tilan tarve otetaan uudistuksessa huomioon”, Salla visioi ja lisää: ”Uutuutena tarjoamme pääsyn esimerkiksi Zinio-palveluun.”