Osa kirjaston työntekijöistä joutuu kirjautumaan palveluun omilla nimillään tuottaakseen sisältöjä, vaikka alusta ei sovi heidän henkilökohtaisiin arvoihinsa.
Monissa kirjastoissa seurataan huolissaan sosiaalisten medioiden kehitystä. Viimeisten kuukausien aikana on nähty, että isoimmat somealustat ovat lähentyneet trumpilaisia arvoja. Huolta on herättänyt myös palvelujen tietoturva.
Viime syksynä ja talvena nähtiin joukkopako Elon Muskin omistamasta X:stä eli entisestä Twitteristä. Suomessa eri tahot kaupungeista virastoihin ilmoittivat jättävänsä palvelun. Syyksi mainittiin palvelun omistajan sidonnaisuudet sekä toimintakulttuuri, jossa puututaan aiempaa vähemmän epäasialliseen puheeseen. Lisäksi huolta on herättänyt Muskin yhteistyö Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin kanssa.
Myös Meta uudisti linjauksiaan. Meta omistaa esimerkiksi suositut sosiaalisen median alustat Facebookin ja Instagramin sekä viestintäpalvelu WhatsAppin.
Tammikuussa Meta ilmoitti, että se höllentäisi palvelujen faktantarkistusta ainakin Yhdysvalloissa. Lisäksi lehtitietojen mukaan esimerkiksi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen leimaaminen mielenterveysongelmaisiksi sallittaisiin. Trumpin virkaanastujaisten jälkeen Instagramin puolestaan huomattiin piilottaneen demokraatteja koskevia sisältöjä.
Tilannetta seurataan
Kirjastolehti kysyi sähköpostitse kirjastoilta tuntoja sosiaalisen median alustojen muutoksista. Osa kertoi, että viestintäpalvelu X:ssä toiminta on lopetettu jo viime vuoden puolella. Nyt myös Metan kohtalo askarruttaa.
“Toistaiseksi kaupunki ei ole tehnyt uusia linjauksia somekanavien käytössä. Seuraamme tilannetta aktiivisesti”, kertoo järjestelmä- ja verkkopäällikkö Lissu Rossi Kuopion kaupunginkirjastosta.
“Kirjaston viestinnässä on ollut puhetta. että kannattaako pysyä alustoilla, joiden toiminnan kyseenalaisuudesta on uutisoitu. Meistä kuitenkin kannattaa olla siellä missä ihmisetkin ovat ja tiedottaa palveluista ja mahdollisuuksista mitä kirjasto tarjoaa. Omilla kanavilla käytyjä keskusteluja voi moderoida”, sanoo kirjastopalvelujohtaja Jouni Pääkkölä Oulun kaupunginkirjastosta.
Työntekijän rooli
Osa kirjaston työntekijöistä joutuu kirjautumaan palveluun omilla nimillään tuottaakseen sisältöjä, vaikka ei välttämättä haluaisi toimia alustoilla muuten lainkaan. Facebook saattaa sulkea sääntöjensä vastaisia anonyymejä tilejä. Riskinä on, että myös kirjastojen viralliset tilit katoavat bittiavaruuteen.
“Osa työnsä puolesta sivuja päivittävä ei halua enää vapaa-ajallaan toimia Metan palveluissa, ja he ovat poistaneet henkilökohtaiset profiilinsa”, kertoo Turun kaupunginkirjaston kirjastopalvelujohtaja Rebekka Pilppula.
Hankala poistua
Kysely paljastaa myös sen, että kirjastot todella tarvitsevat sosiaalisen median alustoja. Ne koetaan yhdeksi parhaimmista tavoista tavoittaa asiakkaita.
“Tutkimuksessamme sosiaalinen media koettiin lähes yhtä tärkeäksi kanavaksi saada tietoa palveluistamme ja tapahtumistamme kuin kirjaston verkkosivut. Vastaajat toivoivat Tampereen kaupunginkirjastolta someen erityisesti tapahtumien markkinointia ja aineistosuosituksia”, kertoo Tampereen kaupunginkirjaston viestintäasiantuntija Emma Salmi.
“Espoon kirjastoissa järjestetään paljon erilaisia tapahtumia, joiden markkinoinnissa some on tärkeä työkalu. Erityisesti paikallinen markkinointi on isossa kaupungissa vaikea toteuttaa ilman somen kaltaisia työkaluja”, kertoo Espoon kirjastopalveluiden johtaja Ritva Nyberg.
Parempaa sisältöä
Kirjastot perustelevat läsnäoloaan sosiaalisen median alustoilla myös sillä, että pyrkivät tuottamaan niihin parempaa sisältöä.
Esimerkiksi Espoon kaupunginkirjasto on toiminut Tiktok -alustalla kaupungin omat tietoturvalinjaukset huomioiden. Ensisijainen perustelu kanavan käytölle on ollut nuorten tavoittaminen.
“Päätös olla Tiktokissa perustuu siihen, että haluamme tarjota tässä kanavassa nuorille sisältöä, jota muut tahot eivät tarjoa ja joka lisää mediakriittisyyttä, demokratiataitoja ja monipuolista lukutaitoa”, Ritva Nyberg sanoo.
Mihin seuraavaksi?
Jotkut taiteilijat, aktivistit ja vaikuttajat ovat siirtyneet uusiin palveluihin, kuten Mastodoniin ja BlueSkyhyn.
Kirjastoista kerrotaan, että niiden omien somesivujen käyttäjämäärissä ei ole toistaiseksi huomattu rajuja muutoksia. Äkkilähtöä uusiin kanaviin ei pidetä todennäköisenä.
Uusiin palveluihin siirtymistä rajoittaa myös se, että tilin perustamiseen saatetaan tarvita kaupungin tai kunnan lupa.
Vaikka kirjastot lopulta päättäisivät luopua tietystä sosiaalisen median alustasta, ei tiliä kannata välttämättä poistaa. Näin varmistetaan, ettei kukaan ehdi luoda valetilejä ja esiintyä esimerkiksi kirjaston nimissä.
Esimerkiksi Tampereella kirjasto ja Turussa kaupunki ovat varanneet tilin BlueSky -palveluun. Myös Oulussa harkitaan siirtymistä sinne.
Kirjastot kertovat poistuvansa sosiaalisesta mediasta, mikäli joukkopako Facebookin ja Instagramin kaltaisista palveluista jatkuu.
“Jos asiakkaat poistuvat somekanavista tai eettinen kuorma kanavien käytöstä tulee liian raskaaksi, on täysin mahdollista, että myös kirjastot lopettavat tiettyjen kanavien käytön. Tällä hetkellä on vaikea sanoa, voisiko tämä tapahtua lähiaikoina vai vasta pidemmän ajan päästä”, Espoon Ritva Nyberg pohtii.