Etusivu> Kirjastolehti > Kortilla uusi kumppani

Kortilla uusi kumppani

”Nolottaa katsella, kun aikuiset koulutetut ihmiset hössöttävät treffi-iltojen ja virkkaustuokioiden parissa.”

SUOMESSA on menossa isoja miinus-merkkisiä hankkeita, kuten poliisien vaihtaminen kylävahteihin ja terveyskeskusten yöpäivystysten lopettaminen. Potilaalle tuo mukavaa vaihtelua, kun pääsee katselemaan maisemia 500 km:n verran Paltamosta Kuusamon kautta Kajaanin päivystykseen. Kohta omaan kirjastoonkin voi olla yhtä pitkä matka.

KIRJASTOT kuitenkin yrittävät parhaansa, jotta niitä ei säästettäisi hengiltä. Kokoelmat ovat alkaneet muistuttaa markettien pintavaahtoa ja kirjastoammattilaiset keskittyvät näpräämään laitteita yksin tai asiakkaan kanssa. Tiloja tarvitaan, kun erilaiset kerhot ja hörhöt järjestävät tempauksiaan. Kukapa voisi välttyä teinien mangapajoilta tai poliitikkojen tapaamiselta tullessaan kaikessa rauhassa lainaamaan?

KIRJASTOALAN ammattilaiset ovat juoksemassa ajokoirina kuvitellun menestyksen perässä. Nolottaa katsella, kun aikuiset koulutetut ihmiset hössöttävät treffi-iltojen ja virkkaustuokioiden parissa. Kovin kiire ei kirjastossa voi olla, kun ehditään tehdä tällaista. Siinä ammattilaisten tössöttäessä hoitavat sivarit tietopalvelun ja kielitaidottomat maahanmuuttajat vastaavat puheluihin.

ON myös syntynyt itseoppinut it-kirjastolainen, joka luo verkkoon sivuja ja sivustoja ihan oman innostuksensa mukaan. Asiakkailta ei juuri kysellä, mitä he verkosta haluaisivat, joskin voisi veikata toimivaa lainausta ja tiedonhakua. Jos asiakkaille vielä annetaan lainaksi ompelukone tai kävelysauvat, on kirjaston suksee taattu.

VIELÄ ei ole uskallettu ottaa käyttöön menestyskonseptia ”Lainaa kumppani”. Tätä hanketta rahoittaa OKM miljoonalla eurolla. Se on jo mukana laatusuosituksissa, joiden mukaan kirjasto lisää tasa-arvoa ja poistaa yksinäisyyttä. Pian ollaankin luomassa valtakunnallista rekisteriä, josta voi lainata uuden kumppanin kuukauden laina-ajalla. Kumppanin lainausta voi jatkaa kuukausi kerrallaan aina 6 kuukauteen saakka. Sen jälkeen on luovuttava lainasta, mutta kirjasto ei kontrolloi, miten lainaaja ja laina jatkavat ”yhteistyötään”.

TUTKITUN tiedon saaminen tämän palvelun merkityksestä olisi tärkeää, mutta kannattaa ensin odottaa palkkojen leikkaamista. Tutkimuksen voi huoletta siirtää myöhempään ajankohtaan, kenties jopa Kiinaan.