Etusivu> Kirjastolehti > Mediakasvatusta

Mediakasvatusta

”KYLLÄ viisivuotiaan tytön pitää osata jo kiroilla…”

KYLLÄ viisivuotiaan tytön pitää osata jo kiroilla…”, 7-vuotias tyttäreni lauloi kylvyssä Erinin kappaletta. En ehtinyt kuin vetää henkeä, kun tytär jo keskeytti alkavan luennon: ”Joo joo äiti. Kyllä mä tiedän, että se on SARKASMIA. Ei Erin oikeasti halua tyttöjen olevan pahoja.”

LAPSET ovat fiksumpia kuin luulemmekaan. Ei tarvitse pelätä, että lapsi olisi tyhjä taulu, johon paha maailma voi suoltaa huonoja vaikutteita. Lapsi osaa tulkita tekstejä ja ymmärtää merkityksiä, ainakin, jos hän on saanut siihen mahdollisuuden. Ne joille on pienestä pitäen luettu ääneen, ja joiden kanssa on keskusteltu yhdessä katsotun elokuvan jälkeen, osaavat käyttää ja tulkita medioita paremmin kuin ne, jotka ovat saaneet varttua yksin ruudun äärellä.

HAASTATTELIN joskus vuosia sitten vankilassa istuvaa pedofiilia. Mies kertoi, ettei koskaan saanut uhriksi sellaista lasta, jolle oli kerrottu hänenlaisistaan ihmisistä. Nämä pedofiileja vastaan ”rokotetut” lapset osasivat sanoa EI ja juosta pois.

INTERNETISSÄKIN on vaaransa, ja täytyy vain toivoa, että mahdollisimman moni lapsi saa kunnolliset eväät verkossa liikkumiseen. Helsingin Sanomissa oli elokuun lopulla pääkirjoitus, jossa kritisoitiin nykyisen mediakasvatuksen painottuvan liikaa mediakritiikkiin, kun tulisi enemmän keskittyä mediataitoihin. ”Suojeluhenkinen mediakasvatus on lähtökohdiltaan hiukan samanlaista kuin vesikriittinen uimakoulu”, kirjoituksessa verrattiin.

OLEN kirjoittajan kanssa osittain samaa mieltä, mutta kyllä uimaan opettelevalle lapselle kannattaa uimataidon lisäksi opettaa, että meri on arvaamaton ja ettei rannalla pidä lähteä tuntemattomien matkaan.

KIRJASTOLEHDEN numero 3/13 keskittyy lapsiin, nuoriin ja mediakasvatukseen. Liian usein unohdetaan, että kirjastot tarjoavat mediakasvatukselle kolmannen tilan koulun ja kotien rinnalla. Kirjastoissa on paitsi mediasisällöt ja laitteet, myös tiedonhaun ja sen opettamisen ammattilaiset. Mediakasvatuksessa kirjaston perimmäinen tehtävä, tarjota kaikille kansalaistaitoja, kiteytyy äärimmäisen hyvin. Kaikilla ei ole tietokoneita, älypuhelimia eikä internetyhteyttä. Mutta kuka tahansa voi mennä kirjastoon.

P.S. Löydät Kirjastolehden Kirjastosta! Voit myös tilata sen itsellesi tai lahjaksi tästä!

P.P.S. Tykkäämällä meistä Facebookissa, pääset vaikuttamaan myös lehden sisältöön. Mm. tuoreimpaan numeroon lukijat saivat päättää, kenet pyydämme mukaan artikkeliin: “Tämän kirjan haluaisin lapseni joskus lukevan.”

P.P.S. Voit seurata Kirjatolehteä myös Twitterissä!