Etusivu> Kirjastolehti > Kirjavandaali!

Kirjavandaali!

Katri Oikarinen tekee taidetta kirjoista.

Vanha mies tuijottaa Helsingin kirjamessuilla tuimasti Katri Oikarista ja hänen kirjataulujaan. Sukii partaansa. Tuijottaa, muttei sano mitään.  Katri tietää mitä mies ajattelee: ”Vandaali! On tuhonnut arvokkaita vanhoja kirjoja!”

Näin ei kuitenkaan ole. Katri Oikarinen tekee kirjataidetta kierrätysperiaatteella.

”Kirjat, joita käytän, eivät ole arvoteoksia antikvariaateista, vaan yksilöitä, jotka ovat päätymässä polttoon tai hävitykseen”, Oikarinen kertoo. 

Hän ei siis vihaa kirjoja, mutta ei kyllä niitä kauheasti luekaan. Kirjojen sahaaminen palasiksi ja liimaaminen taideteokseksi sujuu häneltä luultavasti helpommin kuin sellaiselta, jolle lukeminen on intohimo.

Oikarisen intohimo sen sijaan on askartelu ja käsillä tekeminen, on ollut jo pienestä asti. Neljän lapsen kotiäitinä hän on saanut jatkaa harrastustaan hyvällä omallatunnolla: Oikarinen on äiti, joka jaksaa askarrella lasten kanssa loputtomiin.

”Ongelmana on, että lapset kypsyvät touhuun paljon ennen äitiä.”

 Kirjataulun synty

Hyvinkäällä asuva Oikarinen on tehnyt persoonallisia kirjataulujaan vuodesta 2010. Ensimmäinen syntyi omaan kotiin, kun hän keksi tehdä makuuhuoneen ja olohuoneen väliin ”salaoven” naamioimalla sen kirjahyllyksi. Ensin piti haalia kirjat kokoon ja sepä ei ollutkaan mikään helppo homma: niitä tarvittiin yhteensä viisi pahvilaatikollista. Sellaisen määrän hän saa kokoon noin kuukaudessa.

”Saan niitä lahjoituksena, haen kierrätyskeskuksesta ja kirjastojen Pahvipaavoista polttoon meneviä kirjoja. Kirjaston kirjojen selkämyksiä ei voi käyttää kirjatauluissa, kun niissä on ne rumat muovit. Mutta ne sopivat muihin askartelutöihin. ”

Pienemmänkin kirjataulun tekeminen on malttia vaativaa työtä. Oikarinen ei oikaise missään työvaiheessa: taulun kehyksiksi sopivaa vanhaa lautaa hän ostaa maaseudulta, sen jälkeen vuokraa pari työkonetta, jolla sahaa kehykset. Sitten hän vie ne kehystäjälle nidottavaksi ja alkaa etsiä taulun taustapahvia.

”Siinäkin hyödynnän kierrätysmateriaaleja, vanhojen kirjahyllyjen taustalevyjä tai muuta sopivaa.”

Tämän jälkeen alkaa työn fyysisesti vaativin vaihe (kirjahullut, hypätkää tämän yli!), kirjojen leikkaaminen. Sen Oikarinen tekee mattoveitsellä. Työ on raskasta ranteille.
Kun kaikki tarvittava materiaali on koossa, alkaa sovittelu ja liimaaminen.

Katrin työt ovat herättäneet ihastusta markkinoilla, kirjastojen ja kierrätyskeskusten näyttelyissä ja kirjamessuilla. Leiville työ ei kuitenkaan lyö, ainakaan vielä.

Tauluja on myyty muutama ja niiden tekeminen vie paljon aikaa. ”Yritän myös aina keksiä töihin jotain henkilökohtaista. Yhdelle asiakkaalle löysin hänen nimisensä kirjan hyllyyn piilotettavaksi.”

 

Kirja työn alla

Paitsi kirjataidetta, Oikarinen tekee myös veistoksia ja on valmistunut kuva-artesaaniksi Hyvinkään taidekoulusta. Kaupungin keskustasta löytyykin Oikarisen tekemä julkinen veistos.

Kirjataulut ovat kirjataiteilijan tunnistetuin tavaramerkki, mutta Oikarinen suunnittelee jo seuraavaa tuotetta. ”Alan varmaan tehdä tuoleja kierrätysmateriaaleista. ”

Katri Oikarinen tekee myös paraikaa tuunauskirjaa, jossa hän antaa ohjeita omien töidensä tekemiseen. Kirjataulun ohjetta hän ei kuitenkaan aio paljastaa.

”Se voisi antaa väärän viestin muille tekijöille, että se on vapaata riistaa.”

Mutta palataanpa vielä Kirjamessuille. Miten sen vihaisen miehen kanssa kävi?

”Menin esittäytymään ja hän vastasi synkkänä: Kamalaa. Sain siitä kuitenkin keskustelun aikaiseksi, ja lopulta onnistuin saamaan hänet puolelleni.”

Katri Oikarisen töitä voi tänä keväänä nähdä Hyvinkään kierrätyskeskuksessa (Riihimäenkatu 81)23.4.2014 saakka. Näyttely jatkaa sieltä matkaa, mahdollisesti kirjastoon.

Lisää tietoa: /kirjataide">/kirjataide