Etusivu> Kirjastolehti > Kirjahyllyni: ”Koen kirjallisuuden nälkää”

Kirjahyllyni: ”Koen kirjallisuuden nälkää”

Dokumentaristi Virpi Suutari tekisi elokuvan Ulla-Lena Lundbergin romaanista Jää.

Rovaniemellä kasvanut mutta sittemmin helsinkiläistynyt Virpi Suutari on käsitellyt elokuvissaan niin syrjäytyneitä nuoria, nyhtökaurayrittäjiä kuin puutarhojaan hoivaavia pareja. Hänet on palkittu kolmella dokumenttielokuvan Jussi-palkinnolla. 

Syksyllä ensi-iltansa saa Suutarin uusin teos, pitkä dokumentti Alvar Aallosta. Arkkitehti suunnitteli Rovaniemen kaupunginkirjaston, joka oli Suutarin lapsuuden rakkaimpia paikkoja. Sieltä hän kantoi kotiin Viisikkoja ja Anna-kirjoja. 

Suutari tutustui Aaltoon hänestä kirjoitettujen kirjojen kautta.

”Minulla on tällä hetkellä hyllymetreittäin Alvar Aaltoon liittyvää tietokirjallisuutta. Jokainen projekti vaatii laajan taustatyön, vaikka lopulta vain pieni osa päätyy itse elokuvaan.” 

Suhteeni kirjoihin

”Välillä koen suorastaan kirjallisuuden nälkää, jolloin ahmin kirjoja toinen toisensa perään. Toisinaan on taas intensiivisiä työrupeamia, jolloin en kykene ottamaan vastaan kuin muutaman sivun kerrallaan ennen nukahtamista.” 

Kirja joka muutti ajatteluani

”Lapsena luetut ja kuullut H. C. Andersenin sadut ovat olleet moraalin ja etiikan ensimmäisiä oppitunteja.” 

Kirjat jotka olen jättänyt kesken

”Nuorena kirjahyllyssä piti olla älykkäitä kirjoja, joita toivoin joskus lukevani, esimerkiksi Julia Kristevaa ja Foucault’a. Ajattelin, että näiden kirjojen sivistys siirtyy minuun hyllystä itsestään.” 

Suosikkilajityyppini

”Luen vapaa-ajalla enimmäkseen fiktiota, koska työssäni joudun lukemaan paljon elokuvan aihepiiriin liittyvää tietokirjallisuutta.” 

Missä muodossa kulutan kirjani

”Olen perinteisen kirjan ystävä. Olen työssäni paljon koneella, joten en jaksaisi lukea tietokoneen ruudulta kirjallisuutta. Äänikirjat ovat käteviä autoillessa.” 

Millainen on kirjahyllyni

”Olen luopunut suurimmasta osasta kirjojani, koska olen astmaatikko. Jätin jäljelle vain kaikkein rakkaimmat kirjat ja käsikirjaston perusteoksia. Ne ovat nyt sikin sokin lasisissa kirjakaapeissa.” 

Rakkain kirjani

Dostojevskin Karamazovin veljekset. Siitä on jäänyt mieleen tärkeä ja lohdullinen ajatus, että yksikin hyvä muisto lapsuudesta voi kantaa elämässä.” 

Rakkain kirjallinen hahmoni

”Tällä hetkellä se on Olli Jalosen Taivaanpallon Angus, joka ihmettelee viisaasti elämää ja sen ilmiöitä. Anguksen tarina tähtitieteilijä Edmond Halleyn uskollisena palvelijana särkee sydämen.” 

Kirjailija, jonka kutsuisin päivälliselle

”Kutsuisin Rosa Liksomin, koska hänellä on uskomattoman ihana tarttuva nauru.” 

Kirja, josta tekisin elokuvan

”Elokuvan haluaisin tehdä Ulla-Lena Lundbergin romaanista Jää.” 

Kirja joka on yhdistänyt ja erottanut

Karl-Ove Knausgårdin elämäkerrallinen Taisteluni jakaa jyrkästi mielipiteitä tuttavapiirissä. Minä jumaloin, mutta jotkut pitävät teennäisenä, moraalittomana tai tylsänä. En ymmärrä!”