Etusivu> Kirjastolehti > Näin saan aikaan: Inspiraatiota faktasta ja fantasiasta

Näin saan aikaan: Inspiraatiota faktasta ja fantasiasta

Tällä palstalla luovan alan tekijät kertovat, miten he saavat itsensä vauhtiin. Kirjailija Merja Mäki innostuu, kun yksityiskohdista alkaa muotoutua kokonaisia maailmoja.

Kun haluaa huolehtia kaikista yksityiskohdista, historiallisen romaanin kirjoittajalla on selvitettävänään sekä pieniä että suuria asioita. Millaisia olivat tuon ajan astiastot? Milloin Karjalansiltaa Sortavalassa tarkalleen pommitettiin? Millaisia kukkopillejä savenvalannan harrastaja olisi voinut tehdä?

Kirjailija Merja Mäki teki vuosien ajan pikkutarkkaa työtä ennen kuin alkoi kirjoittaa ensimmäistä aikuisille suunnattua historiallista romaaniaan. Vaivannäön hedelmä Ennen lintuja julkaistiin tammikuussa.

”Jos jokin yksityiskohta ei ota auetakseen eikä tietoa meinaa saada kaivettua, joskus on päätettävä, että nyt tätä asiaa käsitellään tällä tavalla”, Mäki kertoo. ”Sitten täytyy vain kantaa vastuu tekemästään valinnasta.”

Jumitus voi liittyä myös tarinaan. Henkilöhahmo ei ehkä rakennu eheäksi tai jokin juonenkäänne ei ota asettuakseen. Silloin Mäki lähtee yleensä kävelylle ja välillä pysähtyy lenkkipolulla kirjaamaan puhelimen muistiin alitajunnasta pulpahtaneen ratkaisun.

Ideoita ajasta

Ennen lintuja -kirjaa aiemmin Mäki on kirjoittanut muun muassa satuja, novelleja ja nuorille aikuisille suunnatun dystopiaromaanin. Kumpaan inspiraatio löytyy helpommin: fantasiamaailmaan, jossa rajana on vain mielikuvitus, vai yksityiskohtia myöten uskottavaksi hiottavaan historialliseen tarinaan?

”Tätä en olekaan ennen pohtinut”, hän sanoo naurahtaen. ”Fantasiamaailmassa on rajoitteensa, sillä etukäteen täytyy päättää, mitkä ovat maailman omat, sisäiset rajat. Historiallista romaania kirjoittaessa ajankuva on kauhean kiinnostava ja vaikkapa valokuvat ovat hyvä inspiraation ja ideoiden lähde.”

Kukin projekti syntyy omalla tavallaan. Mäki huomauttaa, että edellistä tekstiä työstäessä käytetyt keinot eivät välttämättä päde enää seuraavaan. Aiemmin hän ei esimerkiksi kuunnellut lainkaan musiikkia kirjoittaessaan, mutta nyt kesken oleva uusi historiallinen romaani saa aina taustalleen klassista musiikkia.

Raakaversio luurankona

Mäki on parhaillaan virkavapaalla työstään opettajana. Hän keskittyy kahteen seuraavaan kirjaansa, jotka nekin sijoittuvat sota-aikaan.

Se, että maailma on jo tuttu, auttaa etenemään. Siksi aamulla kahvikuppi vieressä on helppo ryhtyä toimeen.

”Kulissi pysyy pystyssä ilman, että koko ajan on tarkistettava asioita”, Mäki kuvailee. ”Taustatyön ansiosta on kirkkaana mielessä, mitä missäkin kohdin tapahtuu.”

Mäki ei myöskään haaveile saavansa kerralla valmista, vaan hän on tottunut editoimaan tekstejään.

”Kun raakaversio on valmiina, luuranko on kasassa. Editointikierroksilla sitten kerätään lihaa luiden ympärille.”

 

Merja Mäen vinkki: Näytä tekstiäsi muille ja pyydä suoraa ja rehellistä palautetta. Lisäksi kannattaa sopia jokin päivä, johon mennessä annat tekstisi luettavaksi: deadlinet ovat tehokkaita apureita aikaan saamisessa.