Etusivu> Kirjastolehti > Marina Ekroos: Silmänruokaa. Löytöretki makuihin

Marina Ekroos: Silmänruokaa. Löytöretki makuihin

Marina Ekroos: Silmänruokaa. Löytöretki makuihin, WSOY Helsinki (2012), 136 sivua

Silmänruokaa on uudenlainen ja raikas ruokakirja, jossa myös silmä lepää. Helsinkiläinen valokuvaaja Marina Ekroos on kuvannut reseptinsä vaihe vaiheelta raaka-aineista valmiiseen ruokaan yhteen kuvaan. Oivaltavat kuvat kutsuvat kokkaamaan, mutta eivät ohjaa seuraamaan reseptiä orjallisesti. Ekroos kannustaa kokeilemaan.

Kuvareseptit ovat viehättävä tapa tarkistaa, miten kokkaaminen käytännössä etenee. Valokuvan ohessa on aina graafi ja reseptiteksti, joiden avulla kuvaa voi tulkita. Jos oma tuotos ei vastaa kuvaa, ei hätää, maku voi silti olla mitä mainioin. Kannattaa muistaa, että kuvat ovat ammattikuvaajan kamerasta.

Silmänruokaa on sujuva sekoitus kansainvälistä ja suomalaista ruokaa. Hummuksesta pikavoihin -osiosta löytyvät esimerkiksi meksikolaisdipit ja -kastikkeet ja salaatit. Blineistä lihapulliin -osiosta voi poimia pääruokia pelmeneistä perunamuusiin. Osio Vispipuurosta hillomunkkeihin taas hellii makuhermoja makeilla.

Testasin raviolit ja tuliset tomaattikastikkeen. Vaikka monet kirjan resepteistä hoituvatkin lähikaupan antimilla, ravioleihin tarvittavaa durumvehnää ja ricottaa ei kotikulmilta löytynyt.

Korvasin durumvehnän kolmasosaksi soijajauholla, loput vehnäjauholla. Tuorepastataikinasta tuli näin riittävän sitkoista. Täytteeksi kesäkurpitsan kanssa tarkoitettu ricotta vaihtui sulatejuustoon, mutta maku oli silti mitä mainioin.

Tomaattikastike jäi 1,5 tunnin hauduttamisesta huolimatta hieman vetiseksi. Se ei kuitenkaan haitannut makua, enemminkin ulkonäköä. Tomaateista kannattaa pilkkomisen jälkeen valuttaa siivilän läpi ylimääräistä vettä.

Raviolit ja kastike ottivat useamman tunnin. Pikaruoasta ei siis ollut kyse. Raviolit voikin tehdä tarjoilua edeltävänä päivänä keittämistä vaille valmiiksi.

Kokonaisuus toimi mallikkaasti yhdessä. Myös ruokavieras Ville Leino piti syömästään.

-Maistuu siltä, että hartaasti on tehty ja haudutettu, Leino toteaa.

Silmänruokaa on varsin raikas kokemus, vaikka vinkkejä reseptien yhdistelmiin jää kaipaamaan. Kirjan visuaalinen linja pitää kuitenkin paketin kasassa.

Kirja sopii selkeiden ja maistuvien reseptien ystäville. Dippeja, salaatteja ja keittoja kirjasta löytyy kasvissyöjällekin, mutta kirja on sekasyöjälle tarkoitettu.

+ Raikas ja leikkisä ruokakirja innostaa laittamaan ruokaa ja kokeilemaan uutta

+ Reseptit ovat yksinkertaista ja helposti muokattavia, vaikka saattavatkin ottaa aikaa

+ Kirja on myös valokuvakirja. Kuvia katsoo mielellään myös silloin, kun tarkoituksena ei ole tehdä ruokaa

-Kaikki reseptien tuotteet eivät välttämättä ole joka kaupan hyllyllä

-Täyttäviä kasvisruokia melko vähän