Etusivu> Kirjastolehti > Mobiilit kirjastosisällöt

Mobiilit kirjastosisällöt

Kirjastolehti testasi kirjastojen mobiilit kokoelmapalvelut.

Vaihtoehtoelokuvaa

INDIEFLIX on vaihtoehtoelokuviin keskittynyt elokuvien suoratoistopalvelu, joka on käytettävissä HelMet-kirjastokortilla. Mobiilipalvelua käytetään selaimella, erillistä sovellusta ei tarvita.

Plussaa: Leiskoissa on näyttävää graafisuutta ja käyttöliittymä on hieno. Käyttäjäkommentit näkyvät elokuvien yhteydessä ja elokuvia voi vinkata sosiaaliseen mediaan. Valikoimassa on elokuvia Cannesin ja Sundancen elokuvajuhlilta, dokumentteja, animaatioita, mustaa komediaa ja kulttiklassikoita.

Miinusta: Palvelu keskittyy independent-tuotantoon, joten sisällöllisesti jää kaipaamaan pitkiä elokuvia lyhytelokuvien ja dokumenttien tueksi. Elokuvat ovat englanninkielisiä, tekstitykset muille kielille puuttuvat.

 

Mainio lehtipalvelu

ZINIO on digitaalinen aikakauslehtipalvelu, joka on koekäytössä HelMet-kirjastoissa.

Plussaa: Ladattavalla mobiilisovelluksella lehtien silmäily sujuu ilman verkkoa. Applikaation käyttäminen on mutkatonta ja helppoa. Lehtivalikoima uppoaa esimerkiksi sähkökitaristeille, musiikkilehdistä löytyy Guitar Player, Classic Rock, Guitar Techniques ja Guitarist.

Miinusta: Kirjautumisprosessi ja käytön opetteleminen ottaa aikansa. Uudet lehdet siirretään mobiilisovelluksella tai selaimella käytettävään Zinio-kokoelmaan kirjastolle räätälöidystä toisesta lehtikokoelmasta.

 

Maailman sanomalehdet

PRESSDISPLAY-lehtipalvelua on totuttu käyttämään kirjastojen sisäverkoissa. Palvelun etäkäyttö kirjastokortilla on neuvoteltavissa ja mobiilisovellus PRESSREADER ladattavissa ilmaiseksi. PressReader on modifioitavissa asiakaskäyttöön kirjastotilojen langattomissa verkoissa.

Plussaa: Lehtikioskimainen ilme miellyttää, sovellusta on helppo käyttää. Maailman sanomalehtiä ja uutisia on huikea määrä.

Miinusta: Alma Median lehtien poistuttua palvelusta kotimaiset ykköslehdet puuttuvat. Sisältöä on normaaliversiossa nostettu puuduttavan paljon esiin, mobiilisovellus on hallitumpi.

 

E-kirjasto uudella kotimaisella

EBIB tarjoaa käyttäjille kotimaista uutuuskirjallisuutta. Palvelu on osa Next Media eReading -hanketta, jossa on pilotoitu alustaa ja lisenssointimalleja. Kokeiluna vuonna 2012 startannut Ebib saataneen tuotantokäyttöön vuonna 2014.

Plussaa: Aineiston rajallinen määrä tuntuu turvalliselta. Hakumahdollisuudet kutkuttelevat kirjastomieltä ja jako tieto- ja kaunokirjallisuuden alagenreihin järjestää maailmaa. Kirjat avataan suoraan selaimessa tai iOS ja Android -laitteissa käyttämällä Bluefire Reader -sovellusta.

Miinusta: E-kirjan lainaus on käsiteilluusio, kopio fyysisestä maailmasta. Kyse on internetissä tapahtuvasta tiedonsiirrosta, joten käyttäjää harmittaa, kun teos ei ole ”saatavilla” vaan ”lainassa”.

 

Tietokirjallisuutta englanniksi

OVERDRIVE -e-kirjapalvelu sisätää ulkomaista kirjallisuutta. Mobiilisovellus tuntee nimen OverDrive Media Console ja on ladattavissa ilmaiseksi.

Plussaa: HelMet-kirjastoille räätälöity kokoelma Lonely Planet -matkaoppaita edustaa palvelun terävintä kärkeä. Elämäkertoja on myös monipuolisesti saatavilla.

Miinusta: Palvelun e-kirjalainauksen logiikka on peräisin kaupallisten verkkosivujen ostoskorikäytännöstä. Mobiilisovelluksessa on asetuksia ja valikkoja, jotka ovat tarpeettomia normikäyttäjälle.

 

Konkari

ELLIBSIN e-kirjat ovat vanha tuttu kirjastoissa. Virtuaalikirjat on monesti luetteloitu tietokantaan fyysisen aineiston tavoin. Kirjat ovat PDF tai EPUB-formaatissa ja kopiointisuojattuja.

Plussaa: Kirjavalikoima kattaa koti- ja ulkomaista tietokirjallisuutta ja muutamia romaaneja. Mukana on laadukkaita kotimaisia kustantajia, kuten Docendo, Edita, Talentum ja SanomaPro. Lukion oppikirjojakin on saatavilla mukavasti.

Miinusta: Mobiilisovellus tai mobiilisivusto e-kirjaston selaamiseen puuttuu, joten kirjojen hakeminen kannettavalla laitteella on ajoittain työlästä.

 

Verkkomusiikkia mobiilina

NAXOX Music Library on musiikin striimauspalvelu. NML-mobiilisovellus on asennettavissa Android- ja iOS -laitteille ilmaiseksi. Kirjastot ostavat Naxos Music Library -palvelun suoraan palvelutarjoajalta. Naxos tarjoaa muita appseja musiikin opiskeluun, esimerkkinä My First Classical Music App.

Plussaa: Musiikkisisältö on huippulaadukasta. Joukossa on tasokkaita taidemusiikkialbumeja, esimerkiksi levymerkeiltä Ondine, BIS, Chandos ja EMI. Käyttäjän omat ja kirjaston tekemät soittolistat tekevät mobiilisovelluksesta hyödyllisen.

Miinusta: Haku on pelkistetty vapaasanoihin ja täsmällinen tarkkuus välillä hukassa. Soittimen toiminnot ovat pelkistettyjä, raitojen kelaaminen on mahdotonta.

 

Naxos goes jazz

NAXOX Music Library Jazz on emopalvelunsa look-alike, mutta sisältö on jazzia. Palvelusta on oma applikaatio, jossa on täysin identtiset toiminnot kuin toisessa sovelluksessa. Naxoksen jazz-versio on Suomessa käytettävissä ainoastaan PIKI-kirjastokortilla.

Kirjastojen lisensoitujen e-palveluiden valikoima kasvaa, kun HelMet-alueella testikäytössä olevat palvelut tulevat perusteilla olevan Yleisten kirjastojen konsortion kautta hankittavaksi vuonna 2014. Monia palveluita pystyy käyttämään kannettavalla laitteella, älypuhelimella tai tabletilla.