Etusivu> Kirjastolehti > Kirjaston arkea

Kirjaston arkea

Huhtikuussa kysytään neuvoja asianajajalta.

Lupaus kierrättää 

Oulun, Iin ja Kuusamon kirjastot tekivät ekolupauksen. Ne aikovat tuoda kirjastojensa henkilökunnan tiloihin kaikkien jätteiden kierrätyspisteet.

Kirjastopalvelupäällikkö Minna Männikkö kertoo, että Oulun pääkirjastolle saatiin muovinkeräysastia viime syksynä. Osa alueen kirjastoista toimii monitoimitaloissa, joissa jätteiden kierrätys on muiden kuin kirjaston vastuulla. Siksi ekolupaus aiotaan toteuttaa mahdollisuuksien mukaan, 

E-kirjasto etenee 

Helsingin kaupunginkirjasto sai opetus- ja kulttuuriministeriöltä 250 000 euron rahoituksen. Sen avulla polkaistiin käyntiin selvitys, jonka tavoite on saada kaikille suomalaisille yhteinen e-kirjasto. Selvitys julkaistaan ensi vuoden keväänä.

Tällä hetkellä e-aineistojen käyttämiseen on tarjolla monia eri sovelluksia ja laitteita. Joissain kunnissa e-aineistoa on tarjolla paljon muita vähemmän.

”Digitaalisten kirjojen ja lehtien tarjonta lisääntyy huimaa vauhtia. Kirjastojen pitää pystyä tarjoamaan niitä asiakkailleen nykyistä helpommin”, kertoo Helsingin kirjastopalvelujen johtaja Katri Vänttinen.  

Vaihda puhelin puuksi 

Helsingin Kallion kirjastossa oli talvella tapahtuma, jossa kolmen yrittäjän muodostama Tree Amigos otti vastaan käytettyjä ja tarpeettomia älypuhelimia.

Jokaista puhelinta kohden istutetaan yksi puu. Puiden istuttaminen on Tree Amigosin mukaan helpoin tapa torjua ilmastonmuutosta.

”Järjestämme kierrätystempauksia yrityksille. Viemme tapahtumaan keräyslaatikon, jonne voi sujauttaa vanhaksi jääneet puhelimet, kertoo Tree Amigosin perustaja Dana Vartiainen.

Kallion tapahtuma oli ryhmän ensimmäinen kirjastossa järjestetty tapahtuma. Jos kiinnostusta riittää, Tree Amigos tulee muihinkin kirjastoihin.

www.treeamigos.fi 

Kotimaista elokuvaa 

Oletko vanhojen suomalaisten leffojen ystävä? Elonetissä on nyt katsottavissa 225 pitkää kotimaista elokuvaa ja liki parituhatta muuta filmiä mainoksista lyhytelokuviin. Kaikki elokuvat ovat olleet kotimaisessa teatterilevityksessä. Leffoja voi katsoa tietokoneella ja mobiililaitteilla. Jokainen pitkistä elokuvista on nähtävillä vähintään teräväpiirtona ja 99 elokuvaa on katsottavissa 4K UHD -laadulla.

elonet.finna.fi

Lukudiplomi aikuisille 

Kaarinan kirjaston aikuisten lukudiplomi haastaa lukemaan 10 kirjaa tämän vuoden aikana.

Vinkkilistalla on kirjoja 15 erilaisesta aihealueesta. Listalta valitaan kymmenen aihetta, joista kustakin valitaan vähintään yksi kirja. Kotitehtäviä ei lukemisen lisäksi ole, vaan riittää, että raapustat kirjan nimen lomakkeelle. Lukudiplomin palautuspäivä on vuodenvaihteessa. Halutessasi voit osallistua myös palkintojen arvontaan.

kaarina.fi/kirjasto