Etusivu> Kirjastolehti > Kirja pelasti minut: Aivopesulla irti riippuvuudesta

Kirja pelasti minut: Aivopesulla irti riippuvuudesta

Tiina pääsi irti tupakasta kirjan avulla.

Tiina pääsi irti tupakasta kirjan avulla.

Tiina, 40-vuotias yksinhuoltaja onnistui lopettamaan tupakoinnin monien yritysten jälkeen. Häntä auttoi käsiin osunut kirja, Allen Carrin Stumppaa tähän (Easyway to Stop Smoking).

Tiina aloitti tupakoinnin jo nuorena, 13-vuotiaana. Hän poltti pitkään mielestään melko vähän, eikä pitänyt itseään oikeastaan tupakoitsijana. ”Minulla oli pikemminkin urheilija-identiteetti”, hän sanoo.

Opiskeluaikoina tupakkaa alkoi kulua enemmän, ja vähitellen Tiina huomasi polttavansa askin päivässä. Tupakkaa oli tullut polteltua jo melkein 15 vuotta ja Tiina totesi, että nyt on ehkä syytä lopettaa. Tiina kärsi vieroitusoireista ja sortuikin välillä. Oltuaan tupakoimatta kolmisen kuukautta, hän tuli raskaaksi eikä tupakka tullut enää mieleenkään vuosikausiin. Elämä toi kuitenkin eteen vastoinkäymisiä, muun muassa avioeron, ja Tiina elämään tuli uudestaan ulkona käyminen.

”Opettelin uudestaan polttamaan ja aluksi olin juhlapolttaja. Pikkuhiljaa aloin polttaa myös arkena. Poltin tyttäreltäni salaa, kaksi tupakkaa päivässä.  Mutta olin vähintään yhtä koukussa kuin joku korsteenina polttava, sillä ne kaksi tupakkaa olivat minulle tosi tärkeitä. Odotin kiihkeästi, että pääsen polttamaan ne. Se oli sinänsä koomista, sillä nuorempana en polttanut edes vanhemmiltani salaa.”

 

POLTIN SALAA LAPSELTANI

”Tunsin jatkuvaa syyllisyyttä, sillä saatoin olla tosi hermostunut, kun odotin että lapsi nukahtaisi ja pääsisin tupakalle. Tajusin, että se johtui riippuvuudesta nikotiiniin, tupakanhimosta.”

”Ajattelin, että olisin parempi äiti, jos joko hyväksyisin sen, että tupakoin ja alkaisin polttaa avoimesti, tai sitten minun täytyisi lopettaa polttaminen. En halunnut, että lapseni saisi selville minun polttavan.”

Tiina miettii, kuinka salakalavasti satunnaispolttajakin voi olla henkisesti riippuvainen tupakasta. Silloin kun ei voi polttaa, tupakka vainoaa ajatuksissa niin, että täydellinen läsnäolo on mahdotonta. Tiina muistaa miettineensä ystävän häissä juhlapuheiden aikaan vain sitä, koska pääsisi tupakalle.

Niinpä Tiina päätti lopettaa. Hän törmäsi Carrin kirjaan ruokakaupassa, ja luki kirjasta mm. stumppi.fi  -sivuilta. Monet sivuston käyttäjät olivat lukeneet kirjan, se on maailmanlaajuinen hitti, jonka avulla tuhannet ihmiset ovat päässeet irti tupakasta.

”Aluksi kirjassa ärsytti se amerikkalaistyylinen jankkaaminen, mutta sitten se alkoi vaikuttaa ajatuksiini. Lopetin tupakoinnin, kun olin puolivälissä kirjaa, vaikka siinä korostettiinkin, että ei pidä lopettaa ennen kuin on lukenut kokonaan.”

Tiina kuvaa kirjan vaikutusta eräänlaiseksi aivopesuksi. Hän tunsi aiemmin, että luopumalla tupakasta hän menettää jotain, hengähdystauon, melkeinpä ystävän. Nyt hän tunsikin olevansa vapaa.

”Aiemmin, kun olin yrittänyt lopettaa tupakanpolton, minulla oli saattanut olla haikea ja masentunut olo. Mutta nyt olin innoissani, koin vapautta. Minulle ei ole tullut vieroitusoireita, enkä katso kaihoisasti tupakoivia. Lopettamisesta on nyt 2,5 vuotta. Minun ei tee mieli polttaa. Kirja auttoi minut irti tupakasta.”

(Tiinan nimi on muutettu.)